[FONT=&]a ja dzisiaj (może niedziela to nie najlepszy moment , ale w miarę dobrze sie czuję więc korzystam) robię ostatnie pranie ciuszków itd tych co mam . Wyprałam także w tym proszku dla dzieci swoje 2 pidżamy do szpitala i staniki do karmienia. Żona kuzyna ma mi jeszcze przysłać ciuszki , wielorazowe wkładki laktacyjne, bujaczek i stolik do karmienia. Jak to przyśle to będę miała kolejne prania. Wtedy jeszcze wypiorę pościel tą , w której będę spała po wyjściu ze szpitala . Właśnie mi żona kuzyna podpowiedziała, że jeśli po powrocie do domu będę chciała z małą spać w jednym łóżku to nie tylko jej ciuszki powinnam wyprać w tym proszku dla dzieci ale i swoją pidżamę i pościel pod którą będziemy spały.
teraz robię pranie ciuszków i rzeczy, które posiadam, w skład nich wchodzą rzeczy do szpitala , jak wyschną i poprasuję to będę się pakowała.
Mam do was pytanie , bo tych rzeczy to dość sporo sie uzbiera . Pakujecie się w 1 (jedną) torbę [/FONT]
[FONT=&][/FONT][FONT=&]Bo ja tak sobie pomyślałam , że jak zacznę to wszystko wkładać to mi się nie zmieści, sam szlafrok i becik/rożek sporo miejsca zajmuje.
Poniżej taka lista rzeczy do zabrania do szpitala (wiadomo, różne szpitale co innego wymagają , więc niektóre rzeczy niepotrzebne, ale zebrałam wszystko specjalnie tu na forum, dla siebie listę mam bardziej okrojoną) jeśli jest coś jeszcze a nie ma na liście podpowiedzcie to sobie dopiszę
[/FONT]
[FONT=&]DOKUMENTY[/FONT]
· [FONT=&]DOWÓD OSOBISTY[/FONT]
· [FONT=&]LEGITYMACJA UBEZPIECZENIOWA /DOWÓD UBEZPIECZENIA[/FONT][FONT=&] (teraz w Polsce chyba już nie potrzebne bo jest wszystko w komputerze, ale…. Gdyby komputer się zawiesił, lub pomylił warto mieć by oszczędzić sobie stresów na pisanie oświadczenia itd.)[/FONT]
· [FONT=&]KARTA CIĄŻY[/FONT]
· [FONT=&]NIP PRACODAWCY[/FONT]
· [FONT=&]ADRES WYBRANEJ PRZYCHODNI I POŁOŻNEJ [/FONT]
· [FONT=&]GRUPA KRWI[/FONT]
· [FONT=&]PRZECIWCIAŁA anty RH[/FONT][FONT=&] (konflikt serologiczny)[/FONT]
· [FONT=&]HBS[/FONT][FONT=&] – antygen mówiący o wystąpieniu HBV – wywołuje WZW B ( lub zaświadczenie o szczepieniu na WZW B) [/FONT]
· [FONT=&]HCV[/FONT][FONT=&] – wywołuje WZW C[/FONT]
· [FONT=&]WR[/FONT][FONT=&] – kiła (odczyn Wassermana)[/FONT]
· [FONT=&]USG OSTATNIE[/FONT]
· [FONT=&]MOCZ[/FONT][FONT=&] –OSTATNIE[/FONT]
· [FONT=&]MORFOLOGIA[/FONT][FONT=&] –OSTATNIE[/FONT]
· [FONT=&]GBS[/FONT][FONT=&] – PACIORKOWCE [/FONT]
· [FONT=&]HIV[/FONT]
· [FONT=&]TOKSOPLAZMOZA[/FONT]
· [FONT=&]CYTOMEGALIA[/FONT]
· [FONT=&]RÓŻYCZKA[/FONT]
· [FONT=&]WYNIKI NA KRZEPLIWOŚĆ KRWI[/FONT][FONT=&] ( przy planowanym Cesarskim Cięciu nieraz wymagają takiego badania + zaświadczenie od lekarza, dlaczego CC jest wskazane dla tej pacjentki)[/FONT]
· [FONT=&]WYPISY ZE SZPITALA[/FONT][FONT=&] (gdy matka dziecka w czasie ciąży była w szpitalu, na badaniach, zabiegach itd.)[/FONT]
· [FONT=&]CYTOLOGIA[/FONT]
· [FONT=&]OBCIĄŻENIE GLUKOZĄ[/FONT][FONT=&] (W PRZYPADKU SŁODKICH MAM) EWENTUALNIE ZAŚWIADCZENIE O CUKRZYCY CIĄŻOWEJ OD DIABETOLOGA [/FONT]
· [FONT=&]SKIEROWANIE DO SZPITALA[/FONT]
· [FONT=&]WSKAZANIA OD LEKARZY [/FONT][FONT=&](okulista, kardiolog, endokrynolog, ortopeda, w zależności od tego czy się na coś leczymy czy nam coś dolega)
[/FONT]
[FONT=&]DLA MAMY[/FONT]
· [FONT=&]2 KOSZULE[/FONT]
· [FONT=&]WODA MINERALNA[/FONT]
· [FONT=&]MAJTKI JEDNORAZOWE[/FONT]
· [FONT=&]SZLAFROK[/FONT]
· [FONT=&]KAPCIE[/FONT]
· [FONT=&]KLAPKI POD PRYSZNIC[/FONT]
· [FONT=&]ŻEL DO MYCIA CIAŁA[/FONT]
· [FONT=&]BALSAM DO CIAŁA[/FONT]
· [FONT=&]SZAMPON DO WŁOSÓW [/FONT]
· [FONT=&]SZCZOTKA/GRZEBIEŃ DO WŁOSÓW[/FONT]
· [FONT=&]CHUSTECZKI HIGIENICZNE[/FONT]
· [FONT=&]SKARPETKI[/FONT]
· [FONT=&]ZWYKŁE MAJTKI[/FONT]
· [FONT=&]MYDŁO[/FONT]
· [FONT=&]RĘCZNIKI[/FONT]
· [FONT=&]GĄBKA[/FONT]
· [FONT=&]SZCZOTECZKA+PASTA[/FONT]
· [FONT=&]WACIKI ,TONIK DO TWARZY, KREM[/FONT]
· [FONT=&]PODKŁADY /SZEROKIE PODPASKI POPORODOWE[/FONT]
· [FONT=&]SZTUĆCE (łyżka, nóż, widelec łyżeczka)[/FONT]
· [FONT=&]KUBEK DO PICIA [/FONT]
· [FONT=&]TELEFON+ŁADOWARKA[/FONT]
· [FONT=&]ZEGAREK [/FONT]
· [FONT=&]PAPIER TOALETOWY[/FONT]
· [FONT=&]STANIK DO KARMIENIA[/FONT]
· [FONT=&]WKŁADKI LAKTACYJNE[/FONT]
· [FONT=&]PŁYN DO HIGIENY INTYMNEJ [/FONT]
· [FONT=&]TANTUM ROSA + PUSTA BUTELKA 0,5L PO WODZIE MIN (do rozpuszczenia saszetek)[/FONT]
· [FONT=&]PODKŁADY OCHRONNE NA ŁÓŻKO (60/90cm)[/FONT]
· [FONT=&]LEKI KTÓRE BIERZEMY (NP. NA TARCZYCE ITD.)[/FONT]
· [FONT=&]GLUKOMETR, INSULINA (słodkie mamy)[/FONT]
· [FONT=&]HERBATKA NA LAKTACJĘ[/FONT]
· [FONT=&] OPASKA, SPINKI, GUMKA DO WŁOSÓW[/FONT]
· [FONT=&]ZMYĆ LAKIER Z PAZNOKCI U RĄK I NÓG[/FONT]
· [FONT=&]JEŚLI MAMY TO WCZEŚNIEJ ZDJĄC TIPSY Z PAZNOKCI[/FONT]
· [FONT=&]ZDJĄĆ KOLCZYKI Z CZĘŚCI CIAŁA[/FONT]
· [FONT=&]ZDJĄĆ BIŻUTERIĘ SZCZEGÓLNIE CHODZI O PIERŚCIONKI, OBRĄCZKI, ŁAŃCUSZKI NA SZYI[/FONT]
· [FONT=&]PIELUCHA LUB CHUSTECZKA DO TWARZY (jeśli chcemy rodzić naturalnie i przy porodzie partner będzie z nami , to może on nam wycierać buzię wilgotna chusteczka lub zwilżoną pieluchą)[/FONT]
· [FONT=&]POMADKA DO UST (podczas długotrwałego porodu bardzo wysuszają się usta) [/FONT]
· [FONT=&]COŚ DO JEDZENIA (w szpitalach posiłki sa ubogie)[/FONT]
· [FONT=&]APARAT FOTOGRAFICZNY[/FONT]
· [FONT=&]UBRANIE DLA TATY (w niektórych szpitalach dają a w innych trzeba kupić, fartuch, maseczka, ochraniacze na buty)[/FONT]
· [FONT=&]LAKTATOR[/FONT]
· [FONT=&]DROBNE (NP. NA TELEWIOR)[/FONT]
· [FONT=&]KSIĄŻKA, KRZYŻÓWKA[/FONT]
[FONT=&]DLA DZIECKA [/FONT]
· [FONT=&]PIELUCHY JEDNORAZOWE[/FONT]
· [FONT=&]CHUSTECZKI NAWILŻAJĄCE[/FONT]
· [FONT=&]PAMPERSY[/FONT]
· [FONT=&]SUDOKREM / LUB INNY NA ODPARZENIA[/FONT]
· [FONT=&]OLIWKA / BALSAM[/FONT]
· [FONT=&]RĘCZNIK[/FONT]
· [FONT=&]ROŻEK/KOCYK[/FONT]
· [FONT=&]MYDŁO DLA DZIECI[/FONT]
· [FONT=&]SPIRYTUS+GAZIKI[/FONT]
· [FONT=&]SZCZOTECZKA DO WŁOSÓW[/FONT]
· [FONT=&]2 PARY SKARPETEK[/FONT]
· [FONT=&]2 BAWEŁNIANE CZAPECZKI + JEDNA CIEPLEJSZA NA WYJŚCIE[/FONT]
· [FONT=&]3 PAJACE LUB 3 KAFTANIKI, 3 ŚPIOCHY, 3 BODY , 3 SPODENKI[/FONT]
· [FONT=&]NIEDRAPKI[/FONT]
· [FONT=&]UBRANIE NA WYJŚCIE DLA DZIECKA [/FONT]
· [FONT=&]SMOCZEK[/FONT]
· [FONT=&]BUTELKA ZE SMOCZKIEM
[/FONT]
[FONT=&]Ubranie na wyjście – dobrze jest samej naszykować sobie ubranie dla siebie na wyjście ze szpitala i włożyć je do torby/reklamówki o barwach krzykliwych , rzucających się w oczy. [/FONT][FONT=&]Chodzi o to by mówiąc mężowi/partnerowi by przywiózł nam ubrania na wyjście nie błądził po naszej szafce z ubraniami zastanawiając się o jakie spodnie/bluzkę nam chodzi, lub by nie szukał reklamówki jednorazowej z biedronki wśród innych rzeczy . Facetowi trzeba naszykować tak by szybko odnalazł naszykowana reklamówkę/torbę[/FONT]