reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka / Zakupowe szaleństwa ;-)

ja czekam na moją dostawę ;))) właśnie dostałam informację, że wysłali ;))) pochwale sie jak tylko dotrze ;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
ooooo :)

nie wchodzilam tu, bo nie planuje na razie zadnych zakupow, dzis mdli mnie tak ze leze tylko z kompem i modle sie, zeby dzien sie szybko skonczyl (z przerwami co poltorej godziny, bo sie pranie robi i suszy w piwnicy - mamy przydzial na pralke w kamienicy w poniedzialki, taki to system w tym dziwnym kraju). wchodze sobie a tu takie dyskusje nie tylko o zakupach :)

tez uwazam, ze karmienie piersia to indywidualna sprawa kazdej kobiety. Ja kamic chce. Nie wiem jak jest z ta wiezia ale na pewno przemawia za mna fakt, ze piersiowe mleko zawiera bardzo potrzebne przeciwciala,a po drugie szybciej sie chudnie ;-) dla mnie to wystarczy. a jak przy tym bedzie wiez i ekstaza, to juz w ogole bomba!

w szoku jestem, ze maluchy spia z wami! ja obserwuje znajomych dzieciatych, ktorzy wlasnie dziela sie na takich, u ktorych dziecko od dnia 0 spi u siebie w pokoju i na takich, ktorzy maja problem z uspieniem 2 latka w jego lozku i przeklinaja... Nie wiem jak to bedzie ale dzidzior bedzie na poczatek spal u siebie, kazdy w swoim lozku, zadnego cudzolozenia. M. do pracy rano, musi sie wyspac, ktos musi na te rodzine zarabiac a dzidzior sie bedzie musial ze swoja frustracja konfontowac. I silne postanowienie, zeby nadmiernie na rekach nie nosic, mozna laskac i calowac lezacego gagatka ale zadnego noszenia bez powodu, o nie...

ciekawa jestem jak bardzo uda mi sie trzymac tych postanowien :-D:-D:-D

a co do zakupow, to ja sie jednak wstrzymam jeszcze. Po pierwsze, zeby nie zapeszac, po drugie - po co mi teraz smoczki i buciki? za jakis czas najpierw zadbam o siebie a potem pomyslimy. my jeszcze przed narodzinami jaszczurki musimy inne mieszkanie znalezc, wiec po co mnozyc rzeczy do pakowania?
z reszta u jest strasznie drogo i pewnie wieksosc rzeczy bedziemy kupowac w PL. Swoja droga obie babcie oszalaly jak sie dowiedzialy o dwoch kreskach na tescie i jestem pewna, ze sie nie przyznaja do tego nigdy ale juz zakupy robia.
moja mama przeszla sama siebie - chciala sanki kupowac, bo widziala takie sliczne. sanki!? :szok::-D i juz planuje gdzie dzidzie zabrac na wakacje, bo bedzie ja moczyc w basenie :-D:-D:-D smiac mi sie chce jak ona tak plany snuje.

:-D:-D:-D
pok ja byłam twarda mama z zasadami dopóki Alanek się nie urodził.Miałam mocne postanowienia ze nigdy dzieci ze mna spac nie będą,ale słowa dotrzymałam na niecałe pół roku,głównie chyba ze strachu ze krzywdę dziecku przez sen zrobię,a w łóżeczku miał swój monitor oddechu który nad nim czuwał więc mogłam spokojnie zasnąc.A pózniej zaczeło sie nad ranem zabieranie do siebie by dłużej pospac,następnie juz od 3 a potem cwaniak to juz nawet do 24 nie uleżał u siebie.Sama na siebie bata ukręciłam:-D
Ale naprawde przez ostatnie miesiace to byłam szczesliwa ze ze mna sypia bo mogłam go wytulic choc w nocy,bo jak się pracowało po 260-300h na miesiąc to dziecko juz mało się widywało.
Trudno jakos przetrwam tą wyprowadzkę,czekam tylko na wypłatę i łóżko synowi zamawiam.

Jeśli chodzi o karmienie to ja karmiłam ale euforii chyba jakiejs wielkiej nie było,od po prostu nakarmiłam dziecko,było mi z tym wygodnie i mały słodko wygladał jak zasypiał przy dydoleniu.;-)

dziewczyny- ja jestem jeszcze daleko od kupowania ciuszków dla maleństwa i tak jak powiedziała pok- pewnie babcie i inne ciocie sie tym skutecznie zajmą, więc ja nawet o tym nie myślę, ale dla siebie sukienki kupiłam- a co? ;) jak nie na ciąże, to na lato i już ;)

co do karmienia... znam kobiety które karmiły bardzo długo do 4,6,7 lat dziecka, a to dla mnie nie dość, że nie estetyczne, żenujące to jeszcze śmieszne, bo jedna moja sąsiadka musiała na przerwy do szkoły ganiać z cycem, a druga przy stole na imieninach szarpana przez 4letniego syna była bo chciał cyca. Dlatego karmienie tak, ale bez przesady ;)
co do noszenia na rękach- łatwo sie mówi, ale kiedy chodzisz na rzesach i jesteś nieprzytomna z niewyspania a dzieciątko kwili w łóżeczku to dla radosnej chwili ciszy weźmiesz na ręce choćby nie wiem co, bo gdzie będzie lepiej jak nie u mamy ;)
co do spania dziecka z rodzicami- ja nigdy z rodzicami nie spałam, mój młodszy niemal 10 lat brat także nie, ale znam parę, która musi nadal usypiać swoje uwaga 15letnie dizecko i nad ranem przygarniać na pokulanie się z rodzicami. Szok!!!
Także trzeba po prostu umieć znaleźć złoty środek w tym wszystkim ;)

Wiecie, ile ja się mądrości różnych naczytałam, o tym, ile to dziecko powinno zjadać, ile przesypiać, jak sypiać i samo zasypiać???? MILIONY!!! By w końcu radośnie stwierdzić, że TO MOJE DZIECKO, JA JESTEM JEGO MAMĄ I JA NAJLEPIEJ WIEM, CO DLA NIEGO DOBRE, A DLA MNIE WYGODNE:-D Przestałam czytać poradniki, bo dlaczego niby ktoś inny miałby wiedzieć lepiej? Czy jest lepszą mamą ode mnie? NIE JEST!!! Więc jeśli chodzi o długość karmienia piersią, to karmiłam Tycią 20 miesięcy (ostatnie pół roku tylko w nocy) i jestem z tego faktu bardzo zadowolona. Jeśli chodzi o spanie dziecka z rodzicami, to Tycia spała ze mną, gdy ją cycem karmiłam, było mi wygodniej, a ona spała spokojnie niemal całą noc. Wysypiałam się. Po prostu nie dawałam rady wstawać do niej w nocy, karmić na siedząco czuwając, odkładać ją do łóżeczka po to, by za 3 godziny mieć powtórkę... Oj, w ten sposób nigdy bym się nie wyspała. Teraz Tycia ma swoje łóżko i przychodzi do mnie nad ranem, ale nockę przesypia u siebie. I dla mnie to jest ok, i uważam to za normalne.:tak:;-):-)

Cyniczna- alez ja Cie nie chciałam urazić, nie chciałam tez się wymądrzać że wiem lepiej.
powiedziałam tylko, że dziecko w wieku 15 lat, które nie potrafi zasnąć bez mamy i nad ranem przychodzi do łóżka to lekkie przegięcie. Tak samo jak mama biegająca do szkoły w przerwie by pociechę cycem nakarmić. I tyle!
A każda wie najlepiej co dobre dla jej maleństwa, więc luzik ;)

moje sukienki dotarły. wyglądają ładnie- są przyjemne, maja bardzo fajny materiał- taki zwiewno- bawełniano- lniany (to teraz zakręciłam)- wersja bardziej letnia, ogólnie jestem zadowolona, ale przymierzę wieczorkiem jak wrócę w pracy to może nawet jakieś zdjatka Wam wrzucę ;)

Cyniczna- alez ja Cie nie chciałam urazić, nie chciałam tez się wymądrzać że wiem lepiej.

Aaaahahahahahahahahahahahaha :-D:-D Karol_in-a, ja Twojego postu bynajmniej do siebie nie wzięłam :-D:-D:-D Być może dlatego, że nie mam sobie niczego do zarzucenia hahahahahahahaha No i podzielam Twoje zdanie w kwestii karmienia cycem 4rolatka, czy usypiania 15stolatka hahahahaha:tak::tak:;-):-D:-D:-D

No i pochwal się, pochwal, bo chętnie zobaczę te sukienki.

ufff.... no to gites ;)

a sukienkami pewnie się jutro pochwalę jak przymierze popołudniu to może zdjątka zrobię ;)

reklama
Dziewczyny a ja w czerwcu mam i obronę i wesele przyjaciółki i muszę wyglądać super haha:-D ale w ogóle nie widzę nigdzie sukienek ciążowych, które by mi się strasznie spodobały-ładne, ale nic super:no: Ma ktoś jakieś sprawdzone strony?:-D

Do góry