reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawkowo ;-)

Aniulkas podziwiam, ale ja przy Tymku na tym etapie też już miałam wszystko przygotowane, poprasowane i poukładane w szafce :-p A teraz nic. W sumie jakoś mi się nie śpieszy, a po drugie jeszcze nie wiem co będzie. Później będę myśleć :-p

reklama
aniulkas niezle zaszalalas!

ja z reka na sercu napisze ze nie kupilam jeszcze nic... niby powstrzymuje mnie brak pewnosci co do plci, ale w zasadzie wszystko mam. wiadomo, nowe butelki, pare bodziakow i mysle nad bujaczkiem, ale tak to chyba szal mnie omija narazie... choc wiekszosc ciuszkow w rozowym kolorze, wiec pewnie M. kupi cos chlopiecego jakby jednak byl syn

Wiekszość rzeczy mam w neutralnych kolorach tak ze pasuja przynajmniej na poczatek i dla chlopca i dziewczynki, ale jak patrze na bluzeczki to wiekszosc sa no biale z rozowym kwiatkiem albo niebieskie w fioletowe kwiatuszki :D wiec dla chlopca nie bardzo... no i teraz te sukieneczki typowo dla dziewczynki, bo spodenki jak granatowe to i chlopiec i dziewczynka moze nosić :D

Ja tez jeszcze nic nie kupilam i nic kompletnie nie mam. Poczekam chyba z tym do stycznia chyba ze beda jakies super okazje wczesniej. A pranie i prasowanie dopiero zaczne w polowie lutego jak pojde wreszcie na urlop:) jeszcze kilka miesiecy juz nie moge sie doczekac wolnego.

A do mnie dotarło że trzeba by było sie jeszcze zaopatrzyc w rzeczy dla siebie do szpitala typu koszule nocne bo mam same piżamki do tego kapciuszki szlafroczek jakis nowy by sie przydał, podkłady poporodowe na łóżko podkładziki kurcze troszke też tego jest:szok: dla maleństwa mam zaklepany wózeczek od sasiadki bo chce sprzedać ubranka i kosmetyki kupie pod koniec grudnia.

LISTA WYPRAWKOWA

dla mamy
koszule do karmienia
staniki do karmienia
muszle laktacyjne lub wkladki
pojemniki lub woreczki na pokarm
laktator
tantum rosa / po porodzie
majtki jednorazowe
Octenisept / po porodzie
bepanthen / na sutki
podpaski poporodowe

dla dziecka
wozek
fotelik
spiworek
kocyk do wozka
lozeczko
karuzelka nad lozeczko
materacyk do lozeczka
koldra i poduszka do lozeczka
posciel
przescieradlo
szczotka do wlosow
nozyczki
patyczki do uszu
plyn do kapieli lub mydelko
oliwka lub balsam do ciala
spirytus lub octenisept do pepka
sol fizjologiczna do przemywania oczek
sol fizjologiczna do noska lub spray
proszek do prania
krem do twarzy przed wyjsciem na dwor
przewijak
puder
chusteczki do pupy
pampersy
pieluchy tetrowe
pieluchy flanelowe
myjka
rekawiczki niedrapki
czapeczka po kapieli
body
skarpetki
pajacyki
spioszki
koszulki
swterki
spodenki
kombinezon
sliniaczki
ciepla czapka
smoczki
butelki
mleko modyfikowane
frida lub gruszka do nosa
lezaczek
czopki glicerynowe
herbatka z kopru
herbatki przeciwkolkowe np. plantex, hipp
rumianek
termometr tradycyjny lub elektroniczny
termometr do wody
jalowe gaziki
woda utleniona
podgrzewacz do butelek
szczotka do butelek
sterylizator

na odparzenia
fiolet lub jodyna
sudocrem
panthenol
masc cynkowa
bepanthen
Linomag
bambino z cynkiem
tormentiol
maka ziemniaczana
krochmal w trakcie mycia

pozwolilam sobie zrobic skromna liste rzeczy potrzebnych dla nas i dziecka. jednak nie ze wszystkiego przyjdzie nam korzystac.
nie kazda musi kupowac przewijak czy termometr do wody. szczerze napisze ze mi bardzo przysluzyl sie nawilzacz powietrza, ktory wlaczam do tej pory jak tylko mala idzie spac.
smoczkow tez kupilam sporo, a okazaly sie zbedne. muszle laktacyjne przydadza sie jesli chcesz mrozic pokarm, ja zawsze uzywalam wkladek i nie karmilam na poczatku z butelki.
sterylizatora tez nie nabylam, ale dla mam butelkowych to ponoc rewelacja.
jakbym o czyms zapomniala to oczywiscie dopisujcie.

Ostatnia edycja:
Ja w koszule i kapce jestem zaopatrzona. Wcześniej kupiłam bo bałam się ze jak by cos bylo nie tak to raczej w któciutkich szortach po szpitalu nie bede biegać :D

Kosmetyki dla maluszka tez planuje kupic okolo grudnia tak by waznośc miały :) zastanawiam sie tylko czy Niwea czy Bambino czy może jonhson baby ... czytalam ze jonhson uczula ze bambino najlepsze mydełko a niwea lubie zapach :D trudny wybór nie chce kupowac duzo..maz jest alergikie i boje sie ze dzidzius odziedzicy po nim i skora bedzie wrazliwa.

reklama
Do góry