reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupowo-Wyprawkowy:)

A te pasy zakada się tylko dla fajnego efektu czy też mają jakieś praktyczne walory?? Pytam bo fajnie ale nie wiem z czym to się je:)
Ja zakupiłam spodnie H&M w kolorze beżowym takie bojówki na wiosnę ale chyba za szybko bo nie mam jak narazie co w nie wsadzić.........hihihihi........brzuch brak......
Te pasy sa tylko po to zeby przedluzyc zywot Twoich dotychczasowych rzeczy mozesz je zakladac na przkrotkie koszulki czy spodnie biodrowki albo komponowac z jeansami .

reklama
Dziewczyny, potrzebuję pomocy! Muszę kupić spacerówkę. Może któraś z Was miała jakąś wartą polecenia. Tak do 400 zł. W sklepach jest ich tyle, że aż głowa boli, a mi zależy żeby się rozkładała do leżenia, miała pokrowiec na nóżki i zeby dobrze się prowadziła po nierównym terenie.

Za tydzień jesteśmy zaproszeni na impreze urodzinową siostry Małża i wczoraj przymierzyłam spodnie, które planuję ubrać. Na razie jeszcze się dopnę bez ucisku ale jak tak czytam to od teraz brzuszek może już naprawdę się powiekszać. Dlatego dzisiaj wreszcie wstąpię do jakiegoś sklepu z ubraniami ciążowymi. Chyba najwyższy czas :-)

Dziewczyny, potrzebuję pomocy! Muszę kupić spacerówkę. Może któraś z Was miała jakąś wartą polecenia. Tak do 400 zł. W sklepach jest ich tyle, że aż głowa boli, a mi zależy żeby się rozkładała do leżenia, miała pokrowiec na nóżki i zeby dobrze się prowadziła po nierównym terenie.

Olga miałam super spacerówkę firmy Mikrus model Yetti. Naprawdę super amortyzacja, wygodna w prowadzeniu i dosyć duża - dziecku wygodnie :) Wpisz w wyszukiwarkę. Ja byłam z mężem bardzo zadowolona :) Na allegro kupiłam ale rzadko spotykana jest prędzej w sklepach internetowych

Zauważyłam, że na głównym zaczynamy już rozmawiać o ubrankach dla dzieci. Proponuję by doświadczone Matrony ;-) doradziły niedoświadczonym ile z jakich rozmiarów ubranek skompletować. Biorąc oczywiście pod uwagę to, że nasze dzieci przyjda na świat we wrzesniu.

Zerknęłam na necie i znalazłam taki podział rozmiarów i sama dopisałam sobie miesiące życia naszych pociech:
Rozmiar: 50 - Długość ciała: około 50 cm - Miesiąc: do 1 - wrzesień
Rozmiar: 56 - Długość ciała: do 56 cm - Miesiąc: 2 - październik
Rozmiar: 62 - Długość ciała: do 62 cm - Miesiąc: 3-4 - listopad, grudzień
Rozmiar: 68 - Długość ciała: do 68 cm - Miesiąc: 5-7 - styczeń, luty, marzec
Rozmiar: 74 - Długośc ciała: do 74 cm - Miesiąc: 8-10 - kwiecien, maj, czerwiec
Rozmiar: 80 - Długośc ciała: do 80 cm - Miesiąc: 11-16 - itd.
itd.
Naturalnie zdaję sobie sprawę, że każde dziecko jest inne i inaczej rośnie i te dane są wyłącznie orientacyjne.
Jednak pomoc doświadczonych mam bardzo by pomogła bo jak na razie siedze na ebay, chodze po sklepach ale tyle widzę ciuszków i tyle rozmiarów, że chciałoby się kupić wszystko ale to nie ma sensu.
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki!!!

Hausfrau wiesz kazda z nas ktora ma juz jakies dziecko co innego Ci napisze bo jakas inna rzecz jej przypasuje
mnie kompletnie na pierwszy rzut tak do 4-5 miesiaca zycia nie pasowaly body--ciezko mi sie je zakladalo,balam sie na samym poczatku zebym malej czegos nie zrobila zakladając je--dla innych mam są rewelacyjne,poza tym moja bardzo ulewala,co karmienie to przebieranie wiec najwygodniej mi bylo kaftaniki i polspiochy takie na szerokiej gumce(poszukam na allegro to powlejam Ci co mnie najlepiej pasowalo)

co do rozmiarow--przewaznie wiekszosc dzieci rodzi sie 56 cm,ja komplet w tym rozmiarze tzn kaftanik plus spiochy mialam jeden doslownie,kafatniki kupilam kilka sztuk w rozmiarze 56,najwiecej rzeczy na pierwszy rzut tzn siochy polspiochy ,rampersy i kaftaniki maial 62,a potem to juz sukcesywnie bedziesz dokupywac w zaleznosci od tego jak bedzie Ci malenstwo szybko roslo i bedziesz zamieniac kaftaniki na zwykle koszulki,a spiochy na spodnie

co do czapeczke i skarpetek,rajstopek to glownie w rozmiarze takim jak malusi sie urodzi lub ten nastepny polecam

teraz pokaze Ci co ja uwielbialam

to na cieple dni lub pod kaftanik,moja tesciowa mowila na to koszulki batystowe
Kaftanik z serduszkiem (945535646) - Aukcje internetowe Allegro

polspiochy to takie--wazne zeby byla szeroka gumka to nie uciska brzuszka
Półśpiochy, półśpioszki POLSKIE R 56 (941035300) - Aukcje internetowe Allegro

to tez bardzo latwo mi sie zakladalo,a na cieple dni bylo rewelacyjne
Carter's piękne body rampersy na lato 6m (953495442) - Aukcje internetowe Allegro

co do ilosci sztuk to tak na pierwszy rzut mialam z 10 kaftanikow ,z 5 spoichow i z 5 polspiochow i pare sztuk rampersow
body kupilam rowniez,ale ja nie uzywalam
jakby co to zawsze pomoge,a te aukcje na allegro to tak dla przykladu

Hausfrau , przecztałam twój post o rozmiarach dla niemowląt. Powiem tylko od siebie, że gdy narodził się mój syn był spory ale nie jakiś bardzo duzy- bo ważył 3450 i mierzył 57 cm. I pamiętam , ze dobrym rozmiarem był 62 cm -tak od razu, te mniejsze 50-56 odpadały, bo wszystko było takie kuse, a w spiochach nie mieściły sie paluszki. Także wiele ciuszków w ogóle się nie przydało. Także może te maleńkie rozmiary to dla malenkiego szkraba poniżej 3 kg? Może dla wczesniaczka. Jest tendencja, że teraz donoszone dzieci sa bardziej dorodne niż kiedyż, chyba matki lepiej się odzywiają ale i medykamenty podawane podczas ciąży robią swoje. Nie wiem.
Ja zacznę kompletowac od 56-62 cm, najwyżej będę podwijac rękawki :-)

Dorotka1
bardzo Ci dziękuję za ten post. Zwłaszcza za wyjaśnienia co do rodzajów i ilości potzrebnych , przydatnych ciszków. Bo ja kompletnie nie pamiętam jakie to były ilości, bardziej to...że tak szybko dziecko z tego wyrastało- 2-3 tyg i inny rozmiar.Nie wiedziałam, co to rampersy-po obejrzeniu już wiem i pamiętam-super sprawa :-)
Dziękuję !

Ja tez mialam bardzo malo rzeczy w rozmiarze 56 , ( w rozmiarze 50 nie mialam nic )Moj maly bardzo szybko rosl ale kilka jest potrzebnych. Jak bedziecie kupowaly z H&M to one sa troszeczke wieksze od innych firm. Ja kupie ok 6-7 body z krotkim( 2) i dlugim rekawkiem bo we wrzesniu jeszcze moze byc bardzo cieplo , 3-4 polspiochy , 4 pajacyki, jakies sweterki w rozmiarze 56 a reszte juz 62 . Moj maly zaczal nosic 62 na poczatku 3 m-ca.
Z tego co wiem dzieci w Polsce sa mierzone po urodzeniu po tzw krzywiznach. i te wielkosci sa wieksze . W Niemczech dzieci sa mierzone na miarkach od stopy do glowy ( prosto) i dzieci sa co najwyzej do 54 cm , Mojego synka mierzono w 2 mcu w Niemczech mial 55 cm a jak go wPolsce lekarz mierzyl za tydzien to mial 61 cm

Ostatnia edycja:
reklama
a Beniaminka nie ma sprawy ,jakby co to moge zawsze cos tam jeszce Wam napisac tylko mowie to moje sugestie,najlepiej kupic po pare sztuk kazdego a potem dokupywac to co najlepiej sie uzytkuje

a i tak jak pisze Saraa ciuchy z h&m rewelacja i troszke wieksze rozmiary są,tzn wieksze 56 niz nasze polskie,a ja szczegolnie lubilam te kupowac co w dwupakach byly lub czteropakach

Do góry