reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

Sorki. Może u Was to coś innego, skoro byłaś u lekarza to widział Filipka i chyba wie co to jest. A mówił co z tym robić? Może idź jeszcze raz.

Ewuś podjechałam z małym do lekarza dzisiaj do ośrodka który ma dziś dyżur ambulatoryjny, bo te krostki nie dawały mi spokoju i pan doktor powiedzial mi że jemu to wyglada póki co na uczulenie na słońce plus potówki.Moze to też być ten tradzik lub od hormonów ale na skaze narazie nie wyglada.
No i ze załatwiłam sobie małego sama :-:)baffled: bo smarowałam go oliwką w te upały :-(zatykając mu kanaliki potowe :-(
Teraz mam go kąpać raz w nadmanganianie potasu a raz w krochmalu lub w wodzie z dosypana garścią maki ziemniacznej najlepiej białym jeleniem(szarym mydłem) żeby te krostki podosuszac a potem tak po 15 min nasmarowac go jakimś środkiem mocno nawilżającym np jakimś balsamem
Żadnego natłuszczania !!! wiec kąpiel w emolientach tez odpada to musi być nawilżane.
Mam przez najbliższe dni obserwowac małego i jeszcze raz pokazać Fifulka swojej lekarce

Ostatnia edycja:
reklama
Ja od początku myje Hani twarz herbatą - zwykłą czarną. Tak nas nauczyła położna. Trochę herbaty na wacik i tym myje twarz plus przemywanie oczu. Jak na razie - odpukać nic jej na twarzy nie wychodzi

Kasia a to jest taki mocny napar z herbaty czy po prostu normalnie zaparzona herbata taka jak do picia?

Ja przemywałam oczka i buźkę taką zaparzoną tzn w połowie szklanki wody...ale najlepiej na zaropiałe oczka pomogla sól fizjologiczna!!!Oliwką też nie smaruję, bo ma barziej sucha skórę niz bez oliwki jednak to prawda oliwka nie natłuszcza a nabłyszcza!!

Ja smaruje malucha na kilkanaście minut przed kąpielą jest to wtedy połączone z masażem :-) Buzię i oczka przemywamy zwykłą przegotowaną wodą i też jest ok. Największy problem sprawia dokładne umycie w fałdkach zwłaszcza że maluch rzadko z nami wtedy współpracuje :-D

Ja smaruje malucha na kilkanaście minut przed kąpielą jest to wtedy połączone z masażem :-) Buzię i oczka przemywamy zwykłą przegotowaną wodą i też jest ok. Największy problem sprawia dokładne umycie w fałdkach zwłaszcza że maluch rzadko z nami wtedy współpracuje :-D
Ja z mojej to się śmieję bo w kąpieli wypina tak brzuszek, że wygląda jak dziecko z Ruandy....puchnący brzuszek z głodu...ale uwielbia się kąpać;)

Jesteśmy po wizycie u pediatry, która stwierdziła że ta wysypka to od potu i gorąca, że napewno to nie skaza białkowa ani uczulenie na jakieś jedzenie (tymbardziej że ja tak uważam z jedzeniem). Mamy kąpać w krochmalu lub nadmanganianie potasu i przy takih upałach kąpać go co najmniej 2 razy dziennie. Niczym nie smarować, broń boże natłuszczać skórę.
Badaicka ja podobnie jak ty jeszcze gorzej robiłam swojemu małemu bo również go smarowałam tłustymi kremami (kremem emolium a on bardzo nawilża i natłuszcza skórę).

Wiecie co, ale jestem dumna ze swojego synka!!:-D
był dzisiaj szczepiony szczepionką 5w1 i tym co najgorsze i najbardziej bolesne WZW i był taki dzielny i twardy że tylko zapłakał przy nakłuwaniu a jak już go wzięłam na ręce i przytuliłam to się uspokoił. Jest niesamowicie twardy :-) a ja szykowałam się na najgorsze.

reklama
Dzielny Natanek!!!

Kurcze, mój też ma potówki a ja go smaruje kremami nawilżającymi... :confused:

mojego wysypało na całym ciele i na początku nie myślałam że to potówki tylko uczulenie na coś i smarowałam go też kremami ale w takie upały najlepiej już niczym nie smarować bo dziecko się poci i efekty są jeszcze gorsze, wystarczy kąpiel np w emolium bo ona już i tak ma właściwości nawilżające. A na potówki - to już moja mama mi też mówiła - najlepszy krochmal lub nadmanganian potasu tzw kalia

Do góry