reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ząbki

reklama
Kasiu De to niestety nie jest jeszcze przebity ząbek buuuuuuuuuuu ale już go wyraźnie widać, tak że z prezentem poczekam sobie może na Mikołaja , albo przynajmniej na święta a narazie to przyjmijcie mnie do waszego klubu bezząbkowców :tak:

Dziewczyny z klubu bezząbkowców spójrzcie na tanbelę ząbkowania nie jest tak źle ;-) byle do 7 m-ca

ZĄBKOWANIE

Jest to wydarzenie długo oczekiwane przez rodziców. Najczęściej zwiastunem tego jest zmiana zachowania niemowlęcia ( płacz spowodowany bólem, pogorszenie nastroju, obfite ślinienie, gorszy apetyt). Ale są też dzieci u których zęby wyrzynają się bez jakichkolwiek dolegliwości a nawet niepostrzeżenie. Pierwsze ząbki pojawiają się około 6-8 miesiąca a ząbkowanie kończy się w pierwszej połowie drugiego roku życia. Nie jest to regułą gdyż ząbkowanie może się rozpocząć wcześniej bo w 4-5 miesiącu życia, jak i później po 12 miesiąca. Generalnie nieprawidłowością jest brak zębów po skończonych 1,5 roku. jest w sumie 20 mleczaków Jako pierwsze wyżynają się zwykle dolne jedynki a w następnej kolejności górne, kolejno po nich dwójki górne i dolne, a na końcu pojawiają się kły i zęby trzonowe. Przed pojawieniem się pierwszych zębów dziecko obficie ślini się. Nadmiar śliny może podrażniać skórę wokół ust i powodować jej zapalenia dlatego nie powinniśmy zapominać o pielęgnacji tej okolicy Dziecko będzie wkładać do ust i gryźć różne przedmioty chcąc ulżyć Wyżynaniu się zębów może towarzyszyć lekka gorączka nie przekraczająca zwykle 38 st. C. Dziecko może mieć trudności ze ssaniem piersi a starsze karmione pokarmami stałymi będą niechętnie spożywać twardsze produkty. Innymi towarzyszącymi objawami mogą być luźniejsze stolce.
Tabela ząbkowania siekacze środkowe górne6-8 miesiąc siekacze środkowe dolne5-7 miesiącsiekacze boczne górne8-11 miesiącsiekacze boczne dolne7-10 miesiąckły16-20 miesiąctrzonowe I10-16 miesiąctrzonowe II20-30 miesiąc
zarowka.gif
Nasze postępowanie
Wodne gryzaki schłodzone w lodówce i podane dziecku do gryzienia ukoją obolałe dziąsła
Schłodzone pokarmy tj, banan, jogurt są dobrymi przekąskami, które dodatkowo łagodzą ból
Delikatny masaż dziąseł wykonany palcem z żelem działającym przeciwbólowo (Bobodent, Calgel, Dentinox-gel)
Pokarmy w postaci papekgdy dziąsła są bardzo bolesne
Wycieranie i natłuszczanie okolicy ust kremem zapobiega podrażnieniom skóry
Nie należy zmuszać dziecka do jedzenia posiłków

ok.gif
Kiedy do lekarza?
Gorączka podnosi się powyżej 38 st. C
pojawia się biegunka, lub wymioty
bardzo bolesne ząbkowanie nie łagodzące się przy zastosowaniu domowych sposobów
brak jest ząbków z końcem 18 miesiąca
krzywy wzrost ząbków lub nachodzenie ich na siebie

Kakaw - pewnie że nie jest źle. Ja podejrzewam, że Marcinek by mnie gryzł, bo już teraz potrafi czasem ścisnąć brodawkę dziąsłami, aż mi się gwiazdy w oczach pojawiają;-)

reklama
Kasiu my też dołączamy do Was - zębów ani śladu
i my z Klaudką dołączamy.......ząbków- nie ma:/..

Oczywisci zaząbkowanym - GRATULUJEMY!!!

A MY ...- JA(ZROBIłAM WSZYSTKIM NIESPODZIANKę)- PRZEBILISMY kLAUDII USZKA:)..
zła trochę jestem.,.bo jedna dziurka tyci nizej..........i mąż tez to zauważył..a fe..:wściekła/y:..ale i tak pięknie wygląda...jak tylko cykniemy nowe foty- na perwno sie nimi pochwalimy:)

Do góry