reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla maleństw i ich mamusiek

joaszka sliczna ta zuziowa pościel:tak:
i zaglądałam na podobne łóżeczko dla starszaka, wiesz, takie z barierką;-) pewnie się na nie zdecyduję, jak mała podrosnie

eijf moja Gosia obecnie śpi pod kołderka puchową i poduszkę też ma puchową własnie. Zamawiałam przez allegro bezposrednio w firmie szyjącej takie rzeczy, bo te sklepowe sa bardzo cienkie. kołderka ma wagę ok. 1 kg, poduszka 0,5 kg i jest ok. U nas o tyle to pomaga, że Gosia nie turla się tak w stronę wezgłowia łóżeczka, główką sie zapada, a pierze rozchodzi po bokach.
Wczesniej używałam ochraniacza, ale mnie wkurzał i z jednej strony go zawijałam, bo nie widziałam dziecka.

Marta ja kurtke puchową kupiłam w Quiosque, mieli duzy wybór, chyba z 10 modeli. Moja jest trochę nad kolano, z odpinanym kapturem i paskiem. One mają skład 70% puch, 30% pierza. Nie znam się, to moja pierwsza taka kurtka, na razie jest ok.
W decathlonie nie widziałam puchówek, ale też nie zaglądałam na wszystko, bo oni mają działy i kurtki są rozsiane w zalezności od celu - są narciarskie, turystyczne, sztormiaki, myśliwskie itd.

reklama
Ja do tej pory kolderki nie mam.Mala spi w spiworku i pod kocem.
ochraniacze sa zabronione.Oczywiscie nikt (poza pierwszym tygodniem moze) tego nie kontroluje ale ogolnie takie sa zalecenia (jak i brak koldry do chyba 2 roku zycia.czy pierwszego,nie pamietam)

eijf ale o co chodzi z tymi ochraniaczami? niby czym to miałoby szkodzić?
no ja śpię obok dziecka, to mi zasłaniało małą, ale w wasza ma swój pokój, nie rozumiem?

eijf ale o co chodzi z tymi ochraniaczami? niby czym to miałoby szkodzić?
no ja śpię obok dziecka, to mi zasłaniało małą, ale w wasza ma swój pokój, nie rozumiem?

Nef, nie wiem, jak u eijf, ale pamiętam, jak tu jedna z lipcówek się strachu najadła, bo kilkumiesięczne dziecko jakoś się "zaplątało" w ochraniacz właśnie i o mało co się nie udusiło. Powody pewnie podobne, mocowanie tych ochraniaczy pozostawia wiele do życzenia i tak jak nie zalecają grubych kocyków/kołderek, tak samo nie zalecają ochraniaczy (bo to cholerstwo na domiar złego prawie nie przepuszcza powietrza).

Poniewaz zdazaja sie przypadki uduszenia,nieczeste ale jednak.Niektore dzieci,noworodki lgna do takiego ochraniacza (moja tak przykladala buzke w wozku do bokow) a do ktoregos tam mc nie sa w stanie "zajarzyc" na czas ze zostal przerwany doplyw powietrza.No i czasem nie potrafia sie jeszcze obrocic.
ja z tego powodu kupilam aerosleep na materac bo moja bardzo szybko obracala sie na brzuch ale z powrotem juz nie umiala
A kolderki to dlatego ze nie przepuszczaha powietrza i jak sie dzieciak wsunie pod to go szczelnue nakrywaja.Dlatego tez tu dzieci kaze sie w lozeczkach nozkami jak najblizej dolnej czesci tzn jednego konca lozeczka ukladac

Ostatnia edycja:
hmm... troche trudno mi w to uwierzyć, ale moze to zalezy od ochraniacza? Mój był na wezgłowie i boki (ale do połowy długości łóżeczka) wiązany w kilku miejscach (chyba 8 tych wiązań było), wewnątrz gabka, raczej sztywna, nie sądzę, żeby dało sie w to zaplątać:confused: to było w kom plecie z pościelą

Nef, a gdzie taką kołdrę kupilas?

Mi się Pola wlasnie do ochraniacza przytulila i nie umiala obrocic, jak byla chyba miesięcznym dzieckiem, wtedy go zaraz zdjęlam. Ale teraz ma, bo jest na tyle duza, zeby sie obrocic.

Kurczę, moze jednak tej koldry jej nie będę dawac, jeszcze się jakos zaplącze? chyba ze tylko na dziej, a na noc ma spiwor, w tkorym się kotłuje w tą i z powrotem.

Joaszka
, a co to za łozeczko, bo jest sliczne? Drewex?

reklama
kropa ja mam od nich łóżeczko (nie ma tego wzoru na stronie, więc nie pokaże)
jakościowe dobre no i sprawdzone, więc moge polecić:-)

Do góry