reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawkowo ;-)

Na wyjscie mam pajacyk (pod niego bodziak), czapeczke, puchaty kombinezon. Pierwszy synek urodzil sie w polowie lipca, bylo +34 stopnie w cieniu. Byl w lekkich ciuszkach i bez czapeczki nawet. Upal byl przeciez okropny.

Podobnie jak Szczebiotka uwazam, ze najwygodniejsze body krotki rekaw, na to pajacyk. Latwo dziecia wsadzic, latwo to zmienic. A trzeba wziac pod uwage, ze zmieniac bedziemy bardzo czesto (przesika sie, uleje...), a ciezko cokolwiek zalozyc na te pokurczone konczyny.

Krolowa, ja dokupilabym 56 na Twoim miejscu, chyba, ze spodziewasz sie dziecka 4,5 kg. U mnie potrzebne bylo niby tylko przez miesiac, ale za to prane setki razy. Cos trzeba na ten miesiac tez miec - polecam wielopaki jasnych, albo nawet bialych rzeczy (wszystko latwo razem do pralki wrzucic). Nigdy pozniej nie przebieralam juz dziecka tyle razy dziennie, jak w ciagu tych pierwszych tygodni.

Zuzkon, jak dziecko niewielkie, bedziesz miec problem z ubraniem 62. Z reszta - sama zobaczysz:sorry2:. Przeciez przecietne dziecko ma 52 cm, a ubranka sa 10 cm wieksze! Zrobilam dokladnie ten sam blad poprzednim razem. W ogole nie dalo sie tego na dziecko zalozyc, moglabym drugie zmiescic w te ubranka.

reklama
dziewczyny! poradzcie, bo mam dylemat:baffled:
Mam przewijak taki wolnostojący, pastikowy, w półeczkami, szyfladkami itp. Na górze jest mata do przewijania, a po zdjeciu jej, wkłada się tam wanienkę, która jest w zestawie z tym przewijakiem. Niby super sprawa, wszystko razem, pod ręką, ale....Dopiero wczoraj pooglądaliśmy komisyjnie z teściową wanienkę i mamy problem, bo ona jest wyprofilowana na ciałko dziecka, niby dobrze. Ale własnie ten kształk mnie zastanawia...Nie wiem czy dobrze to piszę, ale tam gdzie mniej więcej będzie kark dziecka jest taki grzbiet wygięty i nie mogę załapać jak to dziecko ma tam leżeć. Bo jak będzie miało dokładnie na tym grzbiecie kark, to główka spadnie do tyłu i będzie dosć mocno odgięta w tył. Z kolei jak położyłoby się dziecko główką na tym grzbiecie, to po piwersze za twarde to, po drugie nie zmieści się dziecko w wanience:baffled: No i jak kąpać w czymś takim??? oglądam zdjęcia w necie i widziałam tylko siedzące dzieci w czymś takim, ale ja już siedzące będę kąpała w wannie, to nie wyobrażam sobie na takiej wysokości trzymac siedzące dziecko i jeszcze chlapiące na wszystkie strony świata, a do tego kąpać w pokoju, żeby wszystko było mokre dookoła...Wiecie coś na temat tych wanienek? na razie, pierwszego dnia, to chyba jednak obmyję małego wacikami, a na drugi dzień jak przyjdzie położna, to się chyba zapytam co i jak...ale nie sądziłam, że będę miała taką zagwostkę z wanienką:baffled: Mój M. mówi, ze napewno jest dobrze, skoro to jest zestaw dla niemowlaka, to pewnie tak musi być, tylko my-sieroty nie wiemy o co chodzi...heheh

Ostatnia edycja:
dziewczyny! poradzcie, bo mam dylemat:baffled:
Mam przewijak taki wolnostojący, pastikowy, w półeczkami, szyfladkami itp. Na górze jest mata do przewijania, a po zdjeciu jej, wkłada się tam wanienkę, która jest w zestawie z tym przewijakiem. Niby super sprawa, wszystko razem, pod ręką, ale....Dopiero wczoraj pooglądaliśmy komisyjnie z teściową wanienkę i mamy problem, bo ona jest wyprofilowana na ciałko dziecka, niby dobrze. Ale własnie ten kształk mnie zastanawia...Nie wiem czy dobrze to piszę, ale tam gdzie mniej więcej będzie kark dziecka jest taki grzbiet wygięty i nie mogę załapać jak to dziecko ma tam leżeć. Bo jak będzie miało dokładnie na tym grzbiecie kark, to główka spadnie do tyłu i będzie dosć mocno odgięta w tył. Z kolei jak położyłoby się dziecko główką na tym grzbiecie, to po piwersze za twarde to, po drugie nie zmieści się dziecko w wanience:baffled: No i jak kąpać w czymś takim??? oglądam zdjęcia w necie i widziałam tylko siedzące dzieci w czymś takim, ale ja już siedzące będę kąpała w wannie, to nie wyobrażam sobie na takiej wysokości trzymac siedzące dziecko i jeszcze chlapiące na wszystkie strony świata, a do tego kąpać w pokoju, żeby wszystko było mokre dookoła...Wiecie coś na temat tych wanienek? na razie, pierwszego dnia, to chyba jednak obmyję małego wacikami, a na drugi dzień jak przyjdzie położna, to się chyba zapytam co i jak...ale nie sądziłam, że będę miała taką zagwostkę z wanienką:baffled: Mój M. mówi, ze napewno jest dobrze, skoro to jest zestaw dla niemowlaka, to pewnie tak musi być, tylko my-sieroty nie wiemy o co chodzi...heheh

Katiuszka-ja niestety przy Gabi też skusiłam się na ładną zgrabną wanienkę(nie tanią) ale szybko pozyczyliśmy od znajomych zwykłą "foczkę" bo dla noworodka to jest porażka leżeć na takiej krzywiźnie.
Tak naprawdę to moja 3latka teraz lubi się kąpać w tej profilowanej wanience,bo nie boi się że jej się dupka ześlizgnie.Dupkę trzyma właśnie w tym wglębieniu.A wanienkę wsadzamy do dużej wanny(oszczędnośc wody) i jej to wystarcza.

Polecam Ci kupić zwykłą wanienkę(koszt na allegro około 20zł) i przynajmniej dzidzi będzie mieć prosty kręgosłup)

Mru ja pod pajaca nie zakładałam Jasiowi bodziaka:) tylko mój maluch głównie w pajacykach spał w nocy:) były to takie piżamki. W dzień nosił bodziaka i śpioszki, albo bodziaka i jakieś spodenki dresowowe:)

głupie pytanie, pod pajaca koniecznie jest ubranie body? :zawstydzona/y:

Nie ma głupich pytań kochana,jestesmy tu po to by sobie pomóc :) Ja też czasami nie wiem naprawdę prostych rzeczy i nie wstydzę się za to :D a co mi tam :D

Ja też myślę że body to tak jakby bielizna dziecka i chyba zawsze ją ubieramy...

Jejku, z każdym dniem coraz bliżej a ja wciąż nie jestem pewna czy wszystko mam. czytam te Wasze pomocne listy i zastanawiam się co jeszcze...
Ostatnio w Asdzie przecenione są prześcieradełka z 7Ł/3Ł i z 7Ł/1.75Ł zależy od rodzaju, to taka wzmianka dla mam z UK:-)
Ja kupiłam sobie 4 takie, bo kolorystycznie mi się podobały bardzo:) i za tą ceną to prawie jak za darmo:tak:

P.S Mamy z UK gdzie kupowałyście podkłady pod prześcieradełko dla dzieciolka? I czy kupowałyście takie podkłady dla siebie w razie co? Właśnie nie wiem gdzie to dostać;/

reklama
Mrooofka właśnie mi przypomniałaś, że jeszcze podkładów pod prześcieradło zapomniałam. Dobrze, że jest ten temat to co chwila coś mi się przypomni;-)
W temacie bodziaka to tak jak Mru i Anka napisały.

Do góry