reklama
mama Marcinka
Mama czerwcowa' 06 mam na imię Asia:)))
Kasiu my też dołączamy do Was - zębów ani śladu
kakaw
Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a
Kasiu De to niestety nie jest jeszcze przebity ząbek buuuuuuuuuuu ale już go wyraźnie widać, tak że z prezentem poczekam sobie może na Mikołaja , albo przynajmniej na święta a narazie to przyjmijcie mnie do waszego klubu bezząbkowców
kakaw
Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a
Dziewczyny z klubu bezząbkowców spójrzcie na tanbelę ząbkowania nie jest tak źle ;-) byle do 7 m-ca
ZĄBKOWANIE
Jest to wydarzenie długo oczekiwane przez rodziców. Najczęściej zwiastunem tego jest zmiana zachowania niemowlęcia ( płacz spowodowany bólem, pogorszenie nastroju, obfite ślinienie, gorszy apetyt). Ale są też dzieci u których zęby wyrzynają się bez jakichkolwiek dolegliwości a nawet niepostrzeżenie. Pierwsze ząbki pojawiają się około 6-8 miesiąca a ząbkowanie kończy się w pierwszej połowie drugiego roku życia. Nie jest to regułą gdyż ząbkowanie może się rozpocząć wcześniej bo w 4-5 miesiącu życia, jak i później po 12 miesiąca. Generalnie nieprawidłowością jest brak zębów po skończonych 1,5 roku. jest w sumie 20 mleczaków Jako pierwsze wyżynają się zwykle dolne jedynki a w następnej kolejności górne, kolejno po nich dwójki górne i dolne, a na końcu pojawiają się kły i zęby trzonowe. Przed pojawieniem się pierwszych zębów dziecko obficie ślini się. Nadmiar śliny może podrażniać skórę wokół ust i powodować jej zapalenia dlatego nie powinniśmy zapominać o pielęgnacji tej okolicy Dziecko będzie wkładać do ust i gryźć różne przedmioty chcąc ulżyć Wyżynaniu się zębów może towarzyszyć lekka gorączka nie przekraczająca zwykle 38 st. C. Dziecko może mieć trudności ze ssaniem piersi a starsze karmione pokarmami stałymi będą niechętnie spożywać twardsze produkty. Innymi towarzyszącymi objawami mogą być luźniejsze stolce.
Tabela ząbkowania siekacze środkowe górne6-8 miesiąc siekacze środkowe dolne5-7 miesiącsiekacze boczne górne8-11 miesiącsiekacze boczne dolne7-10 miesiąckły16-20 miesiąctrzonowe I10-16 miesiąctrzonowe II20-30 miesiąc
Nasze postępowanie
Wodne gryzaki schłodzone w lodówce i podane dziecku do gryzienia ukoją obolałe dziąsła
Schłodzone pokarmy tj, banan, jogurt są dobrymi przekąskami, które dodatkowo łagodzą ból
Delikatny masaż dziąseł wykonany palcem z żelem działającym przeciwbólowo (Bobodent, Calgel, Dentinox-gel)
Pokarmy w postaci papekgdy dziąsła są bardzo bolesne
Wycieranie i natłuszczanie okolicy ust kremem zapobiega podrażnieniom skóry
Nie należy zmuszać dziecka do jedzenia posiłków
Kiedy do lekarza?
Gorączka podnosi się powyżej 38 st. C
pojawia się biegunka, lub wymioty
bardzo bolesne ząbkowanie nie łagodzące się przy zastosowaniu domowych sposobów
brak jest ząbków z końcem 18 miesiąca
krzywy wzrost ząbków lub nachodzenie ich na siebie
ZĄBKOWANIE
Jest to wydarzenie długo oczekiwane przez rodziców. Najczęściej zwiastunem tego jest zmiana zachowania niemowlęcia ( płacz spowodowany bólem, pogorszenie nastroju, obfite ślinienie, gorszy apetyt). Ale są też dzieci u których zęby wyrzynają się bez jakichkolwiek dolegliwości a nawet niepostrzeżenie. Pierwsze ząbki pojawiają się około 6-8 miesiąca a ząbkowanie kończy się w pierwszej połowie drugiego roku życia. Nie jest to regułą gdyż ząbkowanie może się rozpocząć wcześniej bo w 4-5 miesiącu życia, jak i później po 12 miesiąca. Generalnie nieprawidłowością jest brak zębów po skończonych 1,5 roku. jest w sumie 20 mleczaków Jako pierwsze wyżynają się zwykle dolne jedynki a w następnej kolejności górne, kolejno po nich dwójki górne i dolne, a na końcu pojawiają się kły i zęby trzonowe. Przed pojawieniem się pierwszych zębów dziecko obficie ślini się. Nadmiar śliny może podrażniać skórę wokół ust i powodować jej zapalenia dlatego nie powinniśmy zapominać o pielęgnacji tej okolicy Dziecko będzie wkładać do ust i gryźć różne przedmioty chcąc ulżyć Wyżynaniu się zębów może towarzyszyć lekka gorączka nie przekraczająca zwykle 38 st. C. Dziecko może mieć trudności ze ssaniem piersi a starsze karmione pokarmami stałymi będą niechętnie spożywać twardsze produkty. Innymi towarzyszącymi objawami mogą być luźniejsze stolce.
Tabela ząbkowania siekacze środkowe górne6-8 miesiąc siekacze środkowe dolne5-7 miesiącsiekacze boczne górne8-11 miesiącsiekacze boczne dolne7-10 miesiąckły16-20 miesiąctrzonowe I10-16 miesiąctrzonowe II20-30 miesiąc
Wodne gryzaki schłodzone w lodówce i podane dziecku do gryzienia ukoją obolałe dziąsła
Schłodzone pokarmy tj, banan, jogurt są dobrymi przekąskami, które dodatkowo łagodzą ból
Delikatny masaż dziąseł wykonany palcem z żelem działającym przeciwbólowo (Bobodent, Calgel, Dentinox-gel)
Pokarmy w postaci papekgdy dziąsła są bardzo bolesne
Wycieranie i natłuszczanie okolicy ust kremem zapobiega podrażnieniom skóry
Nie należy zmuszać dziecka do jedzenia posiłków
Gorączka podnosi się powyżej 38 st. C
pojawia się biegunka, lub wymioty
bardzo bolesne ząbkowanie nie łagodzące się przy zastosowaniu domowych sposobów
brak jest ząbków z końcem 18 miesiąca
krzywy wzrost ząbków lub nachodzenie ich na siebie
mama Marcinka
Mama czerwcowa' 06 mam na imię Asia:)))
Kakaw - pewnie że nie jest źle. Ja podejrzewam, że Marcinek by mnie gryzł, bo już teraz potrafi czasem ścisnąć brodawkę dziąsłami, aż mi się gwiazdy w oczach pojawiają;-)
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
Dziewczyny polecam wam taką nakładaną na palec szczoteczke do masazu dzisełek jest super jutro wstawie tu zdjecie.
Wojtek był zachwycony
Wojtek był zachwycony
reklama
i my z Klaudką dołączamy.......ząbków- nie ma:/..Kasiu my też dołączamy do Was - zębów ani śladu
Oczywisci zaząbkowanym - GRATULUJEMY!!!
A MY ...- JA(ZROBIłAM WSZYSTKIM NIESPODZIANKę)- PRZEBILISMY kLAUDII USZKA..
zła trochę jestem.,.bo jedna dziurka tyci nizej..........i mąż tez to zauważył..a fe....ale i tak pięknie wygląda...jak tylko cykniemy nowe foty- na perwno sie nimi pochwalimy