adoslaw
Początkująca w BB
niby tak, ale na wizycie powiedziano mi, że to może być „pseudopecherzyk” bo taki mały.Jak jest w macicy to już połowa sukcesu
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
niby tak, ale na wizycie powiedziano mi, że to może być „pseudopecherzyk” bo taki mały.Jak jest w macicy to już połowa sukcesu
Nawet jeśli - nie masz na to wplywu, musisz czekaćniby tak, ale na wizycie powiedziano mi, że to może być „pseudopecherzyk” bo taki mały.
bardzo dziękuję za dobre słowo, od razu mi lepiej jestem po poronieniu, stąd ten mój strach. w poprzedniej ciąży kompletnie nie miałam takich myśli.Napisałam drugi raz bo myślałam że pierwsze się nie pojawiło ale przesłanie podobne.
jutro będę dopiero w 4+6, więc obawiam się, że dalej za wcześnie żeby był zarodek.Miałam podobny początek ciąży, na pierwszym usg był tylko pęcherzyk ciążowy i żółtkowy. Po wizycie zaczęłam plamić i sprawdzałam przyrosty bety, a w międzyczasie byłam na kolejnym usg (między wizytami były 2-3dni i pojawił się zarodek z bijącym sercem a obok krwiak). Lekarz kazał mi sprawdzać przyrosty bety I wysyłać wyniki smsem. Nastraszył mnie przez telefon, że wyniki nie są szałowe (małe przyrosty) i że pewnie poronię albo juz ronie (bo krwiak, bo plamienia, bo spadek progesteronu). Donosiłam ciążę, w 38+3 urodziłam córeczkę, która ma już 18 miesięcy.
Piszę to po to, żebyś wiedziała, że owszem przyrosty są początkowo wyznacznikiem rozwoju ciąży, ale w pewnym momencie ta beta juz tak szybki nie rośnie, czasem godzina pobrania krwi ma znaczenie. Dla ciebie teraz najistotniejsze jest to, żeby sprawdzić rozwój ciąży na usg. Ja dla swojego spokoju pewnie poszłabym jeszcze jutro na usg, ale jeśli nie będzie jeszcze zarodka to też nie świadczy o tym, że ciąża jest skazana na niepowodzenie. A być może zarodek z serduszkiem już będzie widoczny. U mnie to była kwestia 2-3dni w 5tc+2 był pęcherzyk ciążowy I pęcherzyk żółtkowy a 5tc+5 był zarodek z bijącym sercem.
Co do rozmiaru pęcherzyka i tego, ze jest zbyt maly do wieku ciąży to nie miałaś potwierdzonej owulacji, żeby dokładnie ustalić wiek ciąży. Może owulacja się przesunęła i ciąża jest młodsza? Moja koleżanka miala na początku ciąży nieprawidłowy kształt pęcherzyka ciążowego, jakby był spłaszczony, ostatecznie wszystko dobrze się skończyło, dziecko jest zdrowe I urodziłam się w lutym.