reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

reklama
Ja o chustach naczytalam sie juz dosc duzo i mam kolezanke, ktora swojego synka nosi w chuscie wlasciwie od narodzin i bardzo sobie chwali. Dlatego ja pierwsza chuste zakupilam juz ze 2 miesiace temu - w celu nauczenia sie wiazania. Chuste kupilam elastyczna Moby Wrap
Ale zakupilam tez tzw "kieszonke" - pouch Lucky Baby, dokladnie taki:

Lucky Baby : Hands-Free Baby Slings, Baby Wearing Products

i bardzo mi sie podoba:) Nawiasem mowiac - mam jeden taki sam nowy do sprzedania, jakby ktoras byla zainteresowana:tak:

Dziewczyny, mam do was pytanie. Zaczynam zastanawiac sie nad wozkiem, a widze ze wy juz w wiekszosci macie upatrzone modele. Na co nalezy w pierwszej kolejnosci zwrocic uwage wybierajac wozek? Nie wiem dokladnie, co jest bardzo istotne a co mniej. Prosze o wszelkie rady, bo kupno wozka to chyba dosc powazna sprawa (a przynajmniej nie tania):-)

Dziewczyny, mam do was pytanie. Zaczynam zastanawiac sie nad wozkiem, a widze ze wy juz w wiekszosci macie upatrzone modele. Na co nalezy w pierwszej kolejnosci zwrocic uwage wybierajac wozek? Nie wiem dokladnie, co jest bardzo istotne a co mniej. Prosze o wszelkie rady, bo kupno wozka to chyba dosc powazna sprawa (a przynajmniej nie tania):-)

Ja radzę Ci dobrze przeanalizować Waszą sytuację. Weź pod uwagę:
- gdzie mieszkasz (osiedle, wioska, rodzaj i jakość dróg itp.)
- jak będziesz spędzać wolny czas (czy spacery w parku, w lesie a może masz zamiar biegac z dzieciaczkiem)
- czy będziecie "mobilni" (czy planujecie częste podróże samochodem z dzieckiem np. do dziadków)

Jak to wszystko rozpatrzycie łatwiej będzie wybrać wózek. Gdy rodzaj dróg jest kiepski napewno warto wybrać ten z większymi kołami (i chyba z pompowanymi). Jak będziecie aktywnie spędzać czas zdecyduj sie na 3 kołowy. Gdy będziecie cząsto podróżować zwróć uwagę na składanie - czy łatwo się składa i ile zajmuje miejsca w bagażniku.
Ja polecam wybranie się do sklepu, przetestowanie wybranych modeli najlepiej w terenie - mój ulubiony sklep pozwala wyjechać wózkiem i sprawdzić jak się prowadzi po chodzniku, po kostce i po trawie. Powinnas też sama spróbować złożyć wózek i włożyć do auta, jeżeli kupujesz z fotelikiem/nosidełkiem to też spróbować zamontowac fotelik itp Niektóre modele są łatwiejsze w obsłudze niż inne - jak się dużo jeździ to ma to znaczenie.
Jeżeli zdecydujesz się na wózek 3 w 1 to na początek nie ma sensu kupować gondoli + spacerówki + nosidełka (chyba, że jest to komplet nierozłączny). Może okazać się, że wózek z jakiś powodów wam nie pasuje np nie mieści się do windy albo ciężko się prowadzi - w takim wypadku gondolę zaraz po zimie mozna sprzedać i kupić nową spacerówkę.
I tu kolejna rada - sprawdzić wszystkie możliwe wymiary przejść, przez które będziesz przechodzić z wózkiem. Wiem, że może to wydawać się głupie chodzenie z miarką i mierzenie ale moja znajoma nie mogła zmieścić się z wózkiem do sklepu osiedlowego i musiała jeździć na drugi koniec osiedla.
Spacerówka powinna mieć opcję face-to-face czyli gdy dziecko jest małe jeździ tyłem do kierunku jazdy (przodem do Ciebie), jak jest starsze odwrotnie.

Jak już się na cos zdecydujesz to możesz ten sam model zamówić przez internet ale radzę najpierw dokładnie obejrzeć w sklepie.

A i jeszcze norma - obowiązująca norma EU to ta z końcówką 2004.

W sumie to wózek powinien być funkcjonalny ale i tak wybierzemy ten, który optycznie podoba nam się najbardziej :-)

Ja na pewno będę kupowac chustę.

Zdecydowałam się na wózek
Search

Ja też jestem za chustami - byłam na zajęciach gdzie strasznie to polecali jako najbardziej naturany sposób noszenia dzieciaczka i przedłużenie czasu prenetalnego (bliskośc matki i ułożenie tłowia dziecka). Obawiam się jednak, że przez zime u nas to się nie sprawdzi - ja chyba na wiosne zacznę korzystać z chusty.

A co do wózka bardzo ładny ale czy to tylko spacerówka?

Kilolek a ten Twoj wozeczek z graco to ma jakas gonolke dla maluszka?
Kolorki superowe! Szczegulnie ten blekitny :)
no niestety gondolki nie ma. Ale tylne siedzenie rozkłada się na płasko. Trzeba dokupić takie ocieplane nosidełko www_e-graco_pl GONDOLA NOSIDLO KOSYCOT GRACO (667046867) - Aukcje internetowe Allegro niestety nie ma w tej kolorystyce.
Niestety podwójne wózki jeden za drugim w większości nie mają gondolek, a te które mają są strasznie drogie. Myślałam o takim ..:: BOBO WÓZKI DZIECIĘCE ::.. ► Bebecar Peg Perego Maxi Cosi: ZOOM spacerowy + 2 gondole ale jest 3 razy droższy i kolorystykę ma beznadziejną.

Ja też jestem za chustami - byłam na zajęciach gdzie strasznie to polecali jako najbardziej naturany sposób noszenia dzieciaczka i przedłużenie czasu prenetalnego (bliskośc matki i ułożenie tłowia dziecka). Obawiam się jednak, że przez zime u nas to się nie sprawdzi - ja chyba na wiosne zacznę korzystać z chusty.
ja myślę, ze będę z niej w domu korzystać np do karmienia jesli starszak będzie zbyt wymagający

reklama
Przyznaję się bez bicia - kupiłam dziś pierwsze ciuszki :-p ale mam na to dobre usprawiedliwienie - cena mnie powaliła
10xbody z krótkim rękawkiem (mix) - 7.00 euro
5xbody z krótkim rękawkiem (inny materiał i wzór) - 5.00 euro
3xśpioszki - 5.00 euro
wszystko póki co w neutralnych kolorach tzn białe i bezowe z wzorami.
Stwierdziłam że wogóle nie będę kupować rozmiaru "new born" bo on jest do 3.25kg (bynajmniej te co widziałam) więc pewnie na tydzień by wystarczyło albo wcale bo pewnie po rodzicach duże dzieciątko nam przyjdzie na świat... Kupuję te rozmiary od 0-3m-cy :tak:

Do góry