reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy dla Malucha i Mamy :)

ja mialam reczny z medeli (od szwagierki) - ceny niestety wyzsze ale wiekszosc poloznych wlasnie medele poleca;
w sytuacji kryzysowej (miesiac wylacznie odciagania pokarmu bo dziecko w inkubatorze) nie dawalam jednak rady i wypozyczona mialam elekrtyczny silniczke do tego; medela super ale potzrebne 2 rece do odciagania co pzry starszym dziecku np w syt wychodzenia gdzies niezbyt poreczne (mam jeszcze od siostry z aventu ten isis o ktorym dziewczyny pisza - wystarczy jedna lapka)

reklama
jaspis, ja też miałam avent i potwierdzam że był dobry, chociaż teraz kupiłabym sobie z lovi, taki który można sterylizować w mikrofalówce
aneta, ja dzisiaj widziałam te komplety, o których pisałaś, tylko pomyliło mi się i myślałam że ty chcesz spodenki więc sprawdziłam i były 86, a teraz doczytałam że tobie o górę chodziło. Sweterków też było sporo, ale głowy nie oddam że było 86.

Ja laktator miałam mini electrik medela dla mnie rewelacja tylko że drogi ja kupiłam za 50 % ceny użyty 2 razy i jeszcze pożyczałam 3 mamom ostatnio mojej bratowej i ona stwierdziła że w porównaniu do ręcznego to niebo a ziemia ale ona duzo kożystała bo studia kończyła i zjazdy miała i dużo odciągała.

Jak nie ma kasy, to większość sprzętów dla dziecka można sobie bez większej szkody odpuścić!
Dla mnie minimum to:
* sól fizjologiczna
* gruszka lub aspirator do nosa
* spirytus do pępka
* wit. D i K
* proszek do prania
* po kilka sztuk bodziaków i śpiochów, kombinezon i czapka na wyjście
* paczka pieluch
* ceratka do przewijania albo pielucha tetrowa/flanelowa, ewentualnie przewijak na łóżeczko
* pieluszki tetrowe/flanelowe - po kilka sztuk
* krem na mróz/wiatr
* wanienka albo jakaś miedniczka
* płyn do kąpieli
* łóżeczko (ale równie dobrze można wykorzystać gondolę albo swoje łóżko)
* jeżeli łóżeczko, to materac i ze dwa prześcieradła na gumkę
* dwa kocyki
* smoczek (ewentualnie)
* wózek, fotelik do auta (jeśli się ma)

I dla Mamy:
* podpaski duże bella i zwykłe na później
* podkłady poporodowe (czasem są w szpitalu)
* majtki siatkowe
* płyn do higieny intymnej
* ewentualnie wkładki laktacyjne

Cała reszta jest opcjonalna.

Prać można w płatkach mydlanych szary jeleń, choć nie wiem czy wyjdzie jakaś różnica w cenie w porównaniu ze specjalnym proszkiem.

Z kosmetykami to wszystko tak na prawdę zależy od malucha, są dzieci, które czego by się nie użyło, to będzie ok, a są delikatni alergicy i się szuka odpowiedniego rozwiązania. Fajnie gdyby udało się zdobyć próbki i tak jak już ktoś pisał, na początku można myć w samej wodzie. My właściwie nadal tak robimy, a płynem to np. pupę po kupce. Swego czasu Adaś był kąpany w wodzie z wygotowanych płatków owsianych, bo super łagodzi odparzenia na pupie.

Wózek można zastąpić chustą, używane chyba od około 80/100 zł można znaleźć, a później dopiero kupić spacerówkę (alesia o tym pisała).

Dla mnie wkładki laktacyjne obowiązkowo, no ale to zależy od tego czy podczas karmienia i pomiędzy mamę zalewa pokarm.

Hej! Polecam Wam Tesco byłam wczoraj przecena body nawet 70% (5 par kupiłam za 11,50 zł:szok:), kocyk bawełniany 18,50 zł, body 2 sztuki za 22,50. Jest ogrom pajacyków, skarpetek, butków, spiochów, kombinezonów nie takich zimowych tylko bardziej jesienne a dla naszych kruszynek mogą być wiosenne :tak:

dziewczyny, poradźcie mi jakiś krem/balsam na rozstępy którym mogę smarować brzuszek:) wiem, że gdzieś kiedyś była rozmowa na ten temat, ale nie mogę tego znaleźć... ja na razie mam mustelę, tylko ona dosyć drogo wychodzi...i chciałabym kupić też coś tańszego:) czego używacie? Miłego dnia!:)

reklama
Do góry