reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zabawy dla roczniaka

Boze co ja się tak powtarzam 🙄 nie umiem się skupić.
I tablet jest bardziej ekologiczny, niż rysowanie po papierze :) mamy tez taką kolorowankę laminowaną z mazakiem. Można ścierać i rysować kontur bez końca :)

reklama
Polecam tablet graficzny. Kredkami, mazakami mój nie umie rysować, za to na tablecie owszem :D nauczył się też usuwać przyciskiem.
Akurat na zdj uwiecznione pierwsze podejście do kulek, jak pierwszy raz włożył rączkę. Mam więcej zdj, jak już szalał w nich totalnie, ubranko całe mokre :D ale nie chciałabym pokazywać buźki dziecka.
Tutaj akurat link do moich kulek : https://allegro.pl/oferta/hydrozel-ziemia-do-kwiatow-kulki-zelowe-10000szt-12223076941?snapshot=MjAyMi0xMS0wM1QxMDo1Nzo1NC4xOTFaO2J1eWVyOzdkMDdiY2FkMjc2ZDFiNDQ1ZDE1NjlmNGJmZTg5ZDM1MjhjNjQ0ZDBjN2I3OGJlZGZlODY1ZjI2MmQ4Yjg4YjM=
Tutaj akurat 10 tys sztuk, ale widzialam też zestawy po 20 tys szt, 50 tys sztuk. Ale zapewniam że 10 tys to już całkiem sporo, wrzuciłam 1/3 paczki a po napęcznieniu mam kilka warstw w dużej, głębokiej misce, może nawet połowę miski.
Tablet graficzny już Babcia ma na swojej liście prezentów na Święta 😁 Kulki zapisuję i na pewno zamówię. A u nas dziś zamiast malowania kredkami zabawy farbkami do malowania rączkami, tym razem już nie robiłam sama tylko zamówiłam na Allegro i jeszcze post-halloweenowo zaangażowaliśmy dynię, zabawa po pachy 😁

Załączniki

• 20221105_145950.jpg
    20221105_145950.jpg
    275,1 KB · Wyświetleń: 31
Boze co ja się tak powtarzam 🙄 nie umiem się skupić.
I tablet jest bardziej ekologiczny, niż rysowanie po papierze :) mamy tez taką kolorowankę laminowaną z mazakiem. Można ścierać i rysować kontur bez końca :)
Nie rezygnuj z rysowania kredkami. Niech maluch ćwiczy, by w przyszłości dobrze mu się pisało. To ważne już na tym etapie. Nie siła, ale zabawa. Tablety magnetyczne, suchościeralnej czy inne dobra rzecz, ale rysowanie ręką to inny chwyt i nacisk na kartkę papieru. Moje dzieci rysują z obu stron, po kolorowankach, po kartonach. Nauczyły się wykorzystywać skrawki papieru do rysowania. A córcia mimo 4 lat wciąż ma chwyt pierwotny, mój syn ( miemal 5 lat) miał już prawidłowy chwyt, a ostatnio znów wrócił do pierwotnego. Długo nie ćwiczyliśmy.

Tablet graficzny już Babcia ma na swojej liście prezentów na Święta 😁 Kulki zapisuję i na pewno zamówię. A u nas dziś zamiast malowania kredkami zabawy farbkami do malowania rączkami, tym razem już nie robiłam sama tylko zamówiłam na Allegro i jeszcze post-halloweenowo zaangażowaliśmy dynię, zabawa po pachy 😁
Ale czad!!!! Podlinkujesz re farbki? Może i my spróbujemy. Fajny ciuszek zabezpieczający dziecko 😍

Nie rezygnuj z rysowania kredkami. Niech maluch ćwiczy, by w przyszłości dobrze mu się pisało. To ważne już na tym etapie. Nie siła, ale zabawa. Tablety magnetyczne, suchościeralnej czy inne dobra rzecz, ale rysowanie ręką to inny chwyt i nacisk na kartkę papieru. Moje dzieci rysują z obu stron, po kolorowankach, po kartonach. Nauczyły się wykorzystywać skrawki papieru do rysowania. A córcia mimo 4 lat wciąż ma chwyt pierwotny, mój syn ( miemal 5 lat) miał już prawidłowy chwyt, a ostatnio znów wrócił do pierwotnego. Długo nie ćwiczyliśmy.
Nie chcę rezygnować, absolutnie. Kupiłam takie specjalne, żeby małej się dobrze w rączkę chwytało i póki co najlepszą zabawą było chowanie tych misiów na miejsce z powrptem do pudełka... myślę, że na to jeszcze przyjdzie czas, niemniej jednak nie poddaję się i będziemy próbować 😁 Fajnie, że wspominasz o tych chwytach, będę musiała się więcej o tym dowiedzieć, żeby wiedzieć jak je rozróżniać

Załączniki

• 20221105_184410.jpg
    20221105_184410.jpg
    190,4 KB · Wyświetleń: 25
A jak myślicie, od kiedy dziecko może używać stempelków? Kiedy załapie jak ich używać? Kiedy wgl taka zabawa będzie miała sens?

A jak myślicie, od kiedy dziecko może używać stempelków? Kiedy załapie jak ich używać? Kiedy wgl taka zabawa będzie miała sens?
Moje już używa stempelków do farb. Tylko nie mogę nauczyć, że nie raczkujemy poza kartkę, żeby stemplować podłogę. Zwykłych też używa, ale trudniej się zmywa i nie daję za często. Możesz zrobić stempelek z rolki po papierze toaletowym, niech dziecko koła odbija. Albo owale, jak spłaszczy. Najszybsze, a sprawdzisz, czy warto już coś ciekawszego zrobić lub kupić.

reklama
Moje dzieci używały od roku gotowych stepelkow że zwierzątkami kupionych w Pepco. Robiły je po wszystkim i trzeba było pilnować. Potem wkładanie i wyjmowanie. Wciąż je lubia

Do góry