reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

My idziemy na wazenie we wtorek. Ale jak bylismy teraz w poniedzialek w szpitalu to maly przybral 110g na plusie i lekarka mowila,ze dobrze,bo dzieciaczki przybieraja tak 140g na tydzien., a my wyszlismy przecia w czwartek ze szpitala,wiec przybral przez 3dni tyle :-) Zobaczymy ile teraz wazy ..

reklama
Od wtorku +160 gram u Igi, a na ropiejące oczko robię masaż kanalików i kropelki zakrapiam, mam nadzieję że pomoże.

Mój Natanek też bardzo szybko przybiera na wadze :)
nam położna zostawiła wagę w domu i sobie ważymy co kilka dni. Natan ma 5 tyg i waży 4300 a jak wychodziliśmy ze szpitala to miał 2690 :)) więc taki mały żarłoczek z niego.

mój Łukaszek też trzyma główkę na boczku

jeśli chodzi o łuszczenie się skóry, to mojemu łuszczy się na rączkach i na stópkach. Smarowałam już oliwką, balsamem i linomagiem i nic nie poprawia się :(((

Mojej małej też się łuszczyła skóra pomogła parafina płynna z apteki, dwa dni smarowanie i schodzenie skóry minęło:tak::tak: poleciła położna

moja Niunia przy urodzeniu wazyła 2090g a teraz po 5 tyg wazy 3600g ;-) wiec przybiera ladnie. tez idziemy na usg bioderek ale prywatnie bo na NFZ nie mamy czasu czekac no i ze mała jest wczesniaczkiem idziemy do okulisty zbadac dno oka zeby wykluczyc retinopatie wczesniakową......chyba zrobie jej usg brzuszka tez bo dos czesto ulewa jedzonko ;-(

Od wczoraj nasz mały nie może się wypróżnić... napina się, stęka, płacze... i nic... podajemy mu herbatke hipa z kopru włoskiego, masujemy brzuszek... nic... macie jakieś sposoby, czy lepiej udać się do lekarza?

Kasiek a próbowałas masować brzuszek, kłaść na brzuszku małego albo przykurczać nóżki do brzuszka?
Położna pokazała nam masaż odbytu w razie takiego napinania... bierzesz nóżki dziecka podkurczasz do brzuszka a drugą ręką z chusteczką mocniej naciskasz na odbyt i lekko przesuwasz w dół wtedy malec powinien uwolnić gazy i popuścić conieco. (my baliśmy się wkładać termometr w pupę małej stąd położna poleciła taką metodę)

reklama
moja Niunia przy urodzeniu wazyła 2090g a teraz po 5 tyg wazy 3600g ;-) wiec przybiera ladnie. tez idziemy na usg bioderek ale prywatnie bo na NFZ nie mamy czasu czekac no i ze mała jest wczesniaczkiem idziemy do okulisty zbadac dno oka zeby wykluczyc retinopatie wczesniakową......chyba zrobie jej usg brzuszka tez bo dos czesto ulewa jedzonko ;-(

liliti a ile razy idziecie do okulisty?? ja wyczytałam że to trzeba 3 razy pójść, tylko jak byłam z Natanem tydzień temu i pytałam okulisty to powiedziała że ona to robi z polecenia lekarza i nie wie nic o kolejnych wizytach. Badanie wyszło ok więc nie wiem czy umawiać się na kolejne wizyty.
Wogóle ta okulistka u której byliśmy (na NFZ) była strasznie nie miłym starszym babskiem - zero podejścia do takich małych dzieci.

Do góry