reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Cześć dziewczynki :-) Czy miałyście jakieś skierowanie na badanie krzywej glukozy? Mnie lekarz zapisał tylko jak zwykle na karteczce zestaw badań a w labo mnie odesłali. Powiedzieli, że nie ma pieczątki i mi nie zrobią, bo mogę zapaść w śpiączkę i lekarz musi wziąć za to odpowiedzialność :szok:

reklama
gnagna, wydaje mi się, że trochę wymyślają... jak robisz prywatnie to chyba nawet nie trzeba żadnego skierowania.

U mnie po wizytowo wszystko dobrze, poza lekką anemią. Młody leży głową w dół i mam nadzieję, że tak już zostanie, chociaż wątroba cieerpii ;p No i już jest duży chłop, dostałam tylko fotkę obwodu głowy, a na dzień dobry wystawił siusiaka.

Dziewczyny co ile macie wizyty? mnie się teraz zaczynają co 3tyg i z jednej strony się cieszę, a z drugiej kurde, w tym miesiącu dwie wizyty to 240zł + badania :szok:

mru gratuluje udanej wizyty:) moj sie jeszcze glowka w dol nie ulozyl mam nadzieje ze nie dlugo to nastapi. w ogole to sie strasznie kreci:) ja wizyte mam po nowym roku dopiero.chodze na fundusz.
gnagna ja kiedys robilam prywatnie krzywa i nnie mialam z tym problemow.

Tez należę do tych co maja niskie ciśnienie....widzę ze sporo nas jest :-)

betina szkoda ze bedziesz na diecie, ale jesli to ma pomoc Tobie i dziecku to nie ma innego wyboru :-)
Co do latania to trochę sie boje.....nie tyle co samego lotu ale tego ze podróż z Nirwegii do Polski zajmuje mi ok 20 godzin. To jest mega męczące....po ostatniej wizytacji w Pl jak wróciłam do Norwegii to dostałam skurczy mega bolesnych, wiec nie wiem czy warto ryzykować.

badanie chciałam zrobić prywatnie w pobliskiej klinice ... no ale już się umówiłam na poniedziałek w przychodni, gdzie przyjmuje mój lekarz. trudno, tylko szkoda czasu.

Mru ja od początku ciąży wizyty mam co 3 tygodnie, każda kosztuje 100 zł i obejmuje USG szyjki. Te zalecane USG dziecka robię u innego specjalisty. Wiem, że pod koniec ciąży będę miała wizyty co dwa tygodnie. Teraz jestem już spokojniejsza, bo czuję od 17 - 18 tc ruchy, ale wcześniej najchętniej chodziłabym do lekarza i na USG co 3 dni :-)

Ewelinka ja w ciąży leciałam 5 razy po jakieś dwie godziny. Ostatnio w 18 tygodniu i nie miałam żadnych dolegliwości. W 11 tc przejechałam natomiast prawie 2.000 km na tylnym siedzeniu sportowego samochodu i to była masakra, ale wyłącznie z uwagi na ból "niewymownej" ;-) Generalnie na tym etapie ciąży nie dziwie Ci się, że przeraża Cię 20 godzinna podróż. Mnie już tak bolą plecy, że nie wiem jak przeżyję kolejne 3 miesiące.

gnagna ja tez robiłam prywatnie i wystarczy mieć kartkę od lekarza, na której musi być pieczątka i wyraźnie zaznaczona dawka glukozy i godziny pomiaru

Ja też robię badanie glukozy prywatnie ale mam już skierowanie z pieczątką, w przyszłym tyg czeka mnie ta przyjemność :)
wizyty mam co 3-4 tyg, każda kosztuje 100 zł + badania krwi w laboratorium ... no ale jak trzeba to trzeba :))

zabka bede musiala na kopernika isc ale poniewaz tam sie troche czeka na wizyte to lekarz kazal mi zaczac mierzyc cukier od zaraz (glukometr i paski juz mam, tylko musze jeszcze poczytac co i jak).
Tam na kopernika zeby przyjeli to trzeba skierowanie od lekarza na nfz, tak? idzie sie do poradni patologii ciazy i dopiero tam wyznaczaja termin wizyty??

Mru ja od stycznia (w zasadzie konca grudnia) kiedy bede miec pierwsze ktg, bede juz miec wizyty co 2 tyg (chyba z ktg wlasnie). to bedzie juz mniej wiecej 32-34 tc wiec tego sie spodziewalam.. ale faktycznie dla portfela nie jest to nic milego ;)

Dziewczyny ktore biora żelazo, co Wam przepisal lek i w jakich dawkach??

Ostatnia edycja:
03.2013 to powodzenia na glukozie!

gnagna tez mnie sie wydaje ze cos wymyslaja za bardzo, prywatnie wlasnie jak robisz to nie potrzebujesz nawet skierowania. doczepili sie i tyle.

mru tez mam nadzieje ze zostanie w tym polozeniu ;-) moja tez dosc szybko sie obrocila. nie wiem jak teraz. moze we wtorek sie dowiem. super ze wszystko ok

betina tu sie bierze od 10 tc 27 mg, 1 tab dziennie

reklama
Betina nasza slodka dziewczyno coz mozna za to ze taka twoja uroda. Dietke trzeba trzymac i wszytsko bedzie ok;-)
Mru ja mam wizyty raz w miesiacu ale wiem ze potem chodzi sie co 2 tygonie na ktg. Ja juz mialam robione 2 razy:tak: Chodze na kase chorych wiec wszystko mam za darmo:sorry:Wydatki z prywatnymi wizytami spore, ale tu w DE nikt nie chodzi prywatnie. Fajnie ze maly glowa w dol u mnie tez i licze na to ze sie nie obroci:tak:
Gagna kazdy ma swoje przepisy ehhh a z ta spiaczka to chyba przesadzili:sorry:

Do góry