reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Madziarra, a widzisz:-D Gratulacje!

Nimitii, dziec troche za maly, zeby Cie tak bolesnie kopnac w watrobe. Ale jak podrosnie, na pewno nie bedzie zalowal takich "pieszczot", nie martw sie:-D Ja czuje rozne laskotania w brzuchu, ale wiem, ze to nie dziecko a moje nadzady nieco sie przemieszczaja robiac malenstwu miejsce. Raz jeden czulam delikatne obroty w miejscu, gdzie moglabym istotnie czuc dziecko (nisko, tuz nad lonem), ale nie mam pewnosci. Jak ktos "zapuka" od srodka, to bedzie pewniak:-)

reklama
kociatka czyli to jakby "przemieszczanie" poczułam. Tak mi sie wydaje. Wątroba zaczeła mnie teraz często boleć, więc podejrzewam, że to właśnie to przemieszczanie :)

nimitii- ale jak będziesz u lekarza to powiedz że Cię wątroba boli, bo to nie dobrze w ciąży... Mogą zatrzymywać się kwasy a potem wyjdzie z tego cholestaza. Nie chcę Cię straszyć tylko piszę co wiem :)

Dziewczyny za tydzień mam te pierwsze badania prenatalne i powiedzcie mi czy Wy robiłyście tylko usg,czy ten test podwójny z krwi papa czy jakiś tam też? Bo jedni mówią, że z krwi powinno się robić jak coś wyjdzie nie tak na usg, a drudzy żeby dla pewność robić usg i krew, bo tylko to daje 100 % pewność. No i różnica w cenie usg 180 a krew dodatkowo 120,ale już nie chodzi o te pieniądze tylko o słuszność zrobienia tego. Co myślicie?

Patula - u mnie lekarz bada tylko przezierność karkową za pomocą USG - podobo taki test jest dokładny i nie ma potrzeby robić badania z kwi, chyba, że coś go niepokoi. Myślę, że na razie wysraczy USG, jak miałoby coś się dziać, to pewnie lakarz sam powie ci co dalej;)

ja po badaniach prenatalnych zapytałam pana doktora czy musze zrobić ten test PAPPA ale powiedział mi że nie widzi żadnych przeciwwskazań ku temu. Więc nie zrobiłam.

Patula jeśli nie jesteś w grupie podwyższonego ryzka, choćby ze względu na wiek czy historię rodzinną, to spokojnie usg wystarczy, jeśli lekarza coś zaniepokoi to Ci na pewno powie i zaleci dalsze badania.
Co do wykrywalności to 100% da Ci tylko amniopunkcja, test łączony (usg +krew) to 80-85% i osobiście znam 2osoby, którym wyniki wyszły bardzo złe a Dzieciaczki mają zdrowe i cudne

reklama
Dziś byłam na USG w 12 tyg i 2 dniu
Podczas badania lekarz nic sie nie odzywał i długo sie przyglądał na glówke... juz z mezem baliśmy się ze cos nie tak, powiedział na koniec ze nie widzi zadnych powodów do niepokoju, wszytsko OK.
A na potwierdzenie zdjęcia maluszka :) 03092012155.jpg03092012154.jpg

Do góry