MangoWawa
Fanka BB :)
Pamiętajcie dziewczyny choć wiele z Was o tym zapewne wie ze często maluszek po butelce przy ktorej się zbytnio nie musi napracowac nie chce ssać piersi ...potem wytrwają w karmieniu piersią najwytrwalsze idące w samozaparcie mamy . Dłuższe odciąganie 'zaznacze' w większości przypadkach też nie poprawia laktacji. A tym bardziej warto z poczatku zgrać się z dzieckiem niźli bez potrzeby wprowadzać odciągane mleko z butli. No chyba że komuś nie zależy aż tak bardzo .
Warto się doinformowac tym bardziej jeśli to będą pierwsze próby karmienia.
Piszę to z dobrej woli tylko i wyłącznie .
Co do wychodzenia. Nie karmiłam na żądanie, moje dzieci nie wisiały na piersi także 2h spokojnie mogło mnie w domu nie byc. Tyle trwała najkrótsza przerwa między kamieniami mojej corki bo syn przerwę miał 3h omijając nocki.
To jak bedzie się okaże w praniu ale warto zawalczyć naturalnie wpierw .dziecko piers
Ja odciągałam i dokarmiałam po konsultacji z doradcą laktacyjnym, czasami nie ma wyjscia, moj syn był leniuchem.Odciągałam i dawałam butelkę dopiero po karmieniu z obu piersi. A odciąganie zwieksza ilosc mleka, bo działa jak maluch cześciej pijący, ktory daje sygnał, żeby na nastepne karmienie ma być więcej mleka.
Oczywiscie najlepszym laktatorem jest dziecko, ale mi laktator się przydał