reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

Widzę, że co mama to inne sposoby na pępek :-) Mi położna powiedziała że spokojnie mogę zamoczyć podczas kąpieli tyle że potem wytrzeć i posmarować spirytusem lub wpuścić to środka to fioletowe (gencjana). Spirytus ładnie wysusza i pępowinka szybciej odpada ale gencjana ma dodatkowo właściwości przeciw zapalne. Ja używałam gencjany i pępowinka odpadła bez żadnych krwawień czy strupków tak więc byłam zadowolona :-)

U mnie też polecali środki typu biogaia, nie złagodzą one kolki i bóli brzuszka ale zawarta w nich flora bakteryjna sprawia że układ pokarmowy maleństw szybciej dojrzewa przez co kolki szybciej się skończą :-)

reklama
my pępuszek przemywaliśmy spirytusem. odchylaliśmy lekko ten kikucik i tam pod spodem nasączonym patyczkiem czyściliśmy i pępek odpadł w 8 albo 9 dobie, potem tylko patyczkiem czyściliśmy srodek pępka i wszystko sie ładnie zagoiło.

co do kolek to my stosujemy probiotyk Dicoflor30 i oprócz tego zamówiliśmy jeszcze krople sab simplex stosowałam je też u starszego synka i pomogły

Jak to jest z tym Octeniseptem, psikłam dzisiaj i się okazało że to taki biały płyn jakiś. Ja mam do wcierać w pępuszek czy jak to robić? I konkretnie w co? W tą otoczkę, czy kikut w środku....

Powinnaś psiknąć tym na wacik i dokładnie wyczyścić, ale nie tylko z wierzchu tylko (niestety) też podnieść trochę ten kikut i wyczyścić pod nim. Nie jest to miłe ani przyjemne ale konieczne. Tak się zbiera dużo brudu

Dziewczyny czy na ramieniu waszych dzieci pojawił się jakiś ślad po szczepieniu szpitalnym? W szpitalu mi powiedzieli, że może się zrobić strupek. I najpierw było takie malutkie znamię a teraz jest większe i bardziej czerwone, wygląda trochę jak taki pryszcz:confused:. Nie wiem czy to jest ok? Jak jest u was?

gosiagro to co się dzieje na ramieniu Twojego dzieciaczka to normalne. To skutek szczepienia przeciw gruźlicy. W szpitalu a potem położna mi mówili że takie coś się pojawi i najlepiej uważać przy kąpieli by tego nie zamaczać to się szybciej zagoi.

Dziewczyny czy pojawiły się u waszych maleństw potówki?? i jak sobie z nimi radzicie??

Mojemu Natanowi wysypało na szyi i troszkę na buzi. Dwa razy do kąpieli dodałam krochmalu ale nie widzę poprawy. Stosujecie coś na potówki??

magdaM a ten sab simplex to u nas gdzieś kupowany? bo nam lek powiedziała, że w Czechach :baffled: kupimy jak chcemy koniecznie to (bo esputicon to ponoć dokładnie to samo tylko w mniejszej dawce)

Dziewczyny czy pojawiły się u waszych maleństw potówki?? i jak sobie z nimi radzicie??

Mojemu Natanowi wysypało na szyi i troszkę na buzi. Dwa razy do kąpieli dodałam krochmalu ale nie widzę poprawy. Stosujecie coś na potówki??

Naszej Poli też wyszły potówki od tych upałów. I też na szyji (najwięcej), trochę w zgięciu łokcia. Pojedyncze pojawiły się też na głowie. Nic z tym nie robimy, jak pogoda się trochę 'ochłodziła', to jej po kąpieli zeszło. A kąpiemy ją w samej wodzie, myjemy mydełkiem Bambino i potem smarujemy oliwką.

Dziewczyny czy waszym dzieciaczkom zdarza się stękać przez sen. Zauważyłam już drugą noc, że mała stęka i pręży się, przy czym wygląda jakby spała, oczy ma zamknięte, nie płacze. Pewnie to kłopoty z trawieniem, ale kupkę i przedwczoraj i wczoraj zrobiła, wiec nie wiem czemu się tak zachowuje. Wczorajszej nocy było może tak z 2 godz ale dzisiejszej już chyba z 4. Wygląda to tak ze rusza się i stęka parę sekund za chwilę zupełna cisza i spokój w ruchach i stekach, za chwilę znowu:confused: może któraś z was tak miała i jak sobie z tym poradziłyście?

Dziewczyny czy waszym dzieciaczkom zdarza się stękać przez sen. Zauważyłam już drugą noc, że mała stęka i pręży się, przy czym wygląda jakby spała, oczy ma zamknięte, nie płacze. Pewnie to kłopoty z trawieniem, ale kupkę i przedwczoraj i wczoraj zrobiła, wiec nie wiem czemu się tak zachowuje. Wczorajszej nocy było może tak z 2 godz ale dzisiejszej już chyba z 4. Wygląda to tak ze rusza się i stęka parę sekund za chwilę zupełna cisza i spokój w ruchach i stekach, za chwilę znowu:confused: może któraś z was tak miała i jak sobie z tym poradziłyście?
gosiu u nas praktycznie co noc, a w zasadzie ok godz 6 rano z aczyna sie stekanie, rowniez przez sen. Mnie to od razu budzi na poczatku bralam ja do lozka i robilysmy rowerek zeby odgazowac, poprykala ale sie rozbudzala i chciala jesc chociaz to nie zawsze byla jej pora karmienia. teraz juz jej nie wyciagam z lozeczka dopoki sie nie obudzi, mimo ze to brzmi jakby sie meczyla to polozna nam powiedziala ze maluszek przez sen nie cierpi, a dobrze im pozwolic "nauczyc" sie odgazowywac przy pomocy wlasnego ciala, prezenia, podginania samodzielnie nozek. Lili idzie to duzo lepiej niz kilka tyg temu, potrafi zadrzec noge i puszczac baki jak stary chlop :-D

reklama
Do góry