reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

reklama
my też poduszeczki nie używamy, w łóżeczku mała ma poduszkę-klin i śpi pod kołderką, chyba że ciepło to czasem jej nie nakrywam, a w nocy śpi ze mną na łóżku-pod kocykiem, czasem też na krótkie drzemki jest w rożku

anecznik - ja na razie podałam jej tylko raz herbatkę z kopru bo miała problem z wypróżnieniem się, próbowałam raz podać wodę przegotowaną bo wydawało mi się, że chce jej się pic, ale nie za bardzo jej smakowała:no:

Właśnie u mnie podanie herbatki lub wody po dwóch trzech łykach kończy się wielkim oburzeniem i awanturą że nie jest to mleko.

Tyle że słyszałam że nie należy podawać małemu wody mineralnej właśnie ze względu na zawarte w niej minerały których jest zbyt dużo dla rozwijających się dopiero nerek. Zresztą co człowiek to opinia, zresztą jak zawsze w każdej książce co innego piszą :-)

Ja mam smoczek Avent 0-6 miesięcy i małemu od początku pasuje...dostał go w 5 dobie.

Czy wasze maluchy śpią na poduszeczce i pod kołderką....mój mały do tej pory spał w rożku ale już się diabeł wykopuje z niego.

Mój e ciągu dnia leży w samym body a na noc przykrywam jeszcze kocykiem. Jednak przykrywam dopiero kiedy dobrze zaśnie inaczej się rozkopie cwaniak :-D

My te bez poduszki, dzisiaj malutka spala pod pieluszka na golaska zeby sie pupcia ladnie wywietrzyla, ale jej sie podobalo :-) A w nocy spi w swoim spiworku chociaz nie wiem teraz taki upal.. w co ubieracie maluszki na noc? My taki pajacyk-spioszek ale moze teraz wystarczy body?
Avent widzialam w sklepie Nuka zas nie, ale widze ze Avent smoczki popularne, chyba jeszcze go wyprobujemy :tak:

my poduszki tez nie uzywamy
na noc przykrywalam kolderka lub wsadzalam w spiworek, teraz chyba tylko kocyk

smoczki tez mamy avent
a pomysl z gumka by sie u nas sprawdzil:-)

Moja od początku doi smoka Avent. Ładnie się uspokaja z nim.
Poduszki nie używamy narazie. A przykrywamy kocykiem lub pieluszką flanelową, w nocy układam w rożku.

jak jest ciepło w nocy to moje dziewcze śpi w bodach i przykrywana jest franelą, a tak to śpi w pajacach. poduszka nie jest zalecana u tak małych dzieci. pediatra ostatnio powiedziała że żeby dziecku sie lepiej spało podnieść z jednej strony łóżeczko o ok.5cm lub włożyć segregator pod materacyk. wtedy dziecko ma lekko wyżej - lepiej mu sie oddycha i trawi sie pokarm.

Dziewczyny czy wasze maluszki przyjely bez problemow smoczka? Lilka pluje nim na odleglosc i krzywi sie jakbym jej lyzke szpinaku do buzi wkladala :-D Ale widze ze ma potrzebe ssania przed snem bo czasami chce cycka po to tylko zeby zasnac a wolalabym nie robic sobie z sutkow smoczka bo mi odpadna w koncu :baffled:
Jakiej firmy smoczek smakowal waszemu maluszkowi najbardziej? My przetestowalismy trzy rozne ale nic jej nie pasi
Przy Paulince nie mieliśmy wogóle smoczka bo jak tylko próbowalismy go jej podac to był odruch wymiotny i tak jak teraz ma 4 latka to nigdy nie miała w buzi smoka.
Natomiast Filip dostal smoka już w szpitalu w 2 dobie życia z zalecenia połoznej :tak: bo miał taki mocny odruch ssania.Ssie go w zależności od humoru, jesli zassie to ssie jesli nie chce to na siłe mu go nie wciskamy.
Co do firmy to mam bezfirmowy :happy: najwazniejsze żeby był kauczukowy/lateksowy bo silikonowego nie weźmie wcale

U mnie smoczek też jest wypluwany po kilku chwilach :-) mały nie marnuje czasu na coś co nie daje mleka :-)

Mam pytanie do mam karmiących butelką, podajecie maluchom może coś dodatkowo do picia. Wiem że przy cycu nie trzeba ale przy butelce już raczej tak zwłaszcza w takie upały tylko co??
Ja wprawdzie karmie cycem ale sasiadka karmi butla ona podaje przegotowaną wode, która czasem dosładza glukoza ale nie pamietam w jakich proporcjach
Ja mam smoczek Avent 0-6 miesięcy i małemu od początku pasuje...dostał go w 5 dobie.

Czy wasze maluchy śpią na poduszeczce i pod kołderką....mój mały do tej pory spał w rożku ale już się diabeł wykopuje z niego.
Filip spi na poduszce która kupiłam z kołderka do łózeczka(Paula tez tak spała)
a przykrywam go cieńkim kocykiem lub pieluszką tetrowa bo jest teraz ciepło,w chłodne deszczowe dni spi pod kołderka

My te bez poduszki, dzisiaj malutka spala pod pieluszka na golaska zeby sie pupcia ladnie wywietrzyla, ale jej sie podobalo :-) A w nocy spi w swoim spiworku chociaz nie wiem teraz taki upal.. w co ubieracie maluszki na noc? My taki pajacyk-spioszek ale moze teraz wystarczy body?
Avent widzialam w sklepie Nuka zas nie, ale widze ze Avent smoczki popularne, chyba jeszcze go wyprobujemy :tak:
Mój synus spi w nocy w body z krótkim rękawkiem i półspiochach i nakrywam go pieluszką lub cieńkim kocykiem.
W dzień jest ubrany w bodziak z krótkim rekawkiem, zakładam mu skarpetki i cieńkie spodenki

reklama
Do góry