reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawkowo ;-)

Noelka są różne rozmiary tylko trzeba wiedzieć jak patrzeć;-) te 0-3 miesięcy to 62cm, ale są też tiny baby to 52cm i first size to 56cm właśnie, ja dla Szczepcia kupiłam tylko te 0-3 miesiąc ale On mimo iż długi był to szczuplutki i tonął więc teraz dokupiłam kilka sztuk właśnie w rozmiarze 56cm ( first size) ale dosłownie kilka sztuk, najwyżej dokupię więcej jeśli będą potrzebne

reklama
Ja dzisiaj z moim pojechaliśmy OGLĄDAĆ :tak: rzeczy do kupienia. Mieliśmy nie kupować :no: ciuszków (te mieliśmy kupić po nowym roku) .

Wyszło tak , że kupiliśmy:
  • rożek/becik usztywniany kokosem - faktycznie się opłacało, nawet na allegro drożej
  • polarowy kombinezon na wyjście
  • ciepły pajac (może być na wyjście pod kombinezon)
  • pół śpiochy/spodenki
  • body z długim rękawem 2szt
  • body z krótkim rękawem 2 szt
  • kaftanik 1 szt
  • śpiochy 1 szt
  • czapeczka bawełniana
  • skarpetki dla niemowlaka 2 pary
  • smoczek 1 szt
  • szczotka do włosów
  • nożyczki
  • ceratka, podkład pod prześcieradło - to głównie pomyślałam o sobie, wyczytałam , że dziewczyny jak już są na dniach do terminu porodu lub mają skurcze przepowiadające to podkładają sobie na noc pod prześcieradło ceratkę/podkład , na wypadek gdyby wody odeszły - zapobiega przemoczeniu łóżka, materaca, kanapy
  • No i na gwiazdkę dla córy kupiliśmy pierwszy albumik, jest sporo stron, bardzo ciekawie zaprojektowane z możliwością wklejania wielu zdjęć, z miejscem na odcisk stópek i dłoni, z datami pokazujących się ząbków a także kalendarzem miesięcznym na 1 rok z możliwością klejenia zdjęcia z każdego miesiąca. Stron jest sporo i będę miała gdzie wkleić zdjęcia z USG bo też są miejsca :biggrin2:

Oglądaliśmy sobie łóżeczka turystyczne i zwykłe drewniane . No i podjęliśmy decyzję - kupimy turystyczne.

Dodatkowo obejrzeliśmy komody dla dzieci, stwierdziliśmy , że nie kupimy typowej dla dziecka bo zdzierają tylko kasę, kupimy zwykłą drewnianą a w razie co to można udekorować naklejkami takimi dużymi (dostępne w sklepach i na allegro).

Dodatkowo uznaliśmy, że z pościelą nam się nie spieszy , w razie co możemy ją kupić później , nawet w lato. Jedynie prześcieradło kupimy. Z poduszki maluch i tak na razie korzystać nie będzie , przynajmniej my nie chcemy, kołdra nie koniecznie będzie potrzebna, na początku można rozłożyć becik/rożek , ewentualnie kocyk. Mamy też kołderkę (kiedyś gdzieś dostałam w gratisie) tyle , że o większych rozmiarach niż typowe 135x100, ale w razie co można będzie ją przeszyć, wtedy kupimy powłoczkę na kołderkę. U nas w domu jest dość ciepło, generalnie całym rokiem temperatura utrzymuje się na poziomie 20-21 stopni , jedynie w upały cieplej.
No i mąż "zezwolił" za zakupienie kilku rzeczy z neta , tak by z przesyłką się opłacało bardziej niż na miejscu w sklepie. Myślę, że w ten sposób kupię sporo rzeczy takich kosmetycznych i do pielęgnacji bo widzę różnicę sklepową i internetową

Nomi gratuluje zakupow! widzisz, powoltku do przodu ;) A gdzie robiliscie zakupy ze ceny np rozka lepsze niz na allegro? pytam bo moze u nas jest ten sam sklep

czy w kazdym lozeczku turystycznym mozna regulowac wysokosc spania jak w normalnym?
jedna moja daleka znajoma kupila i wlasnie bez regulacji i dzidzia nie chciala wogole spac bo czula przed soba za duza przestrzen u gory.

noelka nie, nie w każdym łóżeczku turystycznym jest regulacja. Przynajmniej ja widziałam takie, gdzie się podnosi i te które są na stałe. Ja kupiłam z regulacją, bo wydaje mi się, że te bez są bardzo nisko i nawet samo schylanie się po dzidziusia może być problemowe.
A ja tak z innej beczki...dziewczyny mieszkające na Wyspach...wiecie gdzie można kupić paski lakmusowe? Coś mnie niepokoi delikatnie wydzielina...zastanawiam się czy aby to nie jest sączenie się wód...chyba nie, ale jakbym miała te paski to można sprawdzić nimi odczyn ph i już wiadomo. Ale gdzie je kupić?

Katiuszka nie mam pojecia gdzie mozna je kupic. Sprawdz w google moze przez internet na ebay by sie dalo. Wydzielina jest biala? Moze to jakas mala infekcja. Nie boli cie albo szczypie?

Ostatnia edycja:
Noelka, Katiuszka ma całkowitą rację, nie wszystkie turystyczne mają opcje podwieszenia. Ja sobie nie wyobrażam schylać tak nisko bo maluszka, zwłaszcza zaraz po porodzie,po cc to chyba w ogóle nie możliwe.
ps. Super rocznice "3jkową" dzisiaj macie:-)

Katiuszka możesz spróbować w aptece ale chyba najszybciej u położnych. W ogóle na tym etapie upławy są całkiem naturalne i będzie ich coraz więcej, takich bardziej wodnistych włąśnie, ja w 38tyg byłam przekonana, że mi wody zaczęły odchodzić bo po drzemce miałam praktycznie przemoczoną bieliznę (w razie czego od moczu bardzo łatwo odróżnić bo zarówno "zdrowe" upławy jak i wody są raczej bezwonne i przejrzyste)
Zorientuj się może gdzie masz najbliższą klinikę prowadzoną przez położne, tam możesz podjechać praktycznie w każdej chwili, ja zawsze dzwoniłam wcześniej ale nigdy nie czekałam a wiem, że w szpitalu to różnie bywa

Nomi to widzę, że zakupy zaczęte, ale może lepiej bo przestaniesz się stresować no i ważne, że Mąż "zszedł na Ziemię" i dotrało do Niego, że niektóre rzeczy o wiele taniej na necie można.

03.2013 może głupie pytanie ale skąd wiadomo kiedy to wody płodowe, skąd wiesz jaki wskaźnik ph mają?

Ostatnia edycja:
Nomi gratuluje zakupow! widzisz, powoltku do przodu ;) A gdzie robiliscie zakupy ze ceny np rozka lepsze niz na allegro? pytam bo moze u nas jest ten sam sklep

Ja znalazłam u nas w Łodzi taki sklep , ale nie wiem czy są tez w innych miastach . Kupiłam akurat w promocji ten becik za 24,90 na allegro musiałabym zapłacić jeszcze za przesyłkę . A tutaj mogłam obejrzeć dotknąć i wybrać kolor. http://bejbi.eu/sklep/contact_us.php

reklama
czy w kazdym lozeczku turystycznym mozna regulowac wysokosc spania jak w normalnym?
jedna moja daleka znajoma kupila i wlasnie bez regulacji i dzidzia nie chciala wogole spac bo czula przed soba za duza przestrzen u gory.

nie każde .
My prawdopodobnie kupimy takie , kolor zielony lub pomarańcz. http://**********/index.php?DepartmentID=0&ProductID=94& Model=orange%20-%20dost%EApne%20w%202013r.&x=1
Bardzo fajne , ma dobre zabezpieczenia, łatwo sie składa i rozkłada, ma budke z moskiterą , przydatne w lecie ( w domu komary nie musza nam dziecka pogryżć :-) , a budka nadaje sie np na działke żeby osłonić przed słońcem i wiatrem. Ma płozy do bujania jak ktoś chce i przewijak dla noworodka na początek . No i ważne , że można tam trzymać dzieciaka do 15kg wagi . Bo wiele jest takich do 9 kg
Jest podwieszane, więc noworodka trzymamy wyżej. jedynie do tego oniecznie kupimy materac fiki miki gryka -pianka-kokos za 75 zł , chyba , że trafimy na promocję :tak:

Do góry