reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy i wyprawka dla Maleństw listopadowych Mam

ja dostalam paczke babydreem z rozssmana 1 , wiec ja wezne do szpitala i chyba kupie pampersy , jakby tamte nie spasowaly ,,, apotem zobacze jakie pieluchy bede kupowac moze dady z biedronki bardzo bylam z nich zadowolona ...albo upoluje panmpersy z promocji:-)

jesli chodzi o butelki to kupie 1 duza i mala, mimo ze karmilam piersia , podawalam tez mleko sciagniete do butelki, czy potem dokarmialam, a po pol roczku i tak byla potrzebna codziennie....

lozeczko kupie we wrzesniu dopiero lub nawet koniec wrzesnia bo nie mam gdzie trzymac, bede musiala od razu je rozlozyc, wiec wole jeszcze poczekac.... im pozniej tym lepiej

na temat wozka juz sie nie wypowiadam, bo zas zmienilam zdanie heheheh i wrocilam do pierwszego wyboru bebetto torino no ale moze zas sie to zmienic :tak:;-) mezowi sie podoba . a waga przestalam sie przejmowac bo wszyscy mi mowia ze i tak go na 4 pietro nie wniose, wiec to nie ma takiego znaczenia juz byle stabilnie i lekko sie prowadzil....

reklama
Hmmm a nam wczoraj na szkole rodzenia położna powiedziała, że pampers nie musi mieć wycięcia na pępek. A co do moczenia kikutka to zaleciła żeby się tym tak przejmować tylko później dokładnie osuszyć wacikiem.

Moze i nie trzeba wycinac ja to robilam bardziej dla komfortu corci by ja tam nie draznilo. Nie oblewalam tez woda przy kapaniu . Za to moje siostry kapaly moczyly pampers normalnie byl i tez bylo wszystko ok. A jedna to nawet nie uzywala spirytusu bo nikt jej nie powiedzial ze trzeba ja tez jej nie mowilam bo wydawalo mi sie to logiczne ;) i nic sie nie stalo odpadl ladnie :)

Wiesz Finkemma wszystko się zmienia, nawet sposoby/metody, mnie jak urodziłam córkę 8 lat temu kazano używać gencjany, przy synku - spirytusu, a teraz podobno używają octenisept w szpitalach, ale to bardziej przez florę szpitalną, a pępek lepiej wietrzyć, nie moczyć i czekać aż odpadnie, wszelkie ingerencje mogą często pogorszyć sprawę, ważne, żeby pępek był suchy. Z gencjany zrezygnowano bo przez fioletowe zabarwienie trudno było ocenić czy nic złego się nie dzieje

Finkemma spirytus wcale nie jest oczywisty bo jak wypuszczali mnie z córą ze szpitala to jedna położna kazała przemywać pępek spirytusem, inna powiedziała, że najlepiej nic nie używać albo ewentualnie octaniseptu. I tak robiłam jak mówiła ta druga bo uważam, że spirytus wysusza skórę, szczypie i w sumie niczemu nie służy. To mój pogląd i na każda kwestię trzeba mieć swój, a lekarze i położne też na różne tematy mają rożne opinie.

Skręcam komodę dla dziecka. Pomału zacznę kupować wyprawkę :)

A mi sie wydawalo ze tak trzeba i ze tak najlepiej. Tez mam ten octanisept. WaZne by bie zaszkodzic a skoro przy nie uzywaniu jest ok i przy uzywaniu tez jest dobrze to w sumie nie problem. Tyle ze myslalam ze to jest obowiazkowe . Dobrze wiedziec ze nie .

Moja siostra właśnie nie miała go wclaw tylko gaziki ze spirytusem,w każdym szpitalu zalecają inaczej.
Dziewczyny a ten octanisept na ranę po porodzie można? To nie szczypie? :)

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

reklama
Można i ja tak robiłam.
Nie szczypie, a przydaje się w wielu sytuacjach, potem jak dziecko starsze też na jakieś ranki, otarcia...

Do góry