reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawka dla bejbusia

jAK DO TEJ PORY SIE WSTRZYMUJE,TYLKO OGLADAM,W 7 LUB 8 MIESIACU MAM ZAMIAR KUPIC WYPRAWKE DO SZPITALA I NAJPOTRZEBNIEJSZE RZECZY,A RESZTE PO URODZENIU MALENSTWA.NARAZIE ODKLADAM KASIORKE.
CHOCIAZ CIEZKO JEST SIE OPRZEC.

reklama
Lwica ja tak samo jak Ty w listopadzie mam zamiar zrobic zakupy, kasiore odkladam, ale nie mam tego za duzo wazne ze wogole cos odkladam.Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich brzusie

a ja już pomału kupuję niezbędne rzeczy. Ze względu na łożysko przodujące gin kazał mi kupić wszystko do 6,7-ego miesiąca bo potem być może czeka mnie przymusowe leżenie :( Ale czego się nie robi dla maluszka :)

Kasiu !

Napewno wszystko będzie dobrze. Musisz tylko bardzo teraz dbać o siebie , oszczędzać się na każdym kroku. Lepiej dmuchać na zimne. Nasze maluchy są warte wszelkich poświęceń.

Pozdrawiam i duuużżżooo zdrówka życzę!

Padiqq

Pediq w zupelnosci sie z Toba zgadzam dla dzieciaczkow jestesmy w stanie i 9 miesiecy lezec.
Cpo do wyprawki to mam juz upatrzone duzo rzeczy ale jeszcze nic nie kupilam za tydzien ide do lekarza zobaczymy co mi powie.

Kasiu napewno wszystko bedzie oki tylko dbaj o siebie!!!
Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszle mamusie i oczywiscie ich sliczne brzusie :) :) :)

Kasiu na pewno wszystko będzie OK, trzymam za Ciebie kciuki.
A co do wyprawki z ubranek mam już chyba wszystkiego 3X więcej niż powinnam a jeszcze nic nie kupowałam- to moja szalona rodzinka robi zakupy musimy kupić łużeczko i fotelik do samochodu resztę "drobiazgów" mam zamiar kupić w listopadzie chyba że z tym też mnie ubiegnie rodzinka. Wszystko zależy od tego kiedy pójdę na L4, bo jak wracam z pracy to nie zawsze mam siłę jeszcze gdzieś się ruszyć. Tym z Was które zaczęły już zakupy życzę miłych chwil ;)

Dzięki dziewczyny za miłe słowa, też staram się myśleć,. że będzie wszystko ok, ale widzę, że gin nie żartuje. czego jednak nie zrobi się dla naszych kruszynek kochanych, nie?

Abi, moi rodzice też już szaleją z zakupami, jak tak dalej pójdzie to będzie tego jak dla naszych wszystkich dzieciaczków a nie dla mojego ;)

Bunia, życzę, by lekarz powiedział, że wszystko jest ok i żebyś zaczęła robić najprzyjemniejsze pod słońcem zakupy :) :) :)

Padiqq, oszczędzam się, też wolę chuchać na zimne. Drże o tego mojego maluszka, staraliśmy się o niego prawie 3 lata. długo strasznie :(

Pozdrawiam dziewczynki kochane!!!

jak juz pisalem na mamusiach mam problem z wyprawka dla Aleksa wiem ze jak czegos nie bedzie to sie dokupi jak juz beda w domu ,ale chcialbym wszsytko przygotowac nsa tip top .
Mam prosbe w zwiazku z tym ja wypisze co juz mamy albo ca zamierzam kupic a jak wy uznacie ze jeszcze cos jest niezbedne albo by sie przydalo to dopiszecie :)
Mysle ze i wam sie taka lista przyda :)
Mamy lozeczko
posciel narazie 1 kpt,nowy dla aleksa i ze 4 z lozeczka Oskara .
takie cos z gabki w kolorze poscieli na lozeczko ochraniacz
wozek mamy po Oskarze ale taki z przedluzeniem na nogi bardziej spacerowka mysle ze gondola bylaby dla maluszka wygodniejsza i cieplejsza na zime ale to zostawiam dla Ani.
ciuszki takie podstawowe jak body,kaftaniki ,spioszki ,pieluchy to wszsytko mamy .
Natomiast jakies kosmetyki oliwki ,pudry ,smoczki ,butelki nie mam pojecia co z tym ,jakies styrylizatory ,podgrzewacze czy to wszsytko potrzebne ?
butelki jakies mamy oskarowe ale przeciez to juz stare zniszczone z herbatki ,na niektorych widac zylki .wiec trzeba nowe nie bedziemy na dzidzi oszczedzac :)
a co z jakimis kombinezonkami dla maluchow przeciez to bedzie zima bo z tego co czytalem na wczesniakach taki wczesniak okolo 3 miesiecy lezy w szpitalu .
jak sie takie malenstwo przewozi ze szpitala jak go ubrac ,jaki fotelik do auta ach jestem glupi z tego wszsytkiego .
Bylem w hurtowni jak kupowalem laktator dla Ani ,ale tam dopiero metlik czlowiekowi zrobia jak widza ze nie ma pojecia o cenach ,o tym co potrzeba .
Ania bardizej sie tym interesowala a ja ...och jaki ja glupi bylem jak ona chciala juz wszystko kupowac ,a ja mowilem ze czas ze sie zdazy ...:)
no to teraz chlopie radz se sam :)
mam nadzijee ze mi kolezanki troche w tym pomoga :0 pozdrawiam

Dzioobku jesli chodzi o przewozenie dziecka to czytalam ze trzeba dziecko ubrac na cebulke bo w samochodzie cieplo, czyli kombinezon lub spiworek a na wierzch kocyk oczywiscie nie biore pod uwage tych spioszkow itp itd, a wyczytalam gdzies ze jhak bedzie zimno to zarzucic malemu pieluch tetrowa na buzie w drodze do samochodu.
Jesli chodzi o sterylizator to napisalam Ci co o tym sadze w watku styczniowe mamusie, a podgrzewacz czy ja wiem to tez jest do butelek i mozna sobie poradzic goraca woda i garczkiem w kazdym badz razie obie moje bratowe tak robily, uwazam ze strata kasy na te bajery ale to moje zdanie i mam nadzieje ze Ania bedzie karmila piersia wiec nic z tych rzeczy raczej sie nie przyda.POzdrwaiam i caluje mocno i napewno sobie poradzisz Tatusiu juz nie raz nam to udowodniles

reklama
Dzieki bunia ja tez tak mysle ze podgrzewacz i sterylizator to niepotrzebny wydatek.
Oskarowi gralismy mleczko jak trzeba bylo w mikrofali a zawsze robilo sie i robi do dzisiaj swieze ,a czasami w nocy jeszcze sie przebudzi ale wtedy dostaje juz herbatke .
Ale powiem wam co ciekawego znalazlem na baby boom przez przypadek szukajac tej wyprawki nieszczesnej natrafilem na taki spis "podkradlem"go dziewczynom z maja mam nadzieje ze sie nie obraza:) i poweim wam ze ilosc tego wszsytkiego mnie zaszokowala jestem coraz bardziej zalamany mnie sie wydawalo ze my juz mamy tego wszystkiego za duzo a przytym co tu pisza to my mamy moze nie cala polowe .
Czy naprawde to wszystko jest potrzebne ?
oto lista:

1. ŁÓŻECZKO
2.MATERACYK DO ŁÓŻECZKA pół-twardy
3.POŚCIEL-KOŁDERKA+PODUSZKA poduszka przyda się później
4.POŚCIEL-POSZEWKI 2 kpl. 2-częściowe i 1 szt. ochraniacz krótki na początek
5.PRZEŚCIERADŁA NA MATERACYK myślę, że na gumkę 3 szt.
6.CERATKI POD PRZEŚCIERADŁO DO ŁÓŻECZKA 2 szt. można kupić po porodzie, chyba, że maluch będzie chowany w tetrze to wtedy niezastąpione od pierwszych dni
7.OCHRANIACZ DŁUGI później jak dziecko zacznie się kręcić w łóżeczku
8. PRZEWIJAK NA ŁÓŻECZKO
9. POKROWIEC FROTTE NA PRZEWIJAK
10.ŚPIWOREK DO SPANIA świetna rzecz, dzidzia się nie wykopuje i nie martwimy się czy nie zmarznie w nocy też później – jak dzidzia podrośnie
11.POJEMNIKI NA PIELUSZKI I KOSMETYKI PRZYCZEPIENE DO ŁÓŻECZKA 2szt z IKEA

12.WÓZEK ZE SPACERÓWKĄ lub spacerówkę osobno później jak zacznie siedzieć
13.PARASOLKA DO WÓZKA zastanowię się podczas spacerów z dzidzią, czy to potrzebne, na pewno nie wcześniej niż zacznie siedzieć.
14.OSŁONA PRZECIWDESZCZOWA NA WÓZEK czasami w kpl. z wózkiem
15.MOSKITIERA DO WÓZKA czasami w zestawie z wózkiem, albo jako gratis, może się przydać latem
16. FOTELIK SAMOCHODOWY 0-13KG
17. KOCYK lżejszy polarowy
18. KOCYK bawełniany
19. KOCYK grubszy i większy np.akrylowy
20.POŚCIEL DO WÓZKA poduszeczka +kołderka +poszewki
21. OCIEPLENIE NA NÓŻKI DO SPACERÓWKI NA ZIMĘ można dokupić później lub w komplecie ze spacerówką

22. BUTELKA balonik np. Canpol lub Avent
23.LAKTATOR RĘCZNY Z POMKĄ najlepiej Avent isis to dość drogi sprzęt więc zastanowię się po urodzeniu czy będzie mi potrzebny, dobra rzecz jak będę chciała wrócić do pracy bo ktoś będzie mógł podawać dziecku odciągnięte mleko.
24.PODGRZEWACZ DO BUTELEK I SŁOICZKÓW niestety też drogi np. Canpol
25.TERMOSIK DO BUTELEK
26.WKŁADKI LAKTACJNE z 40szt lub paczkę wielokrotnego użytku
27. BIUSTONOSZ DO KARMIENIA co najmniej 2 szt.
28. KOSZULA NOCNA DO KARMIENIA co najmniej 2szt
29. BLUZKI NA DZIEŃ Z ŁATWYM DOSTĘPEM DO PIERSI co najmniej 2 szt. jeśli będę karmić naturalnie do kupienia po urodzinach maluszka
30.ROŻEK świetna rzecz przy karmieniu noworodka, jakoś wygodniej i stabilniej się go trzyma, i podobno lepiej śpią w łóżeczku, bo są otulone 2szt może być używany jako kołderka do wózka lub pod plecki w gondoli.
31.PODUSZKA DO KARMIENIA (www.maluchy.com.pl)
32.SZCZOTKA DO MYCIA BUTELEK. (www.maluchy.com.pl)
33.ŚLINIAKI 2szt na początek miękkie frotte, później 1 szt. plastikowy z IKEI jak już zacznie samodzielnie jeść

34.PROSZEK DO PRANIA np. JELP
35. PŁYN DO PRANIA RĘCZNEGO DLA MALUSZKA LUB PŁATKI MYDLANE
36.PIELUCHY TETROWE około 20szt +5 szt większych
37.PIELUCHY FLANELOWE około 6szt.
38.PIELUCHY JEDNORAZOWE najlepiej pampers paczka na początek
39.CHUSTECZKI WILGOTNE na początek kupie zestaw z pudełkiem-szalenie przydatna rzecz! I chyba PAMPERS.
40.SUDOKREM LUB LINOMAG do pupy
41.ALANTAN zasypka (można używać też mąki ziemniaczanej, łagodzi wszelkie podrażnienia skórne, potówki itp.)
42. PLEDZIK Z CERATKĄ DO PRZEWIJANIA
43.MAŁA MISECZKA NA WODĘ DO PRZEMYWANIA PUPY I TWARZY 2szt

44.WANIENKA
45.RĘCZNIKI Z KAPTURKIEM 2 szt.
46.NOŻYCZKI+OBCĄŻKI do obcinania małych paznokietków (www.maluchy.com.pl)
47.GRUSZKA do odciągania flegmy z nosa, najmniejszy rozmiar (www.maluchy.com.pl)
48.GAZA np. do przemywania pępka
49.WACIKI I PAŁECZKI GRUBSZE
50.PŁATKI DO PRZEMYWANIA OCZU I TWARZY
51.KREM DO TWARZY np. bambino
52.SZCZOTECZKA DO WŁOSÓW z miękkiego włosia (www.maluchy.com.pl)
53.MYJKA FROTTE 2 szt. taka zakładana na dłoń, mydło lepiej się pieni i szybciej myje się brzdąca
54.MYDŁO na początek jak najmniej uczuleniowe, np. bambino
55.OLIWKA chyba też zacznę od bambino
56.TERMOMETR POKOJOWY do mierzenia temperatury otoczenia w pokoju maluszka

57.KAFTANIKI 6szt rozm. 62
58.BODY 6szt. z długim rękawem rozm.62
59.BODY 6 szt. z krótkim rękawem rozm.62
60. KOSZULKI 4szt
61.ŚPIOSZKI 6szt. rozm.62
62.PAJACYKI ROZPINANE W KROKU CIENKIE po domu zamiast śpiochów i koszulki
63.CZAPECZKI bawełniane cienkie 2szt.
64.CZAPECZKA welurowa albo z cienkiej wełenki lub polarowa wyjściowa 1 szt.
65.SKARPETKI frotte 6 par.
66.RĘKAWICZKI BAWEŁNIANE 2 szt. żeby dzieciątko się nie drapało po buzi jak będę się bała obcinać pazurki na takich małych paluszkach (www.maluchy.com.pl)
67.PAJACYK welurowy lub polarowy wyjściowy wiosenny 2 szt. rozm. 62
68. BLUZA LUB SWETEREK NA CHŁODNIEJSZE DNI 2szt
69.SPIRYTUS 70% do przemywania pępka i smarowania kręgosłupa, po każdej kąpieli
70.SÓL FIZJOLOGICZNA do zakraplania np. noska gdy jest katar-rozpuszcza wydzielinę i dziecku łatwiej oddychać.
71.ZAKRAPLACZ ułatwia odmierzanie, np. soli fizjologicznej
72.PARACETAMOL W CZOPKACH wiadomo po co, warto mieć na wszelki wypadek w apteczce
73.HERBATKA KOPERKOWA w razie gdyby brzdąc miał problemy z brzuszkiem, wypróżnianiem, gazami lub kolką
74.RUMIANEK do robienia naparów (przemywania oczek, narządów płciowych) lub dodawany do kąpieli (świetny w profilaktyce krzywicy; kąpiele z dodatkiem rumianku dostarczają dziecku również cennych witamin).
75. MAŚĆ NAGIETKOWA - działa gojąco i regenerująco na skórę. Jest to maść pierwszej pomocy w razie pojawienia się wysypki
76.TERMOMETR LEKARSKI
77.GENCJANA - roztwór wodny (pomocna przy pleśniawkach) oraz spirytusowy (do pielęgnacji pępka).

Ponadto do szpitala dla mnie:
78.SZLAFROK CIENKI
79.OBUWIE DOMOWE
80.KLAPKI POD PRYSZNIC
81.RĘCZNIKI 2szt
82.MAJTKI POPORODOWE JEDNORAZOWE
83. BARDZO SZEROKIE PODPASKI ALBO PIELUCHY JEDNORAZOWE DLA DOROSŁYCH
84.PODUSZKA Z DZIURKĄ UŁATWIAJĄCA SIADANIE

a tutaj link do calego watka .
https://www.babyboom.pl/forum2/index.php/topic,1149.0.html
zycze milej lektury .

Do góry