reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy dla Malenstwa

Baba.j.aga-super wozek kupiłas.
Betka-Ty tez masz ładny wozeczek.

A ja z Adamem poczynilismy na weekend zakupy(bylismy w Askocie)w sumie pojechalismy sie rozejrzec a kupilismy juz troszke pierduł.
-proszek do prania dzidzius-za 11.22zł.
-termometr kapielowy babyono-6.03
-patyczki do uszu-3.45
-zestaw kosmetyczny9Nozyczki,cazki i pilniczek)babyono za8.20
-majtki pod brzuszek kupiłam sobie canpol-8.40
-majtki poporodowe siateczka-2szy.7.71

-butelke canpola ze smoczkiem-za 7.87
nie wiem jaka butelka powinna byc szklana czy plastikowa? ja kupiłam plastikowa,ale w sumie mozna dokupic druga szklana.

No i sporo ubranek dostalismy od moich rodzicow-wiec juz od przyjaciołki nie brałam uzywanych.

reklama
zuzia czy kacper - dla mnie tez :-D :-D :-D

Ale poogladac mozna :-D
Wklepalam w wyszukiwarke "artykuły dzieciece" i sobie dodaje co rusz jakis sklep do ulubionych stron www :-) znalazlam tez dzieki temu dwa fajne sklepy w Gdyni :-)

Znalazlam jeszcze cos o wyprawce :-)

Wyprawka czyli co warto przygotować na przyjście dziecka

Po dziewięciu miesiącach oczekiwania i powrocie ze szpitala wreszcie jesteście w domu ze swoim ukochanym maleństwem, a ponieważ jest ono nie tylko oczekiwanym, ale także bardzo wymagającym nowym członkiem rodziny, warto wcześniej skompletować wszystkie niezbędne i potrzebne rzeczy, by nic nie zakłóciło tych pierwszych wspólnych dni. Chcemy podpowiedzieć co jest potrzebne w tych pierwszych tygodniach. Potem z każdym dniem nabierzecie doświadczenia, zauważycie co lubi wasze dziecko, co sprawdza się w codziennej opiece, a co niekoniecznie musicie mieć.

SEN:
- łóżeczko z materacykiem
Materacyki dostępne na rynku ze względu na materiały, z których zostały wykonane dzielą się na: kokosowo-piankowe, kokosowo-gryczane, kokosowe oraz piankowe. Jeśli wasze dziecko ma poważne kłopoty alergiczne najodpowiedniejszym materacykiem będzie dla niego materac piankowy.
My polecamy zdrowe i trwałe materacyki firmy Radir.
W początkowych miesiącach dziecko może też spać w kołysce (Drewex) lub w przytulnym koszu wiklinowym (AMY (020900301, 020900302)). Jest to szczególnie dobre rozwiązanie gdy w sypialni, albo w mieszkaniu mamy wyjątkowo mało miejsca.
- prześcieradło bawełniane lub frotte 2 szt.,
- kołdra i poduszka bawełniana lub satynowa,
- komplet pościeli 2 zmiany, dobrze jeśli można dokupić ochraniacz, który chroni główkę dziecka przed ewentualnymi uderzeniami, a także sprawia, że łóżeczko jest bardziej przytulne,
- ewentualnie śpiworek do spania,
- gruby kocyk,
- cienki kocyk,
- rożek usztywniony matą kokosową jest idealny do noszenia noworodka, dziecko może też w nim spać, a gdy trochę podrośnie matę można wyjąć, a rożek wykorzystać jako kocyk.

PIELĘGNACJA:
- przewijak na łóżeczko z usztywniony, na komodę miękki. Na przewijak można kłaść pieluchy tetrowe lub flanelowe, albo specjalny pokrowiec bawełniany z gumką (AMY dostępny w kolorze kolekcji pościeli),
- wanienka i ewentualnie stojak do niej, jeśli łazienka jest mała, lub specjalna komoda do pielęgnacji, dzięki temu wszystko mamy w zasięgu ręki (Ceba, Cam, Klupś [drewniana komoda z odchylanym blatem, pod którym znajduje sie wanienka]),
- termometr do wody,
- do wyłożenia wanienki mata antypoślizgowa lub leżaczek do kąpieli Delfinek lub 2-3 pieluchy tetrowe,
- ręcznik lub okrycie kąpielowe z kapturkiem (Klupś, Drewex),
- waciki do pielęgnacji pępka (nasączone spirytusem),
- sól fizjologiczna do przemywania oczu,
- waciki do mycia buzi (w początkowym okresie),
- oliwka,
- tłusty krem do pupy (Sudokrem do kupienia w aptece),
- chusteczki do pupy,
- pieluszki jednorazowe,
- kosz na zużyte pieluchy,
- nożyczki z zaokraglonymi końcami,
- szczotka do włosów z miękkiego włosia,
- gruszka do nosa.

UBRANIE:
Warto kupić ubranka częściowo w rozmiarze 56, częściowo 62 i nie kupować ich zbyt dużo, ponieważ dziecko bardzo szybko z nich wyrasta. Wszystkie ubranka powinny być wykonane z naturalnych materiałów, np. 100% bawełny, powinny być ładnie wykończone bez zbędnych ozdób i dodatków, np. koralików, guziczków.
- body rozpinane na całej długości i w kroku 5-6 szt.,
- koszulka z cieniutkiej bawełny 2 szt.
Koszulkę zakłada się zamiast body, ale dobrze jest sprawdzić z czym wygodniej jest dziecku i mamie.
- kaftaniki bawełniane 2-3 szt.
- śpiochy 6 szt.,
- pajacyki idealne do spania 2- 3 szt.
- czapeczki cienkie, bawełniane do założenia po kapieli 2 szt., 1 czapeczka na spacer dobrana zgonie z porą roku,
- rękawiczki niedrapki 1 szt.,
- pieluchy tetrowe minimum 20 szt. niezastąpione w kąpieli, u lekarza, na spacerze, w gościach, do wycierania buzi itp.
- pieluchy flanelowe 3-5 szt.,
- butelka ze smoczkiem (Avent, Nuk)
- nieuciskające skarpetki 3 szt.
- reszta ubrań w zależności od pory roku, np. ciepły kombinezon na zimę, cienki kombinezon na wiosnę czy lato.

SPACER:
- wózek głęboki, najlepiej trzyfunkcyjny z gondolą i spacerówką oraz torbą, która zazwyczaj jest wyposażona w specjalną matę do przewijania,
- folia przeciwdeszczowa,
- parasolka,
- moskitiera,
- kocyk,
- pościel do wózka (AMY dostępna w kolorze kolekcji pościeli),
- fotelik samochodowy najlepiej taki, który można zamontować na tym samym stelażu co gondola i spacerówka.

DLA MAMY:
- laktator, ręczny (Avent , Tufi , Nuk ) lub elektryczny, wygodniejszy jeśli mama planuje powrót do pracy (Avent, Tufi, 050201305, Nuk ),
- wkładki laktacyjne,
- podkłady poporodowe (Bella),
- biustonosz do karmienia (Tufi),
- koszula nocna rozpinana,
- majtki jednorazowe.

foot-rl.gif
foot-rp.gif
Konsultanci: 500-085-620 lub 515-10-88-15 pon-sob 9-18
+48 22 855 08 79 pon-pt 10-18 email: tosia@tosia.pl

Centrum Reklamy i Informacji

eCommerce​

Co niby????

Ja nie mam z tym nic wspolnego - naprawde :-D
Akurat znalazlam na stronie jakiegos sklepu internetowego i wkleilam jakby ktos chcial sobie przypomniec. :baffled:

Hej Dziewczynki

Wszystko racja z tym planem dnia tylko nieraz trudno to wprowadzić :) Mi się udało dopiero po pół roku, mam nadzieję że Wam pójdzie lepiej. Faktem jest że po wprowadzeniu tego planu dnia to po prostu różnica KOSMICZNA była - i dla niego i dla mnie - na DUUUŻY PLUS.

Chciałabym coś kupić dla Hani ale okazuje się że na liście same nowe zakupy dla Ignaca - w związku z tym że Hania przejmie jego łóżeczko muszę kupić materac żeby włożyć do turystycznego łóżeczka w którym teraz będize spał I. :)

Może dokupię trochę ręczników no i takie wieszaczki do łazienki do podpisania: Ignacy i Hania ;)

Pzdr

Aga

reklama
Do góry