reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla maleństw i ich mamusiek

<dziewczynki jak sie nazywal ten niemiecki preparat antykolkowy. Wiem, ze juz kiedys pisalyscie, ale kopie i kpoie i dokopac sie nazwy nie moge.

reklama
Dziewczyny, a ja tak na szybko napiszę, co mi się przydało, a co nie:
- w szpitalu była klimatyzacja, więc musiałam dokupić dwa rożki, bo mały był niedogrzany po cesarce i marzł a nastawiona na upały nie miałam żadnego;
- otulaczki są dla jakichś mega dużych dzieci, mój 53 cm i się topił;
- na cito dokupowaliśmy ubranka na 56 cm; do szpitala poszłam z jednym kompletem, już przed cc kazałam dokupić ubranek i do tej pory (3 tyg.) używamy tylko 56 lub new born, bo Radzio niewielki jest;
- laktator elektroniczny - niezbędny przy jakichkolwiek problemach z laktacją, ręcznym to sobie można odciągnąć 50 ml jak leci z cyca jak z kranu, a nie jak trzeba odciągać po pół godziny po każdym karmieniu;
- na cito musieliśmy dokupić podgrzewacz z termostatem, teraz wstawiamy wodę w butli i przez cały czas mamy odpowiednią temperaturę, zeby tylko dosypać mieszanki i dokarmić;
- sterylizator do mikrofali - wstawiamy przynajmniej raz dziennie, nie wyobrażam sobie gotowania butelek, smoczków, laktatora i jeszcze do wczoraj sond i strzykawek...
- muszę koniecznie dokupić prześcieradeł do wózka, bo mi wczoraj mały oba zasikał;
- pamiętajcie o podkładce jakiejś nieprzemakalnej do wózka, bo mój zasikał materac :/
- dokupiliśmy poduszkę - klin do łóżeczka, żeby mały spał trochę pod kątem - jak jest dokarmiany mieszanką, tak jest bezpieczniej;
- musieliśmy zainwestować w wagę z racji problemów z przybieraniem;
- do tej pory jedziemy na Huggisach new born 1, i tak są dla Radka duże...
- już kilka razy korzystałam z opcji wpięcia fotelika w stelaż - mieliśmy już 3 kontrole u pediatry (w ciągu 8 dni), za każdym razem korzystałam;
Nie przydały się na razie:
- pościel do wózka (używamy tylko poduszeczki) i łóżeczka (tylko prześcieradło);
- pieluszki rozmiar 2, ubranka rozmiar 62 (ale to do wykorzystania później);
- ręczny laktator - jak wyżej.

Na szybko to tyle.

Ostatnia edycja:
kropa u nas tez byly 2 rozki, z ciuszkami i pieluszkami tak samo, dopiero teraz jak Kacperek ma 4tyg zaczynamy zakladac roz.62, laktator tez elektroniczny, maly u mnie ciagnie cyca ale mam tyle pokarmu ze cala europe moge obdzielic;/.
Mi sie nie przydaly wkladki i majtki poporodowe, wkladki kazali uzywac szpitalne a majtki nosilam zwykle;) A i zmieniam staniki kilka razy dziennie bo mnie normalnie mlekiem zalewa pomimo wkladek laktacyjnych ;/;/, takze mam ponad 10 stanikow do karmienia.

oczekiwanie, majtki mi się przydały, bo ja po cc - ale tylko siateczkowe i to wysokie, a oczywiście w necie nakupowałam gównianych fizelinowych, które można wyrzucić. Wkładki też swoje trzeba było mieć, za to nie trzeba było mieć podkładów. A i jeszcze mi się przypomniało, bardzo nam się przydały pieluchy flanelowe (praktycznie w każdych ilościach) i takie pieluszki z ceratką do przewijania - kładziemy na przewijak i zużywamy sporo, bo to się kupa wyleje, to siku zrobi podczas przewijania... No i staniki też idą jak woda, może nie tak jak u Ciebie, ale po dniu śmierdzą skisłym mlekiem ;)

reklama
Najbardziej niezbedne wg mnie to staniki, pizamy do karmienia i wkladki laktacyjne. Majtki siateczkowe i podklady poporodowe. U mnie to znikalo jak woda na pustyni.
I dokladnie jak sie wyleje z cyca to potem wali takim skiśnialym mlekiem jak wspomniała kropa :p

Do góry