reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy styczniówek 2009

Tez sie nad tym zastanawiam. Szczegolnie chodzi mi o noc, gdy my bedziemy padniete, a malenstwo moze sie np zachlysnac. Jesli go kupie, to na sam koniec ciazy, jak juz bede miala cala wyprawke :-)

reklama
Ja też sie zastanawiam nad tym monitorem, na pewno chce kupic nianie bo to super sprawa ale widze ze cenowo podobnie wiec moze ten monitor kupię:tak:
Ale mama mi powtarza zebym nie wpadala w paranoje... coz długo wyczekiwane dziecko i jak tu nie kupowac takich urzadzen:tak:
A kupujecie już jakieś ciuszki dla maleństw?? Kurcze teraz same wyprzedaze a ja nic nie kupuje bo mezus powiedzial ze jak sie urodzi to dopiero...

KasiaJ82 - mam monitor oddechu po synku i przy małej też zamierzam go uzywać, to świetna sprawa! Jak kogoś stać na to urządzenie to ja nie łączyłabym tego z popadaniem w paranoję...

Kasia kilka ciuszkow mam,ale cala wyprawke mamy zamiar skompletowac we wrzesniu/pazdzierniku. Potem juz bedzie zimno, no i pewnie nie bede miala sily latac po sklepach z wielkim brzuchem. Do porodu tez nie mam zamiaru czekac, bo jak sie male urodzi, to bedzie tylke roboty, ze do sklepu na pewno juz nie wyskocze.

Przy Oliwii tego monitora nie mieliśmy teraz też nie kupujemy. Dzidzia będzie z nami w pokoju. A jak dzidzia już jest to sen już nie jest taki twardy jak w ciąży. Jak każde poruszenie się Oliwii słyszałam i rano wstawałam wyspana.

Co do wyprawki to czekam na potwierdzenie płci (czwartek) takiej na 100 % i wtedy może coś więcej kupie. Ale takie zakupy zostawiam na wrzesień, październik bo wtedy będą już ciuszki typowo zimowe. Mam mase ubranek po Oliwii także ta płeć jest dla mnie ważna bo jak będzie córka to nie muszę szaleć.

Leika a Ty już wiesz że będzie dziewczynka?? nie chwaliłaś się chyba że mi coś umknęło

daga23 - przeczucie od początku mówiło mi, że to dziewczynka ;) Na USG w 13 tc lekarz powiedział, że to jeszcze nic pewnego, ale młode wygląda na dziewczynkę :tak: Za 3,5 tygodnia mam USG połówkowe, mam nadzieję, że lekarz potwierdzi, że to dziewczynka ;-)

Ja też nie miałam żadnego monitora oddechu ale Jowi spała z nami do 8 miesięcy wiec każde jej poruszenie ja na nogach.. ale wyspana byłam bo karmiłam ją piersią i nie musiałm nigdzie wstawać tylko z boku na bok i spałam dalej a ona piła do syta i tez zasypiała i tak w kółko..
Ja z zakupów to pilnie potrzebuję nowych ubrań bo wszystko stare są na mnie za ciasne a ciążowe które mam za ciepłe ... jestem taka zesteresowana jak mam gdzieś wyjść :)

Dziewczyny ja mam zamiar przyzwyczaic malego/mala, zeby spal/a od poczatku w lozeczku, a nie z nami na łóżku. Myslicie,ze to realne? podobno potem jest problem z odzwyczajeniem od spania z rodzicami.

Dziewczyny ja mam zamiar przyzwyczaic malego/mala, zeby spal/a od poczatku w lozeczku, a nie z nami na łóżku. Myslicie,ze to realne? podobno potem jest problem z odzwyczajeniem od spania z rodzicami.

A planujesz karmić piersią? Jesli tak, to przemyśl to jeszcze, naprawdę umeczysz się wstając do malucha co 1,5 - 2 h na karmienie... A dziecko do 10 miesiąca zycia powinno jeść w nocy.
To nieprawda, że trudno jest odzwyczaić potem od spania z rodzicami, nie ma co generalizować. Synek spał z nami do 10 miesiąca życia, dopiero wtedy postanowiłam nauczyć go SAMODZIELNEGO ZASYPIANIA w łóżeczku, czyli po kąpieli cycuś, mały do łóżeczka a ja wychodzę, on usypia sam. Nauka zajęła mi równo pięć dni :) A wtedy nadal wyglądało to tak - mały sam zasypia, ja odzyskałam wolne wieczory, ale w środku nocy i tak lądował u nas w łóżku na tankowaie ;-) Sam z siebie zaczął przesypiać nocki w wieku 14 miesięcy a karmić go piersią przestałam gdy miał 1,5 roku :tak:

Z drugim maluszkiem planuje zrobić podobnie, z tą różnicą, że karmić będę dłużej. Synka odstawiłam, bo planowałam kolejną ciążę.

reklama
Celinko będąc w ciąży z Oliwią też tak mówiłam że od początku będzie spać w łóżeczku ale w praktyce okazało się inaczej. Po porodzie jesteś trochę obolała wiec ciężko jest w stawać z łózka co chwilę. Oliwia przez pierwszy miesiąc spała z nami w łóżku do cyca był szybko dostęp. Po miesiącu karmiłam ją u nas i zasypiała u nas w łóżku potem ją przenosiłam i spała już w łóżeczku nad ranem budziła sie na karmienie i już potem z nami sobie drzemała. Jak miała 4 miesiące już nie budziła się na karmienie nocne także spała u siebie. Koło roku zaczęliśmy uczyć ją usypiać w łóżeczku czytając bajeczkę ja siedziałam albo mąż na podłodze dopóki nie zaśnie. Z każdym dniem oddalaliśmy się od łóżeczka ale ktoś zawsze był w pokoju. Aż nadszedł taki dzień że mogłam wyjść z pokoju a ona sobie zasypiała. Jak miała 1,5 roku przenieśliśmy ją do dorosłego łóżka z barierką żeby nie wypadła (w łóżeczku było już jej nie wygodnie) i zasypia sobie sama.

Do góry