reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawkowo ;-)

Niestety w kwesti smoczka nie pomoge. Nie mam doswiadczenia w tym temacie bo moja Laura byla bezsmoczkowa. Licze na to ze teraz tez sie uda :) Zakupilam smoczki z Aventu i oby sie nie porzydaly:-D

reklama
Kosza na brudne pieluszki nie kupiłam chociaż chciałam - odradzono mi, mojemu kuzynowi się zepsuł (jakkolwiek) i jadą na paklankach i żyją.

Smoczek z Avent'u kupiłam - jeden 0+, 2 szt 3+, jak coś dokupię.

Byłam dziś w SuperPharmie z przypadku bo magnez mi się kończy a tam do dziś promocja na Pampersy Economy - te zielone z 49 na 35 zł!!! poluje na te białe ale cóż, szkoda było nie wziąć także 3 paczki przytaszczyłam i Oillian forte w promocji kupiłam - drugi -70% także w sumie 500ml wyszło mnie 44 zł - dobra cena uważam!

Przypomniałam sobie jeszcze że nieszczęsnego bawełnianego szlafroczka do szpitala nie mam...

[FONT=&amp]a ja dzisiaj (może niedziela to nie najlepszy moment , ale w miarę dobrze sie czuję więc korzystam) robię ostatnie pranie ciuszków itd tych co mam . Wyprałam także w tym proszku dla dzieci swoje 2 pidżamy do szpitala i staniki do karmienia. Żona kuzyna ma mi jeszcze przysłać ciuszki , wielorazowe wkładki laktacyjne, bujaczek i stolik do karmienia. Jak to przyśle to będę miała kolejne prania. Wtedy jeszcze wypiorę pościel tą , w której będę spała po wyjściu ze szpitala . Właśnie mi żona kuzyna podpowiedziała, że jeśli po powrocie do domu będę chciała z małą spać w jednym łóżku to nie tylko jej ciuszki powinnam wyprać w tym proszku dla dzieci ale i swoją pidżamę i pościel pod którą będziemy spały.

teraz robię pranie ciuszków i rzeczy, które posiadam, w skład nich wchodzą rzeczy do szpitala , jak wyschną i poprasuję to będę się pakowała.
Mam do was pytanie , bo tych rzeczy to dość sporo sie uzbiera . Pakujecie się w 1 (jedną) torbę [/FONT]:confused: [FONT=&amp][/FONT][FONT=&amp]Bo ja tak sobie pomyślałam , że jak zacznę to wszystko wkładać to mi się nie zmieści, sam szlafrok i becik/rożek sporo miejsca zajmuje.

Poniżej taka lista rzeczy do zabrania do szpitala (wiadomo, różne szpitale co innego wymagają , więc niektóre rzeczy niepotrzebne, ale zebrałam wszystko specjalnie tu na forum, dla siebie listę mam bardziej okrojoną) jeśli jest coś jeszcze a nie ma na liście podpowiedzcie to sobie dopiszę

[/FONT]

[FONT=&amp]DOKUMENTY[/FONT]
· [FONT=&amp]DOWÓD OSOBISTY[/FONT]
· [FONT=&amp]LEGITYMACJA UBEZPIECZENIOWA /DOWÓD UBEZPIECZENIA[/FONT][FONT=&amp] (teraz w Polsce chyba już nie potrzebne bo jest wszystko w komputerze, ale…. Gdyby komputer się zawiesił, lub pomylił warto mieć by oszczędzić sobie stresów na pisanie oświadczenia itd.)[/FONT]
· [FONT=&amp]KARTA CIĄŻY[/FONT]
· [FONT=&amp]NIP PRACODAWCY[/FONT]
· [FONT=&amp]ADRES WYBRANEJ PRZYCHODNI I POŁOŻNEJ [/FONT]
· [FONT=&amp]GRUPA KRWI[/FONT]
· [FONT=&amp]PRZECIWCIAŁA anty RH[/FONT][FONT=&amp] (konflikt serologiczny)[/FONT]
· [FONT=&amp]HBS[/FONT][FONT=&amp] – antygen mówiący o wystąpieniu HBV – wywołuje WZW B ( lub zaświadczenie o szczepieniu na WZW B) [/FONT]
· [FONT=&amp]HCV[/FONT][FONT=&amp] – wywołuje WZW C[/FONT]
· [FONT=&amp]WR[/FONT][FONT=&amp] – kiła (odczyn Wassermana)[/FONT]
· [FONT=&amp]USG OSTATNIE[/FONT]
· [FONT=&amp]MOCZ[/FONT][FONT=&amp] –OSTATNIE[/FONT]
· [FONT=&amp]MORFOLOGIA[/FONT][FONT=&amp] –OSTATNIE[/FONT]
· [FONT=&amp]GBS[/FONT][FONT=&amp] – PACIORKOWCE [/FONT]
· [FONT=&amp]HIV[/FONT]
· [FONT=&amp]TOKSOPLAZMOZA[/FONT]
· [FONT=&amp]CYTOMEGALIA[/FONT]
· [FONT=&amp]RÓŻYCZKA[/FONT]
· [FONT=&amp]WYNIKI NA KRZEPLIWOŚĆ KRWI[/FONT][FONT=&amp] ( przy planowanym Cesarskim Cięciu nieraz wymagają takiego badania + zaświadczenie od lekarza, dlaczego CC jest wskazane dla tej pacjentki)[/FONT]
· [FONT=&amp]WYPISY ZE SZPITALA[/FONT][FONT=&amp] (gdy matka dziecka w czasie ciąży była w szpitalu, na badaniach, zabiegach itd.)[/FONT]
· [FONT=&amp]CYTOLOGIA[/FONT]
· [FONT=&amp]OBCIĄŻENIE GLUKOZĄ[/FONT][FONT=&amp] (W PRZYPADKU SŁODKICH MAM) EWENTUALNIE ZAŚWIADCZENIE O CUKRZYCY CIĄŻOWEJ OD DIABETOLOGA [/FONT]
· [FONT=&amp]SKIEROWANIE DO SZPITALA[/FONT]
· [FONT=&amp]WSKAZANIA OD LEKARZY [/FONT][FONT=&amp](okulista, kardiolog, endokrynolog, ortopeda, w zależności od tego czy się na coś leczymy czy nam coś dolega)

[/FONT]

[FONT=&amp]DLA MAMY[/FONT]
· [FONT=&amp]2 KOSZULE[/FONT]
· [FONT=&amp]WODA MINERALNA[/FONT]
· [FONT=&amp]MAJTKI JEDNORAZOWE[/FONT]
· [FONT=&amp]SZLAFROK[/FONT]
· [FONT=&amp]KAPCIE[/FONT]
· [FONT=&amp]KLAPKI POD PRYSZNIC[/FONT]
· [FONT=&amp]ŻEL DO MYCIA CIAŁA[/FONT]
· [FONT=&amp]BALSAM DO CIAŁA[/FONT]
· [FONT=&amp]SZAMPON DO WŁOSÓW [/FONT]
· [FONT=&amp]SZCZOTKA/GRZEBIEŃ DO WŁOSÓW[/FONT]
· [FONT=&amp]CHUSTECZKI HIGIENICZNE[/FONT]
· [FONT=&amp]SKARPETKI[/FONT]
· [FONT=&amp]ZWYKŁE MAJTKI[/FONT]
· [FONT=&amp]MYDŁO[/FONT]
· [FONT=&amp]RĘCZNIKI[/FONT]
· [FONT=&amp]GĄBKA[/FONT]
· [FONT=&amp]SZCZOTECZKA+PASTA[/FONT]
· [FONT=&amp]WACIKI ,TONIK DO TWARZY, KREM[/FONT]
· [FONT=&amp]PODKŁADY /SZEROKIE PODPASKI POPORODOWE[/FONT]
· [FONT=&amp]SZTUĆCE (łyżka, nóż, widelec łyżeczka)[/FONT]
· [FONT=&amp]KUBEK DO PICIA [/FONT]
· [FONT=&amp]TELEFON+ŁADOWARKA[/FONT]
· [FONT=&amp]ZEGAREK [/FONT]
· [FONT=&amp]PAPIER TOALETOWY[/FONT]
· [FONT=&amp]STANIK DO KARMIENIA[/FONT]
· [FONT=&amp]WKŁADKI LAKTACYJNE[/FONT]
· [FONT=&amp]PŁYN DO HIGIENY INTYMNEJ [/FONT]
· [FONT=&amp]TANTUM ROSA + PUSTA BUTELKA 0,5L PO WODZIE MIN (do rozpuszczenia saszetek)[/FONT]
· [FONT=&amp]PODKŁADY OCHRONNE NA ŁÓŻKO (60/90cm)[/FONT]
· [FONT=&amp]LEKI KTÓRE BIERZEMY (NP. NA TARCZYCE ITD.)[/FONT]
· [FONT=&amp]GLUKOMETR, INSULINA (słodkie mamy)[/FONT]
· [FONT=&amp]HERBATKA NA LAKTACJĘ[/FONT]
· [FONT=&amp] OPASKA, SPINKI, GUMKA DO WŁOSÓW[/FONT]
· [FONT=&amp]ZMYĆ LAKIER Z PAZNOKCI U RĄK I NÓG[/FONT]
· [FONT=&amp]JEŚLI MAMY TO WCZEŚNIEJ ZDJĄC TIPSY Z PAZNOKCI[/FONT]
· [FONT=&amp]ZDJĄĆ KOLCZYKI Z CZĘŚCI CIAŁA[/FONT]
· [FONT=&amp]ZDJĄĆ BIŻUTERIĘ SZCZEGÓLNIE CHODZI O PIERŚCIONKI, OBRĄCZKI, ŁAŃCUSZKI NA SZYI[/FONT]
· [FONT=&amp]PIELUCHA LUB CHUSTECZKA DO TWARZY (jeśli chcemy rodzić naturalnie i przy porodzie partner będzie z nami , to może on nam wycierać buzię wilgotna chusteczka lub zwilżoną pieluchą)[/FONT]
· [FONT=&amp]POMADKA DO UST (podczas długotrwałego porodu bardzo wysuszają się usta) [/FONT]
· [FONT=&amp]COŚ DO JEDZENIA (w szpitalach posiłki sa ubogie)[/FONT]
· [FONT=&amp]APARAT FOTOGRAFICZNY[/FONT]
· [FONT=&amp]UBRANIE DLA TATY (w niektórych szpitalach dają a w innych trzeba kupić, fartuch, maseczka, ochraniacze na buty)[/FONT]
· [FONT=&amp]LAKTATOR[/FONT]
· [FONT=&amp]DROBNE (NP. NA TELEWIOR)[/FONT]
· [FONT=&amp]KSIĄŻKA, KRZYŻÓWKA[/FONT]

[FONT=&amp]DLA DZIECKA [/FONT]
· [FONT=&amp]PIELUCHY JEDNORAZOWE[/FONT]
· [FONT=&amp]CHUSTECZKI NAWILŻAJĄCE[/FONT]
· [FONT=&amp]PAMPERSY[/FONT]
· [FONT=&amp]SUDOKREM / LUB INNY NA ODPARZENIA[/FONT]
· [FONT=&amp]OLIWKA / BALSAM[/FONT]
· [FONT=&amp]RĘCZNIK[/FONT]
· [FONT=&amp]ROŻEK/KOCYK[/FONT]
· [FONT=&amp]MYDŁO DLA DZIECI[/FONT]
· [FONT=&amp]SPIRYTUS+GAZIKI[/FONT]
· [FONT=&amp]SZCZOTECZKA DO WŁOSÓW[/FONT]
· [FONT=&amp]2 PARY SKARPETEK[/FONT]
· [FONT=&amp]2 BAWEŁNIANE CZAPECZKI + JEDNA CIEPLEJSZA NA WYJŚCIE[/FONT]
· [FONT=&amp]3 PAJACE LUB 3 KAFTANIKI, 3 ŚPIOCHY, 3 BODY , 3 SPODENKI[/FONT]
· [FONT=&amp]NIEDRAPKI[/FONT]
· [FONT=&amp]UBRANIE NA WYJŚCIE DLA DZIECKA [/FONT]
· [FONT=&amp]SMOCZEK[/FONT]
· [FONT=&amp]BUTELKA ZE SMOCZKIEM

[/FONT]

[FONT=&amp]Ubranie na wyjście – dobrze jest samej naszykować sobie ubranie dla siebie na wyjście ze szpitala i włożyć je do torby/reklamówki o barwach krzykliwych , rzucających się w oczy. [/FONT][FONT=&amp]Chodzi o to by mówiąc mężowi/partnerowi by przywiózł nam ubrania na wyjście nie błądził po naszej szafce z ubraniami zastanawiając się o jakie spodnie/bluzkę nam chodzi, lub by nie szukał reklamówki jednorazowej z biedronki wśród innych rzeczy . Facetowi trzeba naszykować tak by szybko odnalazł naszykowana reklamówkę/torbę[/FONT]

Ostatnia edycja:
Monisia - co do smoczków - kupiłam dwupak od Lovi 0+ za ok. 20 zł. Milion opinii słyszałam na temat smoków - żeby podawać dziecku, żeby nie podawać, każdy ma coś do powiedzenia. Niestety nie mam pojęcia jakie preferencje będzie miała Maja, więc na wszelki wypadek smoczki przygotowane ;)

Nomi ja bede miec dwie torby, jedna dla siebie a druga dla małego. Tą dla dziecka nie bede brac od razu do szpitala tylko po porodzie mąż nam doniesie.

betina - niby dobry pomysł :tak:mąż i tak będzie często . Po porodzie pojedzie do domciu się przespać a później zapewne 2-gi raz przyjedzie to i torbę dla dzidzi może przywieźć. Bo ja sobie właśnie tak myślałam , że to nie da rady w jedna się spakować

ja własciwie wszystko mam juz skompletowane. Tylko zastanawia mnie co musze mieć w wózku potem(jesli chodzi o gondole).
Wg Was nie wypuszczą dziecka ze szpitala jak nie bedzie fotelika samochodowego?? kiedyś tak było. nie wiem jak teraz.

NomiMalone-ja robię tak jak ostatnio przy Gabrysi.Jestem spakowana w małą torbę z rzeczami do szpitala.Akcesoria,ubranka dla dziecka i rzeczy na moje wyjście mąż miał spakowane w bagażniku samochodu i dopiero ostatniego dnia,w dniu wyjscia połozna ubrała dziecko w ubranka a ja się ubrałam w swoje.W sumie to nie było sensu tego trymać na sali,bo tam mało miejsca a codziennie jak sprzątaczka chce wymyc podłogę to takie torby wielkie musi przerzucać.Ograniczam sie do minimum.
Jesli chodzi o rożek dla dziecka to ja nie biorę,bo dziecko musi byc w foteliku samoch zapięte-taki wymóg. W rożek zacznę owijac dopiero w domku a ze szpitala to w spiworek,we fotelik i na to kocyk(w zależności od temperatury)

lililkasia-tak wiem.odnośnie podawania smoczków to są i przeciwnicy ale ja szczerze mówiąc mam to gdzieś-dla kobiety jest po prostu wygodnie jak dzidzi nie wisi cały czs na sutku i moze być spokojnie zatkane smoczkiem.Moja Gaba była bezsmoczkowa i dała mi troche w kośc;/
A firma Lovi-bardzo fajna.Tez chyba kupię smoka Lovi.

zuzkon-nie wiem jak jest u ciebie ale u nas w szpitalu nie ingerowali w czym dzidzi wywozą czy w foteliku czy w gondoli.Ja jednak bardziej patrzę na bezpieczeństwo.Gdyby nie daj Boże jakaś stłuczka,gwałtowne hamowanie itp fo jednak fotelik jest lepszy,poza ty w razie jego braku przy kontroli u nas w rejonie lepią mandaty.

A'propos smoczków-dzis odwiedziła mnie siostra i przywiozła mi taki śmieszny smoczuś z NUKa,obrazek krówki:-D Zapakowałam do kolekcji moich smoczków.

Ja tak jak Anka kupiłam butelkę AVENTu i smoczek też :) zobaczymy czy Olusiowi się spodoba :)
Trytytko właśnie byłam ostatnio w sklepie i zastanawiałam się jakie pampersy wziąć czy te zielone czy te białe sensitiv... I nie kupiłam żadnych :D Czym one się różnia? bo ja nie mogłam się tam doczytać różnicy,są jakieś delikatniejsze czy jak? kupiłam tylko chusteczki (właśnie te białe sensitive).
NomiMalone ja biorę dwie torby tak jak betina,mąż doniesie :)

Babki wiecie co ,byłam ostatnio w aptece i obsługiwała mnie bardzo miła Pani,miałam całą listę zakupów na kartce, chyba wyczuła, że zostanę mamą po raz pierwszy:) Chciałam kupić SUDOMKREM i powiedziała że szczerze nie poleca bo zawiera cynk w sobie i wysusza pupkę maluszka,lepszy jest bepanthen bo on cynku nie ma. Pewnie macie jakieś doświadczenia i pewnie Sudokrem Wam się sprawdził,ale piszę w razie co, co słyszałam :)

reklama
Do góry