reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

Dziewczyny czy waszym dzieciaczkom zdarza się stękać przez sen. Zauważyłam już drugą noc, że mała stęka i pręży się, przy czym wygląda jakby spała, oczy ma zamknięte, nie płacze. Pewnie to kłopoty z trawieniem, ale kupkę i przedwczoraj i wczoraj zrobiła, wiec nie wiem czemu się tak zachowuje. Wczorajszej nocy było może tak z 2 godz ale dzisiejszej już chyba z 4. Wygląda to tak ze rusza się i stęka parę sekund za chwilę zupełna cisza i spokój w ruchach i stekach, za chwilę znowu:confused: może któraś z was tak miała i jak sobie z tym poradziłyście?
gosiagro mój mały tak ma, już nie mogę tego słuchać, jeszcze tak charczy dziwnie przy tym, najczęściej tak ma nad ranem, czasem cały dzień. Przychodzi dzisiaj położna to zapytam ją, tylko nie spodziewam się jakiejś konkretnej odpowiedzi od niej, bo mam wrażenie że jest mało kompetentna, zobaczymy co powie. Poza tym mój mały robi kupki, czesto też popuszcza, już ma tyłek odpażony od tych ciągłych kleksów, jak położna nic nie powie ciekawego to chyba do pediatry się wybierzemy, bo mam wrazenie , ze mały się meczy bardzo.

reklama
Dziewczyny niestety nie zdążę przeczytać tego co tu napisałyście...
Mam ogromną prośbę, a właściwie pytanie...
Co ja powinnam tak właściwie małej myć? Boję się że myję ją niedokładnie?
Jak to jest z tym Octeniseptem, psikłam dzisiaj i się okazało że to taki biały płyn jakiś. Ja mam do wcierać w pępuszek czy jak to robić? I konkretnie w co? W tą otoczkę, czy kikut w środku...
Jak to jest z czyszczeniem noska maluszków? Trzeba odciągać codziennie?

Kurcze jestem totalnie przerażona, a mała mi niczego nie ułatwia bo ciągle krzyczy (to jest jakaś masakra - jak się tylko obudzi to krzyk, do kąpieli krzyk, po prostu cały czas jeden wielki krzyk:(((() śpi, doi cyca albo robi w pieluchę...

mi w szpitalu kazali Octeniseptem robić to robiłam, potem przyszła położna i kazała spirytusem i powiem Ci że o wiele lepiej mi się czyściło i wysuszało spirytudem, bo tym płynem nic nie zasuszało.,spirytusem i patyczkiem dotrzesz do każdej szparki a ten płyn tylko wilgoć daje.

czy biogaia to to samo co acidolac baby?
ja karmię sztucznie i kupki mam zielone co 2 - 3 dni
acidolac baby podaje od wczoraj

jak długo podaje się witaminę d?
zapomniałam zapytać pediatry :(
Działanie ma podobne to tez są kultury "dobrych bakterii":tak:

Widzę, że co mama to inne sposoby na pępek :-) Mi położna powiedziała że spokojnie mogę zamoczyć podczas kąpieli tyle że potem wytrzeć i posmarować spirytusem lub wpuścić to środka to fioletowe (gencjana). Spirytus ładnie wysusza i pępowinka szybciej odpada ale gencjana ma dodatkowo właściwości przeciw zapalne. Ja używałam gencjany i pępowinka odpadła bez żadnych krwawień czy strupków tak więc byłam zadowolona :-)

U mnie też polecali środki typu biogaia, nie złagodzą one kolki i bóli brzuszka ale zawarta w nich flora bakteryjna sprawia że układ pokarmowy maleństw szybciej dojrzewa przez co kolki szybciej się skończą :-)
AMEN :-D:-D:-D

Witam kochane czerwcóweczki!

Była u mnie dziś położna i trochę się zaniepokoiłam... powiedziała że Damianek zbyt mało przybiera na wadze... tzn. mieści się w tej minimalnej wadze ale nic więcej... ostatnio był ważony w sobote i ważył prawie 3,500, w ciągu 2 tyg przybrał tylko 400... teraz zaczął więcej jeść więc miejmy nadzieje że teraz się poprawi... a ja myślałam że on za dużo je... :( kiedy wreszcie to wszystko ogarniemy z tymi naszymi maluszkami???

Była u mnie dziś położna i trochę się zaniepokoiłam... powiedziała że Damianek zbyt mało przybiera na wadze... tzn. mieści się w tej minimalnej wadze ale nic więcej... ostatnio był ważony w sobote i ważył prawie 3,500, w ciągu 2 tyg przybrał tylko 400... teraz zaczął więcej jeść więc miejmy nadzieje że teraz się poprawi... a ja myślałam że on za dużo je... :( kiedy wreszcie to wszystko ogarniemy z tymi naszymi maluszkami???
Co położna to inne zdanie.. Kornelia przybiera tak samo ok. 200 g tygodniowo i nam lekarka w poradni patologii noworodka mówiła,że to dobry przyrost wagi. Daje to ok 1 kg na miesiąc wiem jestem zdania, ok:-)

ja miałam ten sam problem, mała na początku bardzo mało przybierała, dzisiaj byliśmy u pediatry i w ciągu m-ca przybrała 665 gr, ale lekarka powiedziała, że już jest dobrze, poza tym powiedziała, ze ona duża się urodziła 4050 gr, więc nie mamy mieć stresu, ważne że przybiera:tak:. Dzisiaj waży 4520 gr.

gosiagro mój mały tak ma, już nie mogę tego słuchać, jeszcze tak charczy dziwnie przy tym, najczęściej tak ma nad ranem, czasem cały dzień. Przychodzi dzisiaj położna to zapytam ją, tylko nie spodziewam się jakiejś konkretnej odpowiedzi od niej, bo mam wrażenie że jest mało kompetentna, zobaczymy co powie. Poza tym mój mały robi kupki, czesto też popuszcza, już ma tyłek odpażony od tych ciągłych kleksów, jak położna nic nie powie ciekawego to chyba do pediatry się wybierzemy, bo mam wrazenie , ze mały się meczy bardzo.

była połozna i tak jak myślałam, do końca nie była pewna tego co mówi, a powiedziała że prawdopodobnie zaczynają sie kolki, ale jeżeli chcę to mam skonsultować się z pediatrą

reklama
Dziewczyny czy waszym dzieciaczkom zdarza się stękać przez sen. Zauważyłam już drugą noc, że mała stęka i pręży się, przy czym wygląda jakby spała, oczy ma zamknięte, nie płacze. Pewnie to kłopoty z trawieniem, ale kupkę i przedwczoraj i wczoraj zrobiła, wiec nie wiem czemu się tak zachowuje. Wczorajszej nocy było może tak z 2 godz ale dzisiejszej już chyba z 4. Wygląda to tak ze rusza się i stęka parę sekund za chwilę zupełna cisza i spokój w ruchach i stekach, za chwilę znowu:confused: może któraś z was tak miała i jak sobie z tym poradziłyście?

u nas jest tak samo, dopóki sie nie obudzi zostawiamy mała w łóżeczku - radzi sobie sama
a wg położnej i pediatry - to rewolucje w brzuszku powodują

wg moich informacji to 200 gram tygodniowo to idealnie-książkowo...

Do góry