reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZAKUPKI dla mamy i maleństwa :)))

reklama
To ja musiałam na leząco bo w innej pozycji nie miałam siły i mnie wszystko inne wnerwialo a poza tym między skurczami spałam wiec musiałam leżeć bo po prostu podałam po każdym skurczu na drzemkę ;)

malinka - nacieranie krocza :) Mi położna mówiła, że najlepiej masować kroczę fusami z kawy (i nie jest to żart!). Coś tam kawa w sobie zawiera, musiałabym doczytać o co chodzi bo nie pamiętam. Mąż się śmiał, że będzie mi wrzucał wyplute przez ekspres krążki z fusów. ;)

Oczywiście ważne jest też ćwiczenie mięśni kegla, by po porodzie nie mieć problemów z nietrzymaniem moczu (a z tego co wiem wielu kobietom się to zdarza). Mi mama od kiedy byłam nastolatką non stop mówiła: "ćwicz mięśnie kegla żebyś na starość nie sikała w majtki". I tak mi jakoś zostało, że przy każdym siadaniu na wc robię "sik przerywany". ;) Jak będę miała 70 lat, dam Wam znać czy coś pomogło. ;)

Współczuję tych nacięć, pęknięć itd. Ja przy porodzie podpisałam zgodę na nacięcie, ale musieli zrobić cesarkę. :( A szkoda, bo już miałam pełne rozwarcie i parłam (więc większą część porodu naturalnego przeżyłam), więc gdyby się udało to mój poród byłby idealny i szybki. No i od razu po mogłabym przytulić dziecko, a po cesarce pokazali mi go na moment i dopiero po ponad 16 godzinach dali na ręce.

nieobecna fusami kawy ? no zobacz ciekawe he he he he. Tak czy tak nacieramy się :-D:-D:-D

co do ćw. mm Kegla- najlepiej włożyć coś między nogi (górna część ud) i zaciskać, lub poprosić partnera by stawiał opór przy kolanach raz od zew a raz od wew i dodatkowo ćw. mm dna miednicy ;-)

a co do sików przerywanych to oczywiście ćwiczymy m. Kegla ale nie powinny tego robić kobiety ze skłonnością do infekcji ponieważ w trakcie zatrzymania sika cofa się mocz wraz z bakteriami i infekcja gotowa... a dowiedziałam się o tym całkiem niedawno... :sorry:

Zawsze można ćwiczyć na sucho, bez sikania :-D O fusach słyszałam, ale nie stosowałam.

chyba zakupię ten krem mustella, może faktycznie działa cuda i nie będę miała rozstępów później :) mam nadzieję, że może to też mam po mamie i jak ona uniknę jasnych kreseczek ;)

co do kawy nie słyszałam, słyszałam by masować i nawilżać właśnie

reklama
Dziewczyny, wiem, że już była mowa o różnych specyfikach na rostępy ale tak reasumując: mówiłyście o musteli i bio oil.

Z tego co widzę to ten olejek Bio-Oil (60ml) kosztuje 25 zł a większy (125ml) kosztuje 57 zł.
Mustela krem 150 ml przeciw rozstępom kosztuje 106 zł a Mustela intensywnie działający krem na rozstępy i blizny (75ml) kosztuje aż 107 zł.

Strasznie duże różnice cen, pytanie czy warto? Może jest wśród nas jakaś, która używała kilku kremów w swoich wcześniejszych ciążach?

Ja w pierwszej ciązy używałam kremu Mamamil, 150ml za 30 zł. Nie wiem czy działał bo rozstępy wyskoczyły mi w ostatnim tygodniu ciąży, gdy już nie miałam siły ani ochoty się smarować i olałam sprawę. :D

Jak tak przeglądam wszystkie te kremy próbując coś wybrać, to jest tego masa i w bardzo zróżnicowanych cenach...

Do góry