reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

Dziewczyny niestety nie zdążę przeczytać tego co tu napisałyście...
Mam ogromną prośbę, a właściwie pytanie...
Co ja powinnam tak właściwie małej myć? Boję się że myję ją niedokładnie?
Jak to jest z tym Octeniseptem, psikłam dzisiaj i się okazało że to taki biały płyn jakiś. Ja mam do wcierać w pępuszek czy jak to robić? I konkretnie w co? W tą otoczkę, czy kikut w środku...
Jak to jest z czyszczeniem noska maluszków? Trzeba odciągać codziennie?

Kurcze jestem totalnie przerażona, a mała mi niczego nie ułatwia bo ciągle krzyczy (to jest jakaś masakra - jak się tylko obudzi to krzyk, do kąpieli krzyk, po prostu cały czas jeden wielki krzyk:(((() śpi, doi cyca albo robi w pieluchę...

reklama
badaicka - dzięki, u nas kupki są niestety co 2 dzień, czasem 3 ...;( i męczy się mój mały szkrab żeby je wyprodukować, może ta BioGaia coś pomoże ...

zdec - octaniseptem psikasz na otoczkę, chociaż my psikaliśmy na pałeczkę do uszu i delikatnie wycieraliśmy otoczkę pępuszka, potem jałowym gazikiem do sucha, i już,
i nie przeraź się jak trochę krewki się będzie sączyło lub znajdziesz na bodziaku, ja zauważyłam któregoś dnia późną nocą i pół jej przeryczałam, że coś jest małej ... dopiero rano zadzwoniłam do położnej przyjechała i powiedziała, ze tak może być ... szkoda, że nikt nam wcześniej nie powiedział ...
a nosek czyszczę jak jest potrzeba, nie zawsze codziennie

kpi czyli właściwie tego kikuta brązowego w środku nie dotykam niczym?

Kochana ja na poczatku to czarne dotykalam bo wiem jak u nas żywicuja pępuszki;)póżniej dzień przerwy i znowu..także mojej małej odpadł po 8 dniach;)I Broń PAnie BOZE nie mocz w kąpieli:)

Zdec Twoja córcia dopiero się przyzwyczaja do nowego otoczenia, minie jeszcze kilka dni i będzie spokojniejsza. Co do pępuszka to mnie w szpitalu kazali przemywać spirytusem 70% lub gazikami leko i co najgorsze nie tylko wkoło kikutka ale też tam w środku:( Mnie aż się słabo robiło jak miałam to przemywać.

zdec - nie, brązowego nie dotykaj ... a jak zmoczysz, co się może zdarzyć w kąpieli, to nie panikuj bo się nic nie stało, przemyj octaniseptem (lub spirytusem - ja nie używałam) i dokładnie oszusz gazikiem ... wiadomo, lepiej nie moczyć ale to nie koniec świata ...

u mnie też mąż pępuszkiem się zajmował - ja sie bałam .... ;(

Dziewczyny niestety nie zdążę przeczytać tego co tu napisałyście...
Mam ogromną prośbę, a właściwie pytanie...
Co ja powinnam tak właściwie małej myć? Boję się że myję ją niedokładnie?
Jak to jest z tym Octeniseptem, psikłam dzisiaj i się okazało że to taki biały płyn jakiś. Ja mam do wcierać w pępuszek czy jak to robić? I konkretnie w co? W tą otoczkę, czy kikut w środku...
Jak to jest z czyszczeniem noska maluszków? Trzeba odciągać codziennie?

Kurcze jestem totalnie przerażona, a mała mi niczego nie ułatwia bo ciągle krzyczy (to jest jakaś masakra - jak się tylko obudzi to krzyk, do kąpieli krzyk, po prostu cały czas jeden wielki krzyk:(((() śpi, doi cyca albo robi w pieluchę...

Zdec czytając twojego posta chce się powiedzieć witaj w gronie mamusiek:-D:-D ja tez na początku byłam wszystkim przerażona, ale z czasem jakoś idzie, choć jeszcze zdarzają się gorsze dni

1. Mycie - ja podczas kąpieli myje wszystko, nie moczyłam tylko kikutka
2. Octenisept - jak był kikut psikaliśmy w ta otoczkę i suszyliśmy delikatnie suszarką, kikut odpadł w 9 dobie, i potem psikałam centralnie w pępuszek, i patyczkiem (tez namoczony w Octenisepcie) usuwałam strupki które się robiły w środku, na początku bałam się tam gmerać, ale położna kazała:tak:, psikałam tak kilka dni, aż strupki przestały się robić i ładnie się zagoiło
3. Czyszczenie noska - oczyszczam Fridą, ale nie codziennie

kpi czyli właściwie tego kikuta brązowego w środku nie dotykam niczym?

Aniu jak najbardziej przemywaj pod tym kikutem!!! im wiecej spirytusem 70% bedziesz przemywała,nawet przy kazdym przewijaniu tym szybciej ten kikut odpadnie.
My nasaczaliśmy patyczek do uszek spirytusem, palcem odchylaliśmy kikucik i dokładnie całą ta wydzielinę jaka sie tam pojawia wymywaliśmy.Po spirytusie nie musisz niczym osuszac, wystarczy ze podmuchasz i już.
Nie bój sie to małej nie boli a jesli zapłacze to dla tego że spirytus bedzie zimny,no i z tego że wogóle ktoś sobie ją dotyka
.
U nas przy Pauli wszystko z pepkiem robił mąż teraz ja się przełamałam i sama przemywałam jak najcześciej się dało.
Co do moczenia to jak Ci sie w kapieli zamoczy to nie ma strachu :no: nic się nie stanie wytrzyj tylko potem leciutko z wierzchu i przemyj w srodku spirytusem i podmuchaj zeby obeschło

reklama
Podaje małemu od jakiś 3 tyg, bo robił luźne i czasem zielonkawe kupki co świadczyło o problemach z trawieniem.
Po podaniu BioGai widze poprawe bo robi mniej kupek(wiem że rośnie i wtedy tez zmniejsza się ilość ale u nas z 9-10 kupek spadło na 2-3) i są one takie"kaszkowe" i żółtego kolorku. Poza tym nie maja zapachu tak jak wcześniej:tak:i o wiele łatwiej malutki je robi

czy biogaia to to samo co acidolac baby?
ja karmię sztucznie i kupki mam zielone co 2 - 3 dni
acidolac baby podaje od wczoraj

jak długo podaje się witaminę d?
zapomniałam zapytać pediatry :(

Do góry