reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy dla maleństw i ich mamusiek

sasanka no to będziesz teraz miała wysprzątane mieszkanie:tak:

moja Gosia lubi mi pomagać rozpakowywać zmywarkę, nastawiać pralkę, czy wieszać pranie, lata nawet z własną miską, gdzie zawsze jej trochę mokrych skarpetek wrzucę, ale ma radochę:-D

reklama
udalo mi sie nagrac jak mala bawi sie dwoma z naszych zabawek.tym koszem piknikowym fp i drewnianym pociagiem.pozniej wrzuce na chwile te dwa filmiki to moze tez zobaczycie jak to dziala i kto wie moze komus prezent podpowiem:) naprawde zdziwilo mnie ze ona prawie caly pociag zbudowala sama!oczywiscie nie do konca jak w oryginale ale mimo wszystko :)

no i naganialam sie jak dziki osiol...oddalam laptopa i w ogole poki co rozmyslilam sie jesli chodzi o komputerek.Odkurzacz ktory widzialam tez jakis taki maciupki byl i w rezultacie na mikolaja wzielam zestaw ktory kiedys planowalam.Natchnela mnie joaszka wspominajac filizanki.Ten zestaw ma znajoma i mala sie nim bawi.bedzie do kompletu do tego koszyczka piknikowwego i bedzie sie uczyla robic herbatke;) najbardziej lubie odglos nalewania. http://www.ekiddies.nl/speelgoed/219-Fisher-Price-Baby-Speelgoed/3372-Fisher-Price-Lerend-theeservies/
t
eraz jeszcze chce dokupic cos malego ale mysle tez nad czyms ze zwierzatkami.moze little people

tu dwa filmy ktore potem usune.nie sa spektakularne ale pokazuja dwie zabawki:)

Ostatnia edycja:
wiecie co, ja tam nawet mysle, ze te rzeczy, kltore kupilam, to dam po mikolajkach i po swietach. Jak dostanie naraz tyle wszystkiego to nei bedzie wiedziala, czym sie bawic.

u nas akurat prezenty od moich rodzicow są takie, jakie my wymyslamy, lub konsultowane. Na mikolaja bedą sanki. a na gwiazdkę moja mama wymyslila, ze jakies kolcki z wadera, co mozna zbudowac kosntrukcję i puszczac jakies samochody po tym, czy ulice, po ktorych jezdza samochody.

U nas wiekszosc zabawek jest neutralna plciowo lub wrecz chlopieca, ale to jest na moje wskazanie;)moim( i nie tylko;)- mam na mysli psychologów) zdaniem, przez zabawki pokazujemy dzieciom pewne role spoleczne i wtlaczamy je w pewne schematy myslenia. dlatego potem uzdolniona matematycznie dziewczyna nei zostanie dobrze oplacanym inzynierem informatykiem, tylko zle oplacaną matematyczką. zresztą Pola uwielbia samochody, piłki, klocki (zawsze mogę przetestować co lubi u czeteroletniego kuzyna, ktory ma pelno zabawek) i zwierzęta.
wprowadziłam też zakaz zakupy Barbie, mam nadzieje, ze będzie respektowany:-D:-D

Marta- moja ma pociag:)wiem ze jak bedzie starsza to dostanie tez zestaw narzedzi bo moj siostrze mlodszej tez sprawil.ostatnio myslalam nad kupieniem takich drewnianych torow i pociagu.no ale barbi i domek dla lalek kiedys na pewno bedzie.Nie widze powodu dla ktorego mialaby sie nimi nie bawic.Ja osobiscie bardzo lubilam.Pamietam ze siostra mojego miala ich mnostwo i do tego Wiele akcesoriow.miala bujna wyobraznie i swietnie potrafila sie nimi bawic.to bardzo kreatywna fajna osoba jest.
Zgadzam sie ze od nadmiaru dziecko Flipkens.na mikolaja dostanie max 2 prezenty i na swieta tez

eijf fajnie się malutka bawi, zwłaszcza pociągiem- dobrze jej poszło:tak:

marta ciekawa masz politykę zabawkową.
Gosia uwielbia lalki, chociaż już jej trochę przechodzi na rzecz zabawek manualnych. Samochody ma, ale się nie bawi. W sumie od początku było wielkie wow, że jest dziewczynką. Mój M pochodzi z wybitnie męskiej rodziny i narodziny dziewczynki były wielkim wydarzeniem. Na każdym kroku jest podkreślane, że to dziewczynka. Nawet ja zakreciłam się na punkcie koloru różowego, chociaż sukienki odkryłam dopiero jak Gosia zaczęła chodzić, wczesniej stawiałam na wygodę.

tu dwa filmy ktore potem usune.nie sa spektakularne ale pokazuja dwie zabawki:)
lily buduje pociag - YouTubelily uklada klocki - YouTube

eijf, podoba mi się ten pociąg i chyba go kupię. Radek bardo lubi piramidę i nakładanie kółeczek, ale ta co mamy bardzo prosta jest i coś takiego mu się powinno spodobać ;) Z sorterem już nic nie kupuję, bo mamy tak:
autko kiddieland od jednej babci:
KIDDIELAND GRAJĄCA WYWROTKA KLOCKI SZYBKA WYSYŁKA (1967949886) - Aukcje internetowe Allegro
ganuszek na klocuszek od drugiej (swoją szosą, jak powiedziałam bratu, że może garnuszek na klocuszek jak pytał co na roczek, to był pewien, że mówię o nocniku...)
Garnuszek Na Klocuszek Mówi PL Fisher Price (1941137976) - Aukcje internetowe Allegro
i ślimaka FP od znajomych:
Grający ślimak Smakosz klocków FISHER PRICE+GRATIS (1964929804) - Aukcje internetowe Allegro

Sorterom na razie mówimy DOŚĆ ;) Fajnie się nimi bawi (garnuszek zostawiłam u babci), ładnie już wkłada kształty ale trzy w zupełności wystarczą ;)

wiecie co, ja tam nawet mysle, ze te rzeczy, kltore kupilam, to dam po mikolajkach i po swietach. Jak dostanie naraz tyle wszystkiego to nei bedzie wiedziala, czym sie bawic.

u nas akurat prezenty od moich rodzicow są takie, jakie my wymyslamy, lub konsultowane. Na mikolaja bedą sanki. a na gwiazdkę moja mama wymyslila, ze jakies kolcki z wadera, co mozna zbudowac kosntrukcję i puszczac jakies samochody po tym, czy ulice, po ktorych jezdza samochody.

U nas wiekszosc zabawek jest neutralna plciowo lub wrecz chlopieca, ale to jest na moje wskazanie;)moim( i nie tylko;)- mam na mysli psychologów) zdaniem, przez zabawki pokazujemy dzieciom pewne role spoleczne i wtlaczamy je w pewne schematy myslenia. dlatego potem uzdolniona matematycznie dziewczyna nei zostanie dobrze oplacanym inzynierem informatykiem, tylko zle oplacaną matematyczką. zresztą Pola uwielbia samochody, piłki, klocki (zawsze mogę przetestować co lubi u czeteroletniego kuzyna, ktory ma pelno zabawek) i zwierzęta.
wprowadziłam też zakaz zakupy Barbie, mam nadzieje, ze będzie respektowany:-D:-D

marta, dobry pomysł z tymi zabawkami, ja też mu dam dopiero po świętach. Potem mamy długą przerwę aż do wielkanocy i potem aż do urodzin, więc będę sukcesywnie coś tam dawała, jak się znudzi tym, co ma :)

Co do Wadera, to sprawdź zanim dasz małej. Ich klocki często do siebie nei pasują, parkingi się nie składają itp. Mam kiepskie doświadczenia ze składanymi zabawkami tej firmy, kupiliśmy kiedyś kuzynowi parking i zamiast sprawdzić, daliśmy. Ale było płaczu, ze to się kupy nei trzyma, samochody nie zjeżdżają i w ogóle lipa :( Oddać też nie chciał, więc prezent do d... Koleżanka teraz kupiła swojemu synkowi parking Wadera i za moją rada najpierw sprawdziła. Oddała w cholerę...

Co do zabawek, to mam wrażenie, ze jest odwrotnie niż w przypadku ubrań: o ile dla dziewczynki są fajniejsze ubrania, to dla chłopców zabawki ;) Ja kupuję różne, autka na razie nie wzbudzają zainteresowania. Zwykle staram się, żeby to były kreatywne uniseksy ;)

Kropa-pociag to udany zakup i mala czesto sie NIM bawi.na poczatku wkladala jak popadnie à teraz zauwazylam ze stara sie ten pociag zbudowac.uwielbiam takie zabawki.nic nie swieci pipczy.co do sortera to zadnego nie mialam wiec jeden jak najbardziej ok:)
Mnie sie wydaje ze dziewczynka moze sie bawic tymi samymi zabawkami co chlopczyk:)

reklama
Do góry