Sorki że tak późno ale tym razem u profesora był poślizg 1,5 godzinny więc późno wyjechaliśmy i w te pędy do Gdańska!
Na wizycie omówiliśmy wczorajszą histero i wyniki immuno... Okazuje się, że mam macice przodozgiętą w tyłopochyleniu - czyli pochyla się ku kręgosłupowi. Lekarze w gdyni jednak tego nie widzieli i chcieli przeć do przodu z hagerami, czyli napierali mi na ścianę macicy próbując dostać się wg nich do macicy, a wg moich wnętrzności, gdzieś do jamy brzusznej pomijając lub przebijając macicę. Dobrze że zaprzestali działań...
Co do wyników to u M w jednym teście wyszła morfologia 4% w innym 12% co mnie mocno zaniepokoiło, ale całkowita ilość to >400 mln, wszystkie przeciwciała OK i prof stwierdził że wszystkie wyniki męża ok
U mnie źle wyszły:
przeciwciała przeciwjądrowe - za wysokie,
interferon gamma, wskaźnik IFN/IL-4, wskaźnik IFN/IL-10 --> wszystkie trzy za niskie
z subpopulacji limfocytów:
Limfocyty supresor CD3+/CD4+ % za wysoki;
komórki NK % za niskie - tylko 5% mam! szok, bo w innych wynikach u prof mam aktywność komórek NK po 2 godz - 21% a wg akademii medycznej w gdańsku NK mam na poziomie 14% więc bądź tu mądry
i za wysokie mam przeciwciała przeciw tyreoglobulinie (TGA) co może wskazywać na lekkie hashimoto. I to hashimoto tłumaczyłoby złe wyniki które podałam powyżej. Jednym słowem autoimmunologia jest nie halo co może nawet powodować poronienia :-(
Prof jakby nieśmiało zaproponował szczepienia
ale tylko w milczeniu gapiliśmy się na niego więc powiedział że można jeszcze spróbować encorton 10 mg na 4, 5 tyg przed crio i od razu euthyrox 25 mg
No nic, sorki że tak dużo ale palce same poskakały mi po klawiszach ;-)
Milena nie pomogę bo nie brałam
Heiza aż mnie zatkało jak można tak niedbale postępować z komórkami!!! co oni nie wiedzą co z nimi zrobili?! z komórkami??!!
tu na prawdę powinni za to kłaniać Ci się w pas bo to przecież skandal dla kliniki! W normalnych kraju gdzie są uregulowania prawne co do ivf to groziłby im za to sąd! postaraj się zrobić z tego większą aferę, bo samo przepraszam to mało