reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka

Guarana tez jestem zielona. Ale moj powiedzial ze ogarnie temat.
No ja nie mam weny do sprzetow. Tak jak ciuszki mnie rajcuja tak fotelik lozeczko i inne gadzety nie.

reklama
@GuaRaNa U mojej siostry było tak, że pierwszy fotelik miała tyłem i jeździła jakoś do ok roczku. Kolejny kupili też tyłem, miał być z nimi długo, ale po 2 latach (mała miała już 3 latka) kupili kolejny jednak przodem, powiedzieli, że mała już dość spora, chce świat oglądać, porozmawiać itp ;P i tak im wygodniej przy większym dziecku.

Kurczę, zazdroszczę Wam gromadzenia wyprawki, bo my nic prawdopodobnie nie będziemy kupować. Wszystko mam po dzieciach z rodziny męża. Jego kuzyn ma 2 córeczki (bliźniaczki), które niedawno skończyły rok, więc na dziewczynę ubranek jest masa, a jego wujek (który jest w jego wieku) ma synka, który dopiero skończył pół roku, więc i dla chłopca też są ubranka, nie mówiąc o moim Szymku, po którym też mam mnóstwo niezniszczonych ciuszków.
Ale ja jestem jakaś inna, bo w poprzedniej ciąży dopiero w 8 miesiącu zaczęłam coś kupować. Jakoś wcześniej nie czułam takiej potrzeby.

Napisane na CHM-U01 w aplikacji Forum BabyBoom

Morawka pisze:
U nas Szymek nie chciał zbyt długo jeździć w małym foteliku tyłem do kierunku jazdy. Jak miał 8 miesięcy przeszliśmy na fotelik dla "starszych dzieci", ten od 9 kg. Nie pamiętam do ilu, bo też dostaliśmy ten fotelik od rodziny męża i nie pamiętam. Muszę sprawdzić. Szymek w tym poprzednim foteliku zaczynał się podnosić, siadać, nie chciał leżeć, bo chciał wszystko wiedzieć, więc to było niebezpieczne, a poza tym brakowało mu już miejsca na nóżki. A znowu kuzyna mojego męża dzieci jeździły ponad rok. Także nie ma reguły.
Strasznie szybko go przesadziliście do kolejnego fotelika :oo:. Według mnie za szybko. Bardziej niebezpieczna dla takiego dziecka jest zwykła stłuczka w drugim foteliku, niż próby podniesienia się w pierwszym.

@dzag82 zmieniłabyś zdanie, gdybyś zobaczyła, co on w nim wyprawiał... Zdaję sobie sprawę, że szybko przeskoczyliśmy na drugi fotelik, ale nie widzieliśmy innego wyjścia. A Szymek już długo stabilnie siedział. I ważył te "przepisowe" 9 kg :) Ale prawdą jest, że zaleca się dłużej.

Napisane na CHM-U01 w aplikacji Forum BabyBoom

Aleosochosi? :oo: Przecież ja nie pisałam nigdzie, że to źle. Wręcz przeciwnie. Odpowiedziałam na pytanie Mamaa03. Ja to wiem, że foteliki nie są niezużywalne, jestem przeciwniczką kupowania używanych fotelików z ogłoszeń. Z resztą pisałam o tym wcześniej również na wątku głównym.

Widziałam, że wiele z Was decyduje się na foteliki z większym zakresem wagowym, 0-18. Wiecie co, zastanówcie się, czy to na pewno dobry wybór dla niemowlaka :sorry2:. Jako drugi fotelik - jak najbardziej!!! Super są. Ale dla niemowlaka są po prostu za duże. Mój syn ma teraz 4,5 roku, on waży 16kg. Czyli przeciętnie. Wyobraźcie sobie maleńkie niemowlę w tym samym foteliku co 4-latek. Nawet z tymi wkładkami dla niemowlaków. Każdy dobry sprzedawca Wam powie, że taki fotelik obejmujący dwie kategorie wagowe to albo będzie za duży dla Malucha albo niewygodny i mały dla dużego dziecka (za ciasno, lub za krótkie siedzenie). Cudów nie ma. Lepiej to skonsultujcie najpierw z jakimś doradcą, w dobrym sklepie branżowym (nie w Smyku, bo tam laski goowno wiedzą, kolory doradzają)

GuaRaNa, jaki cudowny kocyk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To TY takie robisz piękności??? Niesamowite!!!! Maaaatko, jaki łaaaadnyyyy....

Ja się nad otulaczem zastanawiałam przy Witku. Straszne high-need baby mi się trafiło jako drugie. Ale ceny tych, które wybrałam, dla mnie były nie do przeskoczenia, nie udało mi się nawet używki w sensownej cenie dorwać. Zawijałam go po prostu w kocyk tak jak w otulaczu :tak:. Owszem, kocyk nie był elastyczny, jak otulacze, ale daliśmy radę, a Witek się uspokajał. A skoro daliśmy radę tak, to i teraz nie kupię :-p. Ale sama idea takiego otulania dziecka dla mnie jest super.
U nas w szpitalu z kolei rożki wymagane. Więc muszę mieć. A potem idzie w kąt :-p
Patysia152, są takie otulacze zapinane po samą szyję, a nie zakładane jak 25_pixels wkleiła zdjęcie. Właśnie po to, żeby te łapki nie latały. Coś takiego: Link do: SwaddleMe, otulacz, etap 1, 2 szt.

Oł nooooł, kombinezon z misia na lato zdecydowanie nie :blink: I 50-tki to raczej byś nie ubrała nawet :laugh2: To dla wcześniaków raczej. Mój nosił krótko 50 jak się 4 tygodnie wcześniej urodził. Ale możesz na jesień kupić, większy rozmiar :tak:

Ja niby słyszałam już, że u nas będzie chłopak, ale jakoś tak nie mogę się przemóc, żeby kupować typowo chłopięce rzeczy. W sumie to jeszcze wcześnie, różnie może być z tą płcią... Ale kupiłam dzisiaj w Carrefour dwa pajacyki, takie w brązach i beżach, neutralne. Tanie, a bawełna świetna, choć niektóre to jak szmatki wyglądały :dry::
Zobacz załącznik 795818
My mamy dla leo od 0 do 18 i mielismy wklad dla noworodka i bylo ok. Jedynie problem to ze on byl na stale... wiec wyjmowanie spoacego malucha... teraz kupimy nosidelko i potem kolejny. Ale po za tym nie mialam nic do zarzucenia. Jak znajde fotki nalego w nim to wrzuce. Fakt leo z listopada i wychodzac ze szpitala ciezko bylo nam go wsadzic z tym insertem dla niemowlakow... ale po 2 tyg wyjelismy i nie widzielismy zeby jakos mu bylo niewygodnie czy cos.
A otulacze popatrze jakie sa i domowie moze ze 2 :)

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Hm.. A moja siostra kupila dla swojej córki 3 lata temu fotelik z Niemiec. Miał wszystkie możliwe atesty, jest do jazdy tyłem. Wtedy był jednym z lepszych na rynku, długo go szukali. I chce mi go oddać (siostra bezwypadkowa, fotelik sprawny). Myślicie, że od tamtej pory dużo się zmieniło wśród fotelików? Może warto go wziąć (sprawie tylko czy ma ta datę ważności).

A jaki to?? Wiem ze cybex robi darmowa inspekcje fotelikow tylko trzeba do nich wyslac

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry