reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

Gizas niezła wyżerka się u Ciebie szykuje... ja jutro tez jade do znajomych i dzis robilam salatke... :-) wiec wyzerka bedzie i to jaka :-D a tak poza tym : Oby betka była wysoka :-D

Moze faktycznie to dobry znak ze nie dzwonia... chociaz u mnie zadzwonila pani ze moj mrozaczek dotrwal do stadium blastycysty i zostal zamrozony...:-) trzymam kciuki by u ciebie tez tak bylo :-D

reklama
Nika zgodnie z treścią programu na kwalifikację obowiązkowe jest amh i fsh, choć wiem, że niektóre kliniki nie wymagają tego drugiego. Różnie jest także z ważnością badań: w Poznaniu np. wyniki mają być nie starsze niż 6 miesięcy.

Co do suplementacji, to ja osobiście nie mam przekonania, by to w jakimkolwiek stopniu pomagało. Wydaje mi się jednak, że jak się wierzy w moc ziół i suplementów, to sama psychika wiele daje.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć o skuteczności preparatu Androvit u mojego M. Zażywał to łącznie ze 2 lata i z każdym kolejnym badaniem wyniki się poprawiały, by ostatecznie osiągnąć normę (problem był z ruchliwością i koncentracją). Mam jednak świadomość, że na parametry komórek (zarówno żeńskich jak i męskich) ma wpływ wiele czynników, również psychika, dlatego nie jestem w stanie powiedzieć na ile to właśnie Androvit pomógł. Poza tym u nas konkretnie zauważyłam, że im krótszy był okres abstynencji, tym lepsze było nasienie (najlepszy wynik miało nasienie półtoradniowe). Ale u każdego inaczej.
Nie wiem czy pomogłam, ale mam nadzieję, że choć trochę :-)

Poza tym u nas konkretnie zauważyłam, że im krótszy był okres abstynencji, tym lepsze było nasienie (najlepszy wynik miało nasienie półtoradniowe). Ale u każdego inaczej.
U nas zdarzyła się sytuacja że nasienie było kilkunastodniowe (długa @ a później miałam stan zapalny pęcherza :dry:) - stresowałam się bo w zaleceniach jest preferowane kilkudniowe - okazało się jednak że to miało najlepsze parametry z wszystkich dotychczasowych ;-)
Więc masz rację - w tym przypadku każdy może mieć inaczej i co więcej - normy podawane przez Klinikę nie zawsze będą najbardziej właściwe w tym konkretnym przypadku - warto na to zwrócić uwagę i jak z wszystkim innym - nie trzymać się na siłę 'standardów' :tak:

Kasik36 ja ci napisze od siebie co mój emek brał : androvit,l-karnitynę, kwas foliowy, witamina c ( chyba 5 tab.dziennie) , qoenzym q10, macę, cynk i selen. My zaciążyliśmy właśnie 2-3 miesiące po włączeniu kwasu foliowego, witaminy c i macy.
Gizas co to są te pieczonki ? chyba nie znam tego dania, no chyba że u nas występuje pod inną nazwą :-)
Zaciekawiła mnie też ta spirilurina, wcześniej o tym nie słyszałam
Olusia trzymam kciuki żeby jednak ta betka zaskoczyła i pięknie podskoczyła do góry
Esiek kciukasy za dalszy wzrtost komórek i punkcję
Która najwcześniej testuje?

Właśnie nadrobiłam zaległości uffff ale czytania;):)
Olusia miejmy nadzieje że betka pięknie urośnie trzymam&&&&&&&&

Tak o tym żarełku rozmawiacie że chyba zaraz upiekę placuszek:):) Mój m ma imieniny w poniedziałek i pewnie ktoś wpadnie....
Prawie każda dzisiaj imprezuje:) a ja grzecznie w domciu spedze weekend w łóżku przed tv:tak:
Udanych imprez dzisiejszych kobietki:):):):-D

Pełna dziękuję, ze wszystkich rad wezmę wspólny mianownik i coś z tego wyjdzie :-) Już zakupiłam dla M beparent men, Q10 i dhea. O reszcie jeszcze muszę poczytać. A jaką dawkę kwasu foliowego mu dawałaś bo w beparencie jest ale mała dawka.

Enni Twój M to Bartłomiej czy Marcin? :-)

Kasik jeśli jest w beparencie to wystarczy :tak:
ogólnie witamina c i kwas foliowy poprawiają liczbe prawidłowych plemników, warto brać witaminę c bo przede wszystkim jest niedroga ;-)
a qoenzym q10 zwiększa zdolności zapładniające plemników więc koniecznie niech bierze :-)
l-karnityna jest na ruch, wiec moze odpuscic bo przy ivf ruch nie jest wazny

Infinity a u nas właśnie przed IUI lekarz zalecał nie współżyć od @, a przy owulacjach po 20dc to już nasienie bardzo stare było :-/ A że któregoś razu emkowi zdarzyła się zmaza nocno dzień przed IUI, to wtedy się okazało, że właśnie takie plemniczki są u niego najlepsze :-)

Pełna chyba ja będę najprędzej testować, termin mam na 16.11, ale może się skuszę 12.11 (9dpt)...

reklama
Pełna pieczonki można piec
w garnku zeliwnym w ognisku lub w każdym innym naczyniu w piekarniku. Ja akurat preferuje zeliwnikaki:) A jest to garnek wyłożony liśćmi kapusty i warstwowo - boczek, cebula, kiełbasa, ziemniaki,szatkowana kapusta i jeszcze jedna warstwa skończywszy na ziemniaczkach. Pycha :D Poszedł cały duży gar na 6 osób. A do tego zasiadle mleko lub coś temu podobne i najlepsza wyzerka na śląsku:sly:

Do góry