reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

Czyli wychodzi na to że nasze dystrybutory mają podobną pojemność :-) tyle że moja nie rośnie w raz z dzieckiem :-D

Jak myślicie czy mieszając mleko naturalne ze sztucznym mogę zaszkodzić maluchowi?? To nowe mleko jest nie zjadliwe i maluch nim pluje a mojego nie zawsze starcza więc wpadłam na pomysł by mieszać. Mleka będzie więcej a jego smak nie taki okropny jak tego sztucznego.

Mój synek też zjada nutramigen i moje mleko. Nasz pediatra powiedział, ze spokojnie można mieszać te mleka w jednej butli. Najpierw w proporcji 1/4 nutramigenu i stopniowo zwiększać jego ilość. Ja tak robiłam na początku a teraz to już zawsze mały dostaje butlę w której mleko jest zmieszane pół na pół. Przy pierwszym też tak robiłam.

reklama
jak zazdroszcze niektorym z Was takiej ilosci mleka ja sciagam z dwoch 70 ml masakra za kazdym razem daje malej dwa cycki i za chwile dorabiam jakies 60 ml sztucznego z czego zjada 30 czasem ..... u mnie nic nie pomaga zeby zwiekszyc ilosc mleka:-( dobrze ze chociaz troche jest

...kurcze a ja nawet nie wiem ile mały wypija na raz... ale byliśmy wczoraj na kontroli i szczepieniu... waży 4600 i mierzy 59cm ...pani doktor mówiła że bardzo ładnie rośnie (urodził się z wagą 2950 i 51cm) :D karmię co 2 godziny piersią... mały je, ulewa, i znowu chce jeść :/ wczoraj po szczepieniu strasznie krzyczał wieczorem, musiałam podać mu czopek. A swoją drogą czy są jakieś leki przeciwgorączkowe dla takich maluszków? Czy wszystkie są od 3-go miesiąca :/

ja obowiązkowo piję codziennie karmi- ale to malinowe! Prosto z lodówki- uwielbiam, zwłaszcza w upały smakowało super! I też mam wrażenie, że działa dobrze na laktację.... Tylko wcześniej staram się choć troszeczkę wygazować...

Mi Karmi anie ciepłe ani zimne nie wchodzi :-( Kto w ogóle nazwał ten napój piwem, ale nie ważne :-D Ciekawe czy Lech bezalkoholowy będzie miał podobne właściwości, sprawdzała może któraś z Was??

ja również Karmi nie piję bo mi nie smakuje za to kiedyś skusiłam się właśnie na Lecha bezalk. schłodzony był całkiem niezły, dziś też miałam ochotę sobie go zakupić ale jakoś dopadły mnie wyrzuty że bądź co bądź odrobinke alkoholu w nim jest

Czy Wasze dzieci maja biały nalot na języczku? Mi położna powiedziała, że to od mleczka i nic z tym się nie robi.. Ale tak sobie pomyślałam, czy nie należy jakoś dbać i higienę jamy ustnej dziecka zanim jeszcze się ząbki pokażą??

stomatolg mi powiedziała, zeby przemywac dziasełka woda z rumiankiem po kazdym karmieniu butelka, najlepiej od teraz a ostatecznie przed zabkowaniem

Na pleśniawki stosuje się Aphtin. Maluszki to lubią bo jest słodkie.

Czy ktoś wie jak objawia się skaza białkowa? Nie wiem czy czasem nie mamy z tym do czynienia... :(

czerwone krostki na buzi i szyjce, sucha szorstka skóra

Przetrwałam pierwszy tydzień ze skazą białkową młodego. Niby wyklucza się tylko 2 produkty bo mleko i jajka ale wiążę się to z taką masą zakazanych rzeczy że nawet nie zdawałam sobie z tego sprawy. Na dzień dzisiejszy to "zabiłabym" za szklankę mleka :-( lub lody :-(

Od początku coś było nie tak najpierw walka o karmienie piersią, którą przegrałam, ale cóż pogodziłam się już z tym. Teraz odciągam pokarm i tylko dokarmiam modyfikowanym (które od kiedy lekarka mu zmieniła to pije z takim obrzydzeniem, że aż mi go szkoda) ale przypałętała się ta skaza i dieta (jak dla mnie ostra dieta bowiem mleko i jego przetwory to ja uwielbiam więc nie wiem ile wytrzymam). Nie tak sobie wyobrażałam karmienie małego. Mam nadzieje że przy następnym dziecku będzie już bezproblemowo :-)

To się wyżaliłam.

witaj w klubie :-(
uwielbiam mleko i przetwory ... i jestem na mega diecie ..., ja tez sobie nie wyobrazałam ile prodktow ma w "sobie" mleko i jajka ...
a ja bym zjadła sera białego i zółtego

dzis kupiłam mleko ryzowe - moze nalesniki albo budyn zrobie?

ja tez w pewnym sensie przegrałam z karmieniem - muszę dokarmiać ... ;(

Czyli wychodzi na to że nasze dystrybutory mają podobną pojemność :-) tyle że moja nie rośnie w raz z dzieckiem :-D

Jak myślicie czy mieszając mleko naturalne ze sztucznym mogę zaszkodzić maluchowi?? To nowe mleko jest nie zjadliwe i maluch nim pluje a mojego nie zawsze starcza więc wpadłam na pomysł by mieszać. Mleka będzie więcej a jego smak nie taki okropny jak tego sztucznego.

Spróbuj moze zmienić na Bebilon Pepti ... moja córka nie miała żadnych problemów, żeby się przestawić ze słodkiego i pachnącego HIPPA - na to właśnie mleczko ... chociaż jeden problem mniej ...
pediatra radziła mieszać na początek ze starym mlekiem, które dziecko lubi,a potem stopniowo zwiększać ilość nowego

...kurcze a ja nawet nie wiem ile mały wypija na raz... ale byliśmy wczoraj na kontroli i szczepieniu... waży 4600 i mierzy 59cm ...pani doktor mówiła że bardzo ładnie rośnie (urodził się z wagą 2950 i 51cm) :D karmię co 2 godziny piersią... mały je, ulewa, i znowu chce jeść :/ wczoraj po szczepieniu strasznie krzyczał wieczorem, musiałam podać mu czopek. A swoją drogą czy są jakieś leki przeciwgorączkowe dla takich maluszków? Czy wszystkie są od 3-go miesiąca :/

my dostaliśmy Efferalgan 80 - nie był jednak potrzebny bo mała była spokojna i bez gorączki

reklama
Mam pytanie do mam ktorych maluchy maja skaze, jakie sa pierwsze objawy?
I drugie pytanko : Czy waszym maluchom ropiało jakies oczko? od czego tpo moze byc?

Ja u mojego malucha żadnych objawów nie zauważyłam dlatego jak mi lekarz powiedział że ma skazę białkową to tak jak by mi ktoś w tył głowy przyłożył. Dziewczyny pisały że pierwszym objawem jest słucha skóra za uszkami.

Co do oczka to Kamilowi ropiało, ale na drugi dzień samoistnie przeszło a przemywałam jedynie wodą przegotowaną. W jego przypadku to podejrzewam uraz mechaniczny albo sam sobie rączką zahaczył albo któreś z nas niechcący przetarło, na szczęście już jest ok :-)

Ile jest alkoholu w Karmi które pijecie??

Do góry