reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZA MAŁY ZARODEK, BRAK ECHA SERCA A PORONIENIE

rozumiem i pewnie wszyscy, którzy to przeszli rozumieją ;)
a najgorsze, ze to po prostu nic a nic nie da 🙉

ale wystarczy, ze miałaś ciut później owulacje albo zagnieżdżenie trwało 10 a nie 6 dni (wciąż norma) i już wszystkie wyliczenia nic nie warte ;)
Dlatego oprócz samego OM wiek ciążowy określa się także na podstawie usg 1 trymestru ;)

pod tym wzgledem to jest straszne, ze nie ma żadnej jednoznacznej odpowiedzi i czego bys nie liczyła to i tak niczego sie nie dowiesz 🙉
Tak, dokładnie, ale właśnie chodzi mi o to, ze jak miesiąc temu nie było nic widać to nie mogłam być wtedy w 4 tygodniu. A tak by wychodziło na podstawie obliczeń. Tak samo ta Pani z która rozmawiałam tutaj przez 10 minut jak usłyszała, ze miesiąc temu nic nie było to powiedziała, ze to jest niemożliwe, ze to była ciąża 8 tygodniowa. Na 1 usg tej doktor w Belgii nawet nie mówiłam, ze byłam na usg miesiąc temu i nie było nic widać, bo nawet mnie o nic nie zapytała. Obiecuje, ze to już ostatnia wiadomość do soboty i chce Wam wszystkim podziękować za poświęcony mi czas!:)

reklama
Zawsze można powiedzieć, że się nie pamięta kiedy była ostatnia @ 🤷‍♀️

Niestety (albo na szczęście) ciąża ciąży nie równa. U mnie w ciąży po poronieniu też ok 5tc pojawiło się brudzenie "kawa z mlekiem", zaś w 7tc dostałam krwawienia. Byłam pewna, że to koniec - zwłaszcza jak mi na przełomie 7/8tc w szpitalu powiedzieli, że ciąża wygląda na młodszą i że nie ma bicia serca. Zaś tydzień później u mojego ginekologa prowadzącego wszystkie wymiary idealnie pokrywały się z OM i serce pięknie biło 🤷‍♀️

Także myślę, że nie ma co się nastawiać negatywnie, ale niestety trzeba mieć świadomość, że coś może pójść nie tak. Ale postarać się nie zwariować. (Łatwo mi teraz mówić - ale sama pamiętam jak panikowałam... 🤦‍♀️)

To i ja mogę dorzucić swoją historie. Poroninie zatrzymane 8+2 tc w styczniu. Objawy miałam od 4tc dziwne, że tak wcześnie, ale owszem i to one „zmusiły” mnie do wykonania testu. Wszystko ładnie pięknie 6+2 pęcherzyk w macicy, ale w medicover jak jesteś na wizycie u ginekolog/a to maja sprzęt, ale słaby- żeby zobaczyć „wyraźniej” trzeba się oddzielnie na skierowanie zapisać. No i się zapisałam- 7+6 tc, leżę, słowa lekarza: no zarodek jeden jest ale bicia serca nie ma, średnio to widzę.. przyjdzie Pani za tydzień może coś z tego będzie, ale ja bym się nie stawiał.. Świat mi się zawalił, szukanie innego lekarza z lepszym sprzętem i oto jest dzień 8+2 tc pan doktor mówi: „tu nie ma zarodka, tu są dwa nierodzielone od siebie pecherzyki, ciąża bliźniacza. Bardzo mi przykro, ale niestety to poronienie zatrzymane”
Okazało się, że w momencie kiedy robiłam test ciążowy, z mojej ciąży i tak już na tym etapie by nic nie było. A dolegliwości miałam srogie: wymioty mdłości ból piersi senność głód wszystko na raz. Ciąża bliźniacza jednokosmówkowa dwuowodniowa nie rozdzieliła się w 12/14 dni od zapłodnienia. Czyli ok. dwa tygodnie po owulacji w dniu miesiączki 🤷🏻‍♀️
Ból i pytanie czemu ja były przez tydzień. W dniu dowiedzenia się o poronieniu już nie miałam żadnych objawów ciąży…

To i ja mogę dorzucić swoją historie. Poroninie zatrzymane 8+2 tc w styczniu. Objawy miałam od 4tc dziwne, że tak wcześnie, ale owszem i to one „zmusiły” mnie do wykonania testu. Wszystko ładnie pięknie 6+2 pęcherzyk w macicy, ale w medicover jak jesteś na wizycie u ginekolog/a to maja sprzęt, ale słaby- żeby zobaczyć „wyraźniej” trzeba się oddzielnie na skierowanie zapisać. No i się zapisałam- 7+6 tc, leżę, słowa lekarza: no zarodek jeden jest ale bicia serca nie ma, średnio to widzę.. przyjdzie Pani za tydzień może coś z tego będzie, ale ja bym się nie stawiał.. Świat mi się zawalił, szukanie innego lekarza z lepszym sprzętem i oto jest dzień 8+2 tc pan doktor mówi: „tu nie ma zarodka, tu są dwa nierodzielone od siebie pecherzyki, ciąża bliźniacza. Bardzo mi przykro, ale niestety to poronienie zatrzymane”
Okazało się, że w momencie kiedy robiłam test ciążowy, z mojej ciąży i tak już na tym etapie by nic nie było. A dolegliwości miałam srogie: wymioty mdłości ból piersi senność głód wszystko na raz. Ciąża bliźniacza jednokosmówkowa dwuowodniowa nie rozdzieliła się w 12/14 dni od zapłodnienia. Czyli ok. dwa tygodnie po owulacji w dniu miesiączki 🤷🏻‍♀️
Ból i pytanie czemu ja były przez tydzień. W dniu dowiedzenia się o poronieniu już nie miałam żadnych objawów ciąży…
Bardzo mi przykro, bo to podwójna strata. Ogromne szczęście na pewno, a nagle taki dramat. Ja zawsze marzyłam o bliźniakach, naprawdę przykro mi czytać Twoja historie. Z tego co widzę to kobiet z takimi doświadczeniami jest tak wiele, nie byłam tego nawet świadoma, w swoim dramacie czułam się jakbym była osamotniona.
Tule Cię i trzymam kciuki za następna ciaze naprawdę ❤️🥹

Dla odmiany w tej ciąży od 8 tc moje piersi przestały już całkiem boleć i sflaczały sobie doszczętnie, a ciąża rozwija się prawidłowo. Nie ma reguły, a objawy nie mają żadnego znaczenia
Gdzieś na stronie o ciąży przeczytałam, ze: „Serduszko jako takie powstaje we wspomnianym 6 tygodniu ciąży, choć na tym etapie rozwoju przypomina rurkę, a cały zarodek mierzy około 12-17 mm. „to chyba nie jest prawda?

Bardzo mi przykro, bo to podwójna strata. Ogromne szczęście na pewno, a nagle taki dramat. Ja zawsze marzyłam o bliźniakach, naprawdę przykro mi czytać Twoja historie. Z tego co widzę to kobiet z
Bardzo mi przykro, bo to podwójna strata. Ogromne szczęście na pewno, a nagle taki dramat. Ja zawsze marzyłam o bliźniakach, naprawdę przykro mi czytać Twoja historie. Z tego co widzę to kobiet z takimi doświadczeniami jest tak wiele, nie byłam tego nawet świadoma, w swoim dramacie czułam się jakbym była osamotniona.
Tule Cię i trzymam kciuki za następna ciaze naprawdę ❤️🥹
O bliźniakach powiedział ostatni lekarz, który miał super sprzęt. Ten z medicoveru to widział zarodek, którego nie było i źle wyliczył mi tc z OM..
To trzymaj kciuki mocno bo aktualnie jestem w kolejnej mam nadzieje, że zdrowej ciąży ❤️ Znajdź dobrego lekarza i się go trzymaj i również życzę Ci z całego serca, żeby się jednak wszystko ułożyło ❤️

O bliźniakach powiedział ostatni lekarz, który miał super sprzęt. Ten z medicoveru to widział zarodek, którego nie było i źle wyliczył mi tc z OM..
To trzymaj kciuki mocno bo aktualnie jestem w kolejnej mam nadzieje, że zdrowej ciąży ❤️ Znajdź dobrego lekarza i się go trzymaj i również życzę Ci z całego serca, żeby się jednak wszystko ułożyło ❤️
Póki co żywię jeszcze nadzieje, ze w sobotę zobaczę bijące serce, choć wiem, ze pewnie tak nie będzie.

Gdzieś na stronie o ciąży przeczytałam, ze: „Serduszko jako takie powstaje we wspomnianym 6 tygodniu ciąży, choć na tym etapie rozwoju przypomina rurkę, a cały zarodek mierzy około 12-17 mm. „to chyba nie jest prawda?

17 mm to ma zarodek w połowie 9 tc.
A co do serca to można je na ultra wybitnym sprzęcie i przy naprawdę dobrych warunkach, zobrazować nawet przy 2-3 mm

reklama
17 mm to ma zarodek w połowie 9 tc.
A co do serca to można je na ultra wybitnym sprzęcie i przy naprawdę dobrych warunkach, zobrazować nawet przy 2-3 mm
Ja nie wiem jak może być coś takiego na popularnych stronach internetowych napisane… wszędzie coś innego jest napisane.

Do góry