reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wyprawka

Materac mam po Michałku gryczano-kokosowy. Jest gruby i wygodny i mały spał na nim jeszcze miesiąc temu (czyli razem ponad 3 lata). A jeżeli chodzi o pościel... Myślę, że na początek dwa komplety wystarczą, tym bardziej że dla takiego zupełnego malucha na początek najlepszy jest rożek (kołdra jest zdecydowanie za duża).

reklama
Dziewczyny, widzę, że przygotowania pełną parą.
No i ja w końcu muszę się wziąć. Lekarz straszy porodem w każdej chwili a ja jeszcze daleko w lesie...
Co prawda większość mam po Gabiszonie ale wszystko trzeba przejżeć, wyprać, porasować, wyszorować itd. No i dokupić.

U nas sudokrem na odparzenia ani inne dziwy się nie sprawdziły.Jedyne co to krem Nivea Baby na odparzenia.
Materac do łóżeczka mam kokosowo-piankowy, antyalergiczny. Ponoć taki najlepszy.
Zgadzam się z Gogą, że całkowicie wystarczą dwa komplety pościeli. My tak przy Gabiszonie kupiliśmy i tak też zostanie. Wystarczy mieć zapas na zmianę.A co do poduszki to w komplecie razem z kołdrą miałam taką płaską, cieńszą od kołderki. Gabiszon spała na tym od samego początku, z resztą śpi do tej pory na płasko.

Ostatnio, przejżałam jakie cuda na alegro sprzedają. Normalny zawrót głowy. Połowę tych rzeczy to jest wcale nie potrzebnych, oczywiście moim zdaniem. Tylko nie potrzebny wydatek. Nie obraźcie się dziewczyny ale kupujcie z głową. Ja przy pierwszym dziecku też poszalałam a teraz dużo nie potrzebnych rzeczy wala się gdzieś po szafkach. Baby w sklepach mają to do siebie, że wciskają dużo zbędnych rzeczy.
A jak coś będzie naprawdę potrzebne to teraz w każdej chwili można dokupić.

Słowiczku, ja też większość rzeczy mam po Michałku, ale jestem przerażona czasem, jaki zabiera ich wyszykowanie. Dla Michała miałam nowe łóżeczko, wózek, fotelik. Teraz samo wypranie fotelika zajęło mi dwa popołudnia (bo ruszam sie jak mucha w smole i dużo leżę). I masz racje, nie ma co kupować za dużo rzeczy, ale tak jest przy pierwszym dziecku :) Mam kilka koleżanek, które niedawno rodziły drugie dziecko albo urodzą mniej więcej tak jak my. I widzę, jak wszystkie nabrałyśmy dystansu. Nie ma takiego szaleństwa kupowania na wszelki wypadek.

Happy my do kołyski mamy materacyk z kokosem i myśle, ze 3 komplaty poscieli (powloczek) beda akurat. Maluchom często sie ulewa i 3 komplety to komfort spokojnego prania. Jak mielismy 2 to czasem trzeba było dosuszac żelazkiem :(.... hihi tak jak czasem pieluszki dopuki nie dokupilismy :D... mały szczunek ;D ;D

rany nasz dzidzia to nam zniknie w łóżeczku bo kupujemy takie 140x70 żeby potem z niego tapcznik zrobić, zastanawiamy się tylko nad materacem czy gryczano-kokosowy czy kokosowy?? który lepszy?? A takie łóżio bedziemy mieć niedługo:)
loz251copy5fc.png

loz261copy8kf.png

Mi też się takie łóżeczka bardzo podobały, ale zrezygnowaliśmy. Pomyślałam wtedy, że to dobre, jak sie planuje jedno dziecko, albo dużą różnicę wieku między dziećmi, bo na takim tapczaniku maluch może spać do kilku lat (nie wiem dokładnie - pięciu?). I faktycznie - nam by się nie przydało, bo Michała przenieśliśmy z niego na tapczanik dopiero miesiąc temu i od razu je uszykowaliśmy dla malucha.

Na szokle rodzenia w IMiD zabronili nam absolutnie kupowania materacy gryczano-kokosowych, gryka ma właściwości rozgrzewające i powienna być stosowana tylko po zaleceniu lekarza, taka jest opinia IMiD a zrobimy co będziemy chcieli bo to nasze dziecie.
My wczoraj wpadliśmy do makro no i mamy już pampersy, chusteczki, oliwki itp., a potem usiadłam i uszyłam pościel dla małej, jedną zamawiam z bobomarketu z baldachimem itp, a tą drugą na wymianę to tylko powłoczki na poduszkę i kołderkę, kolorem pasujące do baldachimu i ochraniacza.
Bobomarket jest zamknięty do 1.07 ale za jest uspust 5%.
w czwartek mam wymianę okien, super tydzień mnie czeka...hihihi, bo po tym malowanie pokoju dla małej i wielkie sprzątanie, ale raczej sama już tedo robić nie będę, dam zarobić Ukraince.
pozdrawiam

Mam może głupie pytanie ale serio nie wiem co się kładadzie do wózka na spód, bo chyba nie żaden cienki materac? a w zestawach do wózka jest tylko poduszka i kołderka.
Są jakieś prześcieradełka do wózka? jak sie dzidzi uleje albo cokolwiek?

reklama
Do góry