reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

reklama
ja słyszałam też że nie ma co dziecka codziennie kąpać bo sięskóra przesusza....
ale mam zamiar kapać co 2 dni... i nie chodzi tu o te śliczne uśmieszki i radochę... tylko myślę że co 3 dni to za rzadko....

dziewczyny pisząc o tym kąpaniu to spotkałam się wtedy z tekstem że najlepiej kąpać w sobotę bo w niedzielę do kościoła i niech ludzie widzą że dziecko czyste i pachnące więc chyba każda z Was teraz zrozumie o co mi chodiło... tak było naprawde nie ściemniem WAs:tak:

:-D nie no przed kościołem - kąpiel obowiązkowa :-D i oczywiście odświętne pieluchy ;)
co drugi dzień to dobra częstotliwość, choć i czasem da się co 3 dni , przynajmniej w przypadku dziewczynki (wiadomo, ze jak chłopiec sobie "siuśnie" to nawet do szyjki doleci :tak:).

A pieluchy? na początek myślę o pampersach, są jednak najbardziej chłonne - niektórzy stosują huggiesy (chyba trochę tańsze). Niektórzy na dzień używają tych z tesco , biedronek, belli itd., a tylko na noc chłonnego pampersiaka. Wszystko zalezy od dzidzusia - na co będzie uczulony - nie wszytskie pieluchy dzieci tolerują. Planować sobie możemy, a dzieciaczki i tak wszystko zweryfikują. :tak:

ja cały czas myślę tylko o pampuchach:-D
tertrową będę używała jedynie na zewnątrz pampersa tylko po to że wiem że tak trzeba aby bioderka się dobrze wyrobiły:tak: a taka pielucha na pampersie to się nie brudzi często więc można może z 1-2 na dzień zużyć.... tak myślę ale w praktyce nie wiem....;-)

Pytanie do doświadczonych mam.

Chcę pokupować sobie trochę ciuszków dla dzidziusia na allegro tylko nie wiem co i ile :-)
Nie chcę kupowac na wyrost kupy ciuchów, bo mozliwe, że dostanę cos od kogoś, ale jeśli chodzi o ciuszki takiej pierwszej potrzeby to prosze doradźcie coś...

Nie mam kompletnie nic.

Proszę powiedzcie w jakim rozmiarze mam cos kupić i ile sztuk potrzebne ?
Czy mogę podarować sobie ciuszki rozmiar 52 i odrazu ubierac dziecko w rozmiar 62 ????

Myślę żeby kupić:
- 3 pary śpiochów rozpinanych w kroku
- 3 pary body z długim rękawem-całe rozpinane

Na ile czasu taki rozmiar wystarczy???

Ostatnia edycja:
Ja juz poprzeliczalam i np cena Pampersow tych malutkich a tych z tesco fioletowych nie jest duza, bo tych malych Pampersow jest dwa razy wiecej (chyba cos kolo 100) a tych z tesco chyba 60, wiec roznica nie jest duza, natomiast juz rozmiar duzy jest po tyle samo(56) a cena dwa razy nizsza. Wiec na tych malych nie zaoszczedzi sie duzo. Co do Huggisow i innych to nie są duzo tańsze od Pampersow a moim zdaniem mniej chlonne. Ale duzo dzieci ma alergie na ten balsam z Pampersow i wtedy najlepiej Huggisy sie sprawdzaja.:tak:

Ka..m - mi sie wydaje ze jesli z bioderkami jest wszystko ok to nie trzeba dodatkowo dzieciatka wiazac tetrą, bo papmersy sa wystarczajaco szerokie.

Pytanie do doświadczonych mam.

Chcę pokupować sobie trochę ciuszków dla dzidziusia na allegro tylko nie wiem co i ile :-)
Nie chcę kupowac na wyrost kupy ciuchów, bo mozliwe, że dostanę cos od kogoś, ale jeśli chodzi o ciuszki takiej pierwszej potrzeby to prosze doradźcie coś...

Nie mam kompletnie nic.
Proszę powiedzcie w jakim rozmiarze mam cos kupić i ile sztuk potrzebne ?
Czy mogę podarować sobie ciuszki rozmiar 52 i odrazu ubierac dziecko w rozmiar 62 ????

Myślę żeby kupić:
- 3 pary śpiochów rozpinanych w kroku
- 3 pary body z długim rękawem-całe rozpinane

Na ile czasu taki rozmiar wystarczy???

zdecydowanie odpusc sobie ciuszki rozmiar 52...czego ile musisz kupic to zalezy ile dostaniesz..bo mozesz sobie nakupowac a potem te same rozmiary dostac i bobas nie pochodzi we wszsytkim bo szybko rosnie:-)

Olica - to zależy jaki dzidziuś będzie duży zaraz po porodzie, niektóre rodzą się na tyle spore , ze w rozmiar 52 by już nie weszły. 3 sztuki to trochę mało , czasem chwilę trwa nim mamy nauczą się zakładac pieluchy tak, by dzidzia nie przesikała, a biorąc pod uwagę sikanko raz na 2 godziny to trochę moze być potrzebnych, chociaż ja zużywałam góra dwa komplety dziennie, a często tylko jeden.
A to jak długo będzie nosić rozmiar 62 zależy jak szybko będzie rosnąć. Zakładając , ze urodzi się majac np 53 cm to średnio kończąc 4 miesiace będzie już miał 65 cm.
Polecam siatki centylowe Siatki Centylowe - sprawdź wagę dziecka - prawidłowy rozwój dziecka
można sobie posprawdzac jak dzieci rosną w cm i wagowo.

Ka...M - z tego co wiem nie powinno się na wszelki wypadek pieluszkować podwójnei - tylko jeśli ortopeda na kontroli to zaleci - nie róbmy nic na własną rękę

reklama
a to ja nie wiedziałam:szok:
myśląłam że zawsze się dawało kiedyś po 2 tetrowe pieluchy a jak moja bratowa uzywała już pampersów to lekarz przy chłopcu jak i przy dziewczynce kazał na pampersa dawać tetrę więc myślałam że to norma.....:zawstydzona/y:
w takim razie nie będę nic robić i dziękuję że powiedziałyście bo zrobiłabym jjakieś głupstwo:-(

co do rozmiarków.... powiedzcie mi bo nie wiem czy kupować np ciuszki na babyborn - czyli noworodek czy od razu na 0-3month?
nie wiem jaka jest w tym róznica.... bo noworodek to przecież 0month ... więc od 0 do 3 mogłoby być ok.... ??

Do góry