reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Dla mnie to trochę szokujące bo ja należę do dziewczyn, które owulację i miesiączkę miały zawsze regularnie, ale jak widać każdy organizm jest zupełnie inny. Nie ukrywam, że byłoby to dla mnie dużym utrudnieniem bo nigdy z mężem nie używaliśmy środków antykoncepcyjnych ....obserwowałam swój cykl i mierzyłam temperaturę (po porodzie zamierzam dalej tylko to robić)......gdybym miała nieregularne cykle myślę, że byłoby to nierealne.
w takim razie nic tylko sie cieszyc

reklama
ewelinka ale po porodzie wszystko Ci sie moze pokielbasic, czego Ci nie zycze, ale mnie np cykle bardzo sie wydluzyly. a co do tego ze chcialabys rodzic sn to sie nie martw, w krajach skandynawskich nie robia cc prawie wcale, wiec na 99% urodzisz naturalnie ;-)

Ewelinka, Betina, ale wielkość dzieciaczka im później tym bardziej może odbiegać od terminu nie ze względu na regularne czy nie cykle tylko jak już pisałam ze względu na to, że każdy człowiek rośnie inaczej. Jedni są wyżsi, inni niżsi, jedni grubsi, inni chudsi itd i dzieciaczki też już się różnią pod tym względem. A data porodu jaką się na podstawie wymiarów oblicza jest porównywana do średnich wynikó wagi dzieciaczków w tym wieku. Na wagę dziecka w brzuszku tak jak i po są tzw siatki centylowe, i to z czego się wyznacza datę porodu to 50 centyl czyli jak 50% dzieciaczków w tym wieku jest mniejszych i 50% większych. Zwykła średnia.
Królowa, mi lekarz powiedział, że mogę starać się o następne dziecko rok po cc (znaczy że tak jest zalecane, żeby tyle odczekać) i tak też zrobiłam, zresztą pasowałomi to do moich planów... Ale nie wiem czy to zależy od tego, czy można mieć drugi poród sn czy cc bo u mnie cc jest i było oczywiste... Wiadomo, że na pewno są przypadki jak dziewczyny pisały, ze ktoś zajdzie w ciążę szybciej i pewnie różnie się to kończy... A jako że pierwsza owulacja po porodzie występuje przed pierwszym okresem i na początku mogą być nieregularne to różnie może być;)
gnagna trudno powiedzieć kiedy ruchy zaczynają boleć... mnie na przykłąd w poprzedniej ciąży nigdy Wiki nie kopałą tak, żeby bolało. Wierciłą się strasznie - owszem, i nawet widać to wyraźnie na filmikach ale nigdy nie bolało... musiała się nieźle ułożyć;)

basieniak pisalam tylko ze pierwsze i kazde kolejne usg pokazuje u mnie dokładnie to samo (ze ciaza jest mlodsza o 2 tyg niz by to wynikalo z OM. no i zgadza sie to idealnie biorac pod uwage owulacje ;)

Krolowa, przed zajsciem w ciaze rozmawialam z lekarzem i mowil o zajsciu w ciaze po roku od ostatniego cc. Najlepiej jest oczywiscie po 2 latach. U nas wyszlo 11 miesiecy, bo... tak wyszlo:-D
Znam oczywiscie przypadki, gdy dziewczyny zachodzily np 3 miesiace po cesarce i jakos donosily. Mialam sama nawet taki moment, ze obawialam sie, czy nie jestem przypadkiem w ciazy:szok: Lekarz na szczescie wykluczyl. Zapytalam, co by bylo gdyby... Powiedzial cos w stylu: "Pani Kasiu, nie byloby dobrze. Ryzyko rozejscia sie szwow, a jak sie rozejda, to dzieci zwykle umieraja... Nie mowiac juz o pani stanie w takiej sytuacji."

Evelinka, nie martw sie polozeniem dziecka, moje non stop sie przekreca. Ok 36 tyg dziecko juz ma stala pozycje, ale jeszcze nie teraz.

Basieniak ma racje. Rozbieznosci wynikajace z przyblizonego wyliczenia dnia zaplodnienia (zwykle 14 dni od miesiaczki), sa widoczne tylko w pierwszych pomiarach, ok 7-8 tyg, kiedy wszystkie zarodki rosna w takim samym tempie. Potem to juz kazde dziecko indywidualnie rosnie i nie jest to zwiazane z dniem zaplodnienia. Dlatego, jesli w niektorych krajach koryguje sie termin porodu, to w oparciu o dane z takiego wczesnego USG, a pozniejsze nie maja juz znaczenia. Przykladowo, moj pierwszy synek zostal na 100% poczety w 17/18 dniu cyklu (nie ma innej mozliwosci), co potwierdzily wczesne pomiary. Dlatego gin skorygowal termin z 13 lipca na 16go.

reklama
gnagna u mnie też te ruchy są wciąż delikatne. Mam łożysko na przedniej ścianie macicy i prawdopodobnie ono amortyzuje ruchy. W trakcie ostatniego usg córa się mocno wierciła a ja tego nie czułam. Lekarz powiedział by się tym nie przejmować.

kociatka gratuluję i życzę by szyjka została jak jest do marca :)

Do góry