reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupy / promocje / okazje

o raju:szok: oglądam praktycznie codziennie dd tvn i akurat przegapiłam. Ale mogą byc niebezpieczne??

A nie niebezpieczne - chyba raczaj nieskuteczne ;-) albo nie potrzebne,nie opiniowała tylko stwierdziła że w żadnej z rekomendacji lekarze nie wskazują że taki monitor warto mieć - i jeszcze podkreśliła że ani europejskie ani amerykańskie stowarzyszenie. Dlatego też się zdziwiłam i zaczęłam zastanawiać czy warto.. AA no i pod żadnym pozorem dziecko nie może leżeć na brzuszku - tylko na pleckach w nocy. Na brzuszku tylko w dzień i pod okiem rodzica dopóki samo nie zacznie się przewracać.
No i przeraziła mnie jeszcze info że ten problem dotyczy dzieci do 8 miesiąca, a ja myślałam ze tylko noworodków - max do 3:szok:

reklama
Agate ja też byłam w szoku bo wiem, że to dobra firma i ma dobre kosmetyki, nie mam pojęcia dlaczego tak zareagowała:eek:
wiecie ja moją Zuzię, która urodziła sie w listopadzie, w nocy ubierałam body i śpioszki i nakrywałam tetrową pieluszka, w domu taka normalna temperatura 23-24 stopnie i spała rewelacyjnie do tego stopnia, że tylko raz na jedzenie się budziła:tak:

Estragon, to na Allegro ten zel kosztuje, mniej wiecej tyle co u nas w aptece. Wychodzi okolo 40 zl. za jeden to juz nie najgorzej. Naprawde polecam, bo bardzo fajne sa wszystkie wyroby tej firmy, a raczej tego labolatorium. ;-)Nie wiem, jak tam bylo u Bary, moze dostala jakis przeterminowany produkt, bo nigdy jeszcze nie spotkalam sie z tym, zeby dziecko tak na ten zel strasznie reagowalo. A z zeli z supermarketow to polcam wlasnie Nivea i Mixa Bebe, sa niezle. Ale u nas niewielka roznica w cenie pomiedzy Mustela, a nimi, a wiec raczej zostane przy Musteli.

Ja bede tak dziecko kladla spac jak nas tu uczyli juz 10 lat temu i jak starszego kladlam. Absolutnie zadnych poduszek, ani kolderek, czy kocykow w lozku. Sam materacyk, przescieradelko na gumce na materacyku. Pomiedzy materacykiem i lozkiem nie moze byc zadnych przestrzeni, tak jak kolezankia slusznie zauwazyla. A zamiast kolderek i kocykow spiworek dla niemowlaka, ktory uniemozliwia dziecku przekrecanie sie na brzuch, no i na twarz sie tez tym nie przykryje. I tak do roku czasu. A od roku czasu mozna dac niewielka poduszeczke, taka mala plaska podluzna specjalnie dla niemowlat, a spiworek to tak do poltora roku.

Estragon nie martw sie o mocny sen... przejdzie ci to po porodzie:-)
mnie przed urodzeniem mogli armatami budzic i nic a po urodzeniu Emilki spałam jak zając czujnie i pozostało mi to do dzisiaj...

Lenka w nocy dziecko sie układa (z tego co praktykowałam i tak mnie uczono) delikatnie na boczku... to chroni przed zakrztuszeniem śliną bądź ulanym maleczkiem... i jest mniejsze niebezpieczeństwo wystąpienia bezdechu...

Latem u mnie to sa takie upaly od 30 do 38 stopni i noce gorace, ze wystarcza pewnie letnie cieniutkie spioszki, lub samo body. Zobacze, czy sie poci, jak sie poci tzn. ze za cieplo ubrany. My latem kolder nie uzywamy, bo bysmy sie w nich udusili. Spimy bez zadnego przykrywania sie w letnich pizamach, a jeszcze lepiej w samych majtkach. I okna sa cala noc otwarte.

Awru zgadzam sie, ze nie zawsze to co drogie to najlepsze, tylko, ze u nas ta Mustela malo drozsza od mydel dla niemowlat tych markowych jak Nivea, czy Mixa bebe w supermarketach, a wiec cenowo mala roznica, a kazdy pediatra i szpital poleca tutaj wlasnie Mustele.

Lenka w nocy dziecko sie układa (z tego co praktykowałam i tak mnie uczono) delikatnie na boczku... to chroni przed zakrztuszeniem śliną bądź ulanym maleczkiem... i jest mniejsze niebezpieczeństwo wystąpienia bezdechu...

A no widzisz - a ta lekarka w tv mówiła że absolutnie na żadnym boczku bo może się przekręcić na brzuch. Niemowlaka tylko na plecach bo sam się nie obróci i jeszcze przyblokować tym nakryciem - jak pisała Agate.
I bądź tu mądry...:eek:

Agate jak przykrywać już pisałaś,teraz napisz jak ubierałaś dziecko na noc w te wasze wysokie temperatury. Śpiochy z zabudowanymi nóżkami i długim rękawem czy lepsze body z długim rękawkiem - długi rękaw bo nie przykrywa się ramionek - nakrycie tylko pod paszki, ale nóżki już będą okryte przykryciem - to konieczny pajacyk?? :eek:

Ja chyba jednak się przejdę do tej szkoły rodzenia.... :zawstydzona/y:

wiem, ze to nie ten wątek ale we Wrocku fajna szkoła jest przy szpitalu na Chaułbińskiego, czyli na klinikach fajne położne prowadzą i z tego co wiem to cena nie jest powalająca:tak:

Mi kazali klasc na plecach w spiworze dla niemowlaka. Na zadnym boku. I bez zadnych poduszek, prosto na materacyk. Glowa mu sie nie splaszczyla, tzn. poduszka nie byla potrzebna. Ale to bylo 10 lat temu, moze teraz to sie zmienilo. Ale chyba nie. Tylko, ze latem to ciezko w ten spiwor bo goraco, to albo cienkie spiochy tylko same, takie z cienkiej bawelny, albo samo body, albo tylko w pieluszce do spiworka. Sama nie wiem przy tych upalach, u mnie wyznacznikiem bedzie pocenie sie dziecka, jak karczek bedzie mokry to wiadomo, ze trzeba lzej ubierac, bo przegrzanie jest niebezpieczne, moze sie odwodnic dziecko i wogole.

Ostatnia edycja:
reklama
To prawda trzeba sprawdzać czy sie dzidzia nie poci
mam koleżankę która rodziła w lipcu 06 roku wtedy były upały po 40 st. i mówiła, ze w samym pampersie przykryta tetrową pielucha często spała jej mała bo jak ją w cos ubrała była cała mokra, wiec to trzeba do dziecka dobrać:tak:

Do góry