reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka (tylko konkrety)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
PODSTAWOWA WYPRAWKA NOWORODKA (wg książki "Ciężarówką przez 9 miesięcy" Kaz Cooke)
  • 10 - 12 pieluszek tetrowych
  • 6 par zapinanych z przodu śpioszków
  • 6 par zawiązywanych z boku bawełnianych kaftaników z długim rękawkiem
  • 6 par zapinanych na dole na zatrzaski bawełnianych body (najlepiej z dużym kopertowym otworem na główkę)
  • ewentualnie zamiast body: 6 zawiązywanych z boku bawełnianych kaftaników z krótkim rękawkiem
  • 6 tzw. pajacyków (w tym dwa cieplejsze)
  • 2 - 3 sweterki zapinane z przodu
  • 2 -3 pary bawełnianych skarpetek (koniecznie bez obcisłych gumek, wstążeczek, sznureczków i pomponików)
  • 3 czapeczki (2 cieplejsze, 1 cieńsza)
  • ciepły kombinezon na jesień i zimę albo cieńszy, bawełniany na lato
  • 8 cieńszych flanelowych kocyków
  • 2 grubsze kocyki
  • 3 prześcieradełka z gumkami (do wózka i do łóżeczka)
  • 2 śpiworki do spanie: cieńsze na lato, grubsze na zimę
  • śliniaczki
  • 2 - 3 miękkie ręczniki kąpielowe
  • 1 - 2 przeszywane jak kołderka śpiworki do wózka (nie mam pojęcia jak to wygląda)

Cześć mamuśki,

w załącznikach przygotowałam listę na pełną wyprawkę dla dziecka i mamy,kierując się tym,co napisała kuleczka,pomijając fotografie i linki,trochę wiadomości z Waszych postów jako doświadczonych mam i innych źródeł.
Jeśli jeszcze czegoś brakuje to mnie poprawcie.

Załączniki

• Wyprawka dla noworodka cz.1.doc
    18,5 KB · Wyświetleń: 405
  • Wyprawka dla noworodka cz.2.doc
    15,6 KB · Wyświetleń: 398
  • Wyprawka dla noworodka cz.3.doc
    16 KB · Wyświetleń: 346
Hmm,Jelsa z tego co sprawdzałam to mnie się otwiera bez problemu,ale proszę oto 2 część wyprawki:

[FONT=Arial, sans-serif]Kosmetyki i artykuły higieniczne

1. Oliatum płyn do kąpieli
[/FONT]

1. [FONT=Arial, sans-serif]Oliatum balsam lub oliwka po kąpieli[/FONT]
  2. [FONT=Arial, sans-serif]Mydło dla niemowląt[/FONT]
  3. [FONT=Arial, sans-serif]Bepathem – do smarowania i buzki i pupki[/FONT]
  4. [FONT=Arial, sans-serif]PURELAN(dla mamy)– maść do smarowania brodawek aby nie pękały przy karmieniu i szybko się goiły gdy się uszkodzą, najlepiej już ją stosować[/FONT]
  5. [FONT=Arial, sans-serif]Waciki i patyczki z wacikami do uszka[/FONT]
  6. [FONT=Arial, sans-serif]Duże płatki kosmetyczne – sprawdzają się przy kąpieli[/FONT]
  7. [FONT=Arial, sans-serif]FRIDA do nosa lub Marimer (trzeba wyciągać zaciągnięte mleko)[/FONT]
  8. [FONT=Arial, sans-serif]miękka szczoteczka do włosów (nawet jak mało włosków warto wyczesywać, niezbędna przy ciemieniuszce)[/FONT]
  9. [FONT=Arial, sans-serif]chusteczki nawilżane do pupy (na początku najlepiej do skóry wrażliwej)pampersy (co najmniej 10 na dzień)[/FONT]
  10. [FONT=Arial, sans-serif]małe nożyczki z zaokrąglonymi końcami (paznokcie rosną strasznie szybko),np.Canpol[/FONT]
  11. [FONT=Arial, sans-serif]termometr (pomiar ucho lub czoło)[/FONT]
  12. [FONT=Arial, sans-serif]proszek do prania i płyn do płukania przeznaczony dla niemowląt[/FONT]
  13. [FONT=Arial, sans-serif]OcteniSept- do przemywania pępka zamiast spirytusu lub 70% roztwór spirytusu [/FONT]
  14. [FONT=Arial, sans-serif]Jałowe gaziki[/FONT]
  15. [FONT=Arial, sans-serif]Gruszka do nosa[/FONT]
  16. [FONT=Arial, sans-serif]Sól fizjologiczna[/FONT]
  17. [FONT=Arial, sans-serif]herbatka HIPP z kopru włoskiego

Czy ktoś jeszcze ma problem z otwarciem tych plików z wyprawką??
    [/FONT]

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry