reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zakupy / promocje / okazje

My mamy Boscha kupiona 3 lata temu i jak do tej pory nie było z nią problemów.

Mój K pracował kiedyś w Indesicie i w Boschu, więc wie jak co się tam robi, jeśli chodzi o te 2 firmy zdecydowanie Bosch solidniejsza firma. Amica nie polecam.

I tak jak krewetka napisała weź 60.

Ostatnia edycja:
reklama
hej alcia ale trafilas..... ja pracuje w eletroluxie w fabryce zmywarek wiec moge ci cos doradzic. wybralas najwyzsz polke cenowa....
mas zjuz doswidczenie ze zmywarka i amsz wieksze wymagania czy nigdy nie mialas?

A to mi się przyfarciło!!!!!!! :-D:-)
Nigdy zmywarki nie miałam, ale teraz już koniecznie chcę kupić!!!

Moja wymarzona zmywarka:
  • ma dużą pojemność (może być szerokość 60),
  • zużywa mało wody,
  • jest w miare cicha,
  • pieknie suszy
  • oczywiście jest szybka
  • i oszczędna :-)

Alcia... ja zatem podejde do tego profesiolanie i bardziej szczegolowo

Instalacja:
wszystko zalezy od tego ile masz miejsca. rozumiem,ze nie zmieniacie calej kuchni tylko chcecie kupic zmywarke ktora nastpenie wkomponujecie w aktualna kuchnie.
Jesli likwidujesz jedna z szafek to rozmiar oczywiscie zalezy od szafki. wiem ,ze w PL sa tez niestandardowe rozmiary szafek tzn nie tylko 45cm i 60 cm..ale tez 50 itp
Zdecydowanie polecam 60cm i tzn fully integrated ( czyli przy zamknietej zmywarce nie widac panelu kontrolnego) tutaj nalezy zwrocic uwage czy zmywarka posiada dodatkwoe wskazniki ..typu time beam /beam on floor....dwukolorowy ( czerwone swiatelko jak zmywarka pracuje i zielone jak juz skonczyla..albo rzuc na podloge czas do konca programu). Przy czym aktualnie wiekszosc urzadzen posiada autot off .wiec swiatelko znika po 10 minutach od zakonczneia programu..bo zmywarka sie najzwyczajniej w swiecie sama wylaczy po tych 10 minutach od zakonczneia programu..nie to ze przechodiz w jakies stand by i pozera energie.

Programy:
Wazne zeby mial jakis fajny automatyczny program, ktroy sam sobie dobiera ilsc wody, temperature mycia et i ilosc plukan w zaleznosci od zabrudzenia naczyn. W modelach Eluxa i AEG..taki program niestety trwa ok 126minut..i wzalenzosci jak tam w pocztekowej fazie mycia sensory pomierza zabrudzenie wody ..czas trwania sie modyfikuje
Teraz wsyscy producenci walcza na polu energooszczednosci ... im wiecje + przy A tym lepiej.... miele ma chyba A+++....my wchodizmy teraz z A+++..ale dopiero od wrzesnia w Pl. Przy czym nalezy pamietac,ze ta deklaracja dotyczy jednego programu Eco...ktory trwa ok 160min..czyli prawie 2.5h
Do codziennego mycia ... warto sprawdzic czy ma jakois program typy Daily ..ktory trwa ok godzinki i ma w sobie suszenie. U nas taki program nazywa sie One hour albo Quick 55
Programy energooszczedne...tak jak pisalam wyzej....albo program deklaracyjny Eco...trwa wieki...albo seria programow w kombinacji z opcjami tyopu Save energy..ale jego filozofia to eliminacja suszenia...wtedy nei konsumuje...no a naczynie musza wyschnac same ..wiec ...po zakonczneiu nalezy po prostu otworzyc zmywarke i dac wyparowac.
nocne programy ...da kogosc ..komu nie zalezy na czasie ...program cichustki typu Extra silent .... zawyczaj 2dB mniej..czyli jesli zmywarka jest o deklaracji 41dB..nocny program jest u nass ok 39dB
Jelsi masz otwarta kuchnie to mzoe lepiej zwrocic uwage na dB zmywarki...pryz czy kazdy program ma swoj "halas"
Niestey energooszczednosc nie idzie do konca w parze z halasem, bo zeby wyciszyc zmywarke trzeba ja opaluc w duza ilsoc materialow izolacyjnych bitumem / feltri etc a to oznacza ze do podgrzania wody potrzeba wiecej energii ...wiec zuzucie enrgetyczne wzrasta
Co do koszy ..to najlepiej zeby dolny kosz ...mial wszystko foldable...wtedy jak sie posklada to zmiensic sie najwiecje garow.
Jesli zdecydujesz sie na Boscha lub siemesa oni robia 3ci gorny kosz przeznaczony na sztucce...wtedy nie ma juz koszyka malego w dolnym koszu przeznaczonego na sztucce i zyskuje sie tym sposobem wiecej miejsca w dolnym koszu ..ale niestety nie mozna wtedy np myc w srodkowym koszu kieliszkow etc bo nie wejda na wsokosc
Zwroc tez uwage czy wysokosc koszy jest regulowana manualnie czy mechanicznie..to mimo wszystko wazne

Nie chce mis ie ladowac polska strola AEG zeby podac ci jakis model konkretny ....ale jak tylko sie odblokuje to Ci napisze na priva

w kazdym badz razie jesli chcesz porownac troche zmywarek zwroc uwage na te rzeczy ktore opisalam

Ostatnia edycja:
Ja kupiłam Majce wczoraj niby crocsy w biedronce, są śliczne :p Wczoraj młoda biegała w nich cały dzień (u nas było ok. 30 stopni upału) i wcale jej się noga nie spociła, była bez skarpet :)

Ja mam, a właściwie miałam Candy, właśnie 40, bo większej nie mielibyśmy gdzie zmieścić i każdy garnek się w niej mieścił:tak:. Dla 4 osób wielkość była idealna, a czasem nawet puszczałam niepełną. Zawsze dawałam na 60 stopni na 1,5 godzinny program, bo reszta niekoniecznie domywała... ale to była zmywarka z 2006 r, teraźniejsze modele są na pewno lepsze. Jak chcesz eneregooszczędną, to na pewno klasę A+ i wzywż. Ja miałam B+ i przy codziennym użytkowaniu rachunki za prąd poszły w górę o jakieś 150 zł. Miele to absolutny lider w sprzęcie agd, jeśli masz wolne fundusze, to taka zmwyara będzie wieczna:-D. Poza tym Miele daje chyba dożywotnią gwarancję (chociaż nie wiem czy dalej tak jest).

wszystko zależy czy jecie w domu czy nie, u mnie na 2 osoby jedzące w domu 45 była na styk, nie wyobrażam sobie jej przy 3-4 osobach , chyba ze jecie tylko śniadania i kolacje to może, ale 45 jest niewiele tańsza i pobiera tyle samo wody wiec żadna oszczędność, jak macie miejsce to bierz 60

reklama
Do góry