reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla Malucha i Mamy :)

ja mialam reczny z medeli (od szwagierki) - ceny niestety wyzsze ale wiekszosc poloznych wlasnie medele poleca;
w sytuacji kryzysowej (miesiac wylacznie odciagania pokarmu bo dziecko w inkubatorze) nie dawalam jednak rady i wypozyczona mialam elekrtyczny silniczke do tego; medela super ale potzrebne 2 rece do odciagania co pzry starszym dziecku np w syt wychodzenia gdzies niezbyt poreczne (mam jeszcze od siostry z aventu ten isis o ktorym dziewczyny pisza - wystarczy jedna lapka)

reklama
jaspis, ja też miałam avent i potwierdzam że był dobry, chociaż teraz kupiłabym sobie z lovi, taki który można sterylizować w mikrofalówce
aneta, ja dzisiaj widziałam te komplety, o których pisałaś, tylko pomyliło mi się i myślałam że ty chcesz spodenki więc sprawdziłam i były 86, a teraz doczytałam że tobie o górę chodziło. Sweterków też było sporo, ale głowy nie oddam że było 86.

Ja laktator miałam mini electrik medela dla mnie rewelacja tylko że drogi ja kupiłam za 50 % ceny użyty 2 razy i jeszcze pożyczałam 3 mamom ostatnio mojej bratowej i ona stwierdziła że w porównaniu do ręcznego to niebo a ziemia ale ona duzo kożystała bo studia kończyła i zjazdy miała i dużo odciągała.

Jak nie ma kasy, to większość sprzętów dla dziecka można sobie bez większej szkody odpuścić!
Dla mnie minimum to:
* sól fizjologiczna
* gruszka lub aspirator do nosa
* spirytus do pępka
* wit. D i K
* proszek do prania
* po kilka sztuk bodziaków i śpiochów, kombinezon i czapka na wyjście
* paczka pieluch
* ceratka do przewijania albo pielucha tetrowa/flanelowa, ewentualnie przewijak na łóżeczko
* pieluszki tetrowe/flanelowe - po kilka sztuk
* krem na mróz/wiatr
* wanienka albo jakaś miedniczka
* płyn do kąpieli
* łóżeczko (ale równie dobrze można wykorzystać gondolę albo swoje łóżko)
* jeżeli łóżeczko, to materac i ze dwa prześcieradła na gumkę
* dwa kocyki
* smoczek (ewentualnie)
* wózek, fotelik do auta (jeśli się ma)

I dla Mamy:
* podpaski duże bella i zwykłe na później
* podkłady poporodowe (czasem są w szpitalu)
* majtki siatkowe
* płyn do higieny intymnej
* ewentualnie wkładki laktacyjne

Cała reszta jest opcjonalna.

Prać można w płatkach mydlanych szary jeleń, choć nie wiem czy wyjdzie jakaś różnica w cenie w porównaniu ze specjalnym proszkiem.

Z kosmetykami to wszystko tak na prawdę zależy od malucha, są dzieci, które czego by się nie użyło, to będzie ok, a są delikatni alergicy i się szuka odpowiedniego rozwiązania. Fajnie gdyby udało się zdobyć próbki i tak jak już ktoś pisał, na początku można myć w samej wodzie. My właściwie nadal tak robimy, a płynem to np. pupę po kupce. Swego czasu Adaś był kąpany w wodzie z wygotowanych płatków owsianych, bo super łagodzi odparzenia na pupie.

Wózek można zastąpić chustą, używane chyba od około 80/100 zł można znaleźć, a później dopiero kupić spacerówkę (alesia o tym pisała).

Dla mnie wkładki laktacyjne obowiązkowo, no ale to zależy od tego czy podczas karmienia i pomiędzy mamę zalewa pokarm.

Hej! Polecam Wam Tesco byłam wczoraj przecena body nawet 70% (5 par kupiłam za 11,50 zł:szok:), kocyk bawełniany 18,50 zł, body 2 sztuki za 22,50. Jest ogrom pajacyków, skarpetek, butków, spiochów, kombinezonów nie takich zimowych tylko bardziej jesienne a dla naszych kruszynek mogą być wiosenne :tak:

dziewczyny, poradźcie mi jakiś krem/balsam na rozstępy którym mogę smarować brzuszek:) wiem, że gdzieś kiedyś była rozmowa na ten temat, ale nie mogę tego znaleźć... ja na razie mam mustelę, tylko ona dosyć drogo wychodzi...i chciałabym kupić też coś tańszego:) czego używacie? Miłego dnia!:)

reklama
Do góry