reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Erzesebeth, przybieranie na wadze to indywidualna sprawa. Ja po pierwszych trzech miesiącach też schudłam ok 1,5 kilo, a teraz jak się ważyłam u lekarza (22 tc) to w stosunku do początku ciąży jestem +3kg. Także w dwa miesiące nadrobiłam :) Tak jak mówi Grabola - najważniejsze, że dzidziuś rośnie!

reklama
Bardzo mnie zaciekawiłyście tą opieką przedporodową ze strony położnej. Pogrzebałam trochę w internecie i owszem znalazłam takie informacje:
"Kobiecie w ciąży przysługują wizyty położnej środowiskowej przed porodem - jedna wizyta tygodniowo od 21. do 31. tygodnia ciąży i dwie wizyty tygodniowo od 32. tygodnia ciąży do terminu rozwiązania."
Jednak nie jest to ustalone przez ministra zdrowia, tylko poszczególne NFZ-y (np. NFZ Warszawa). Mimo wszystko warto się zapoznać z rozporządzeniem ministra odnośnie praw jakie nam przysługują. Polecam tabelkę (str. 4) z badaniami jakie nam przysługują z NFZ - można się zdziwić.
http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/rozpoopnadnoworodk_201209211353.pdf

W tabelce jest też jasno napisane, że od 21 tc kobiecie przysługuje "praktyczne i teoretyczne przygotowanie do porodu, połogu i karmienia piersią w formie grupowej jak i indywidualnej". Czyli każdej z nas przysługuje coś takiego, tylko poszczególne oddziały NFZ robią w to w różnych formach.

NFZ Kraków: "
Położna podstawowej opieki zdrowotnej realizuje świadczenia zdrowotne w środowisku podopiecznego z zakresu pielęgnacyjnej opieki położniczej, ginekologicznej oraz zapewnia ciągłości świadczeń profilaktycznych, pielęgnacyjnych i leczniczych, od poniedziałku do piątku, w godz. 8.00 - 18.00. Do świadczeń położnej POZ ma prawo każda kobieta bez względu na wiek, która złożyła deklarację wyboru do danej położnej POZ oraz noworodki i niemowlęta obu płci do ukończenia 2 miesiąca życia. Obowiązują tutaj identyczne zasady jak w przypadku składania deklaracji do pielęgniarki oraz do lekarza POZ."

Ostatnia edycja:
Malgos prawie 500 g? To juz prawdziwy kawaler :) super jaki sliczny synus!!
Smile ty zgrabniutka to i corcia bedzie jak modelka to i wage od poczatku utrzymuje :)

Małgoś - kawał chłopa :) Piękna fotka.

Ja mam wizytę 6 lutego ale pewnie bez USG. Połówkowe dopiero 26 lutego czyli za miesiąc. Ale się zastanawiam czy tu sobie gdzieś nie zrobię wcześniej. W końcu i tak płacę to co mi tam.

tak już prawie 500 g ma..rośnie smyk..aczkolwiek ginekolog stwierdził, że w urodzony w terminie nie będzie miał więcej jak 3.500. Skąd to wysnuł to nie wiem ale mi to pasuje;d

co do tycia w ciąży..w tej tyje spokojnie, wolniej i ważę mniej na tym etapie niż z Dawidem o jakieś 2kg.

Tak z nienacka to u mnie była dziś położna :-)
W sumie przez przypadek, bo była u blizniaczek siostry i przy okazji odhaczyła wizyte u mnie zeby nie chodzić na darmo, bo jej wizyty mają na celu przygotowac do porodu, karmienia piersią, opieki nad noworodkiem itp. Przy kolejnej wizycie u siostry jakies broszury ma mi przyniesc, choc mówiłam ze zbędne, to nalegała. Więc niech przyniesie, a co mi tam. To ta sama babeczka która przychodziła do Alanka, i bardzo sobie chwailłam ze przychodziła to "opiekowała" sie pępuszkiem którego ja sie bałam dotknąć :D

Ponadto wieczorem byłam u mojego gina, słyszałam bicie serduszka i faktycznie wymogłam na nim usg - jadę jutro na 13.00 :-) bardzo sie cieszę:)

reklama
Do góry