My teraz tez przechodzimy. Corka 6 lat była objawowa poszlam z nia na wymaz, jej wyszedl negatyw mi pozytywny zrobilam jej znowu i młodszej za 2 dni i wyszedł jednej pozytyw drugiej negatywny. Już nie ide znowu na wymaz chociaz młodsza, 11 msc zaczęła kaszlec, gilun, temperatura. Więc na 100 procent ma. Poprostu siedzimy w domu i czekamy, żeby nic gorzej się nie objawiło. Później zrobimy badania krwi, i chciałabym prześwietlenie płuc tez zrobić, ale to jeszcze będę konsultować się z lekarzem.
reklama
Chce_byc_mama_wielu
Fanka BB :)
Mnie chyba chore płuca najbardziej przerażająwiem tylko o zniszczonych płucach i pimsie, ale są i wylewy, Helenka ma brzydka wysypkę na buzi, te wysypki też są przerażające. Zresztą ja ogólnie bojaźliwa ostatnio jestem
Cookie_
Moderator
Chorowaliśmy co prawda rok temu (listopad) Najpierw mąż po 6 dniach ja i 8 mies córka a syna nic nie ruszyło. Po ponad roku zrobiłam badania i miałam przeciwciała. Test robiłam przed szczepieniem, chciałam mieć pewność że to co mi dolegało to był covid. Córka miała 2 dni tylko gorączkę do 38,5 st.Kurcze, właśnie jak z tymi przeciwciałami? My chorowaliśmy w kwietniu, teraz zaś mąż przyniósł. Drugi dzień chorujemy, maż od soboty. Najbardziej boje się o synka, ma 13 miesięcy, póki co bez objawów, oprócz gorszego apetytu.
arona
Niestety kazdy wariant jest inny, Mozna przechodzic Kilka razy i za kazdym razem inaczej . Nie ma reguly...
Na poczatku przeciez wirus bardzo mijal dzieci, teraz je bardzo polubil.
My jak na razie znamy tylko Z opowiesci, poza 3 latkiem wszyscy szczepieni 3 dawkami.
Mam nadzieje, ze to wciaz wystarczy ... Teraz przy omikronie jestesmy osaczeni, co chwile ktos ze znajomych , ze szkoly czy pracy ...
Dobrze, ze zdjeli kwaratanny Z kontaktu bezobjawowym , szczepionym swiezo, Bo bysmy co pare dni mieli
Na poczatku przeciez wirus bardzo mijal dzieci, teraz je bardzo polubil.
My jak na razie znamy tylko Z opowiesci, poza 3 latkiem wszyscy szczepieni 3 dawkami.
Mam nadzieje, ze to wciaz wystarczy ... Teraz przy omikronie jestesmy osaczeni, co chwile ktos ze znajomych , ze szkoly czy pracy ...
Dobrze, ze zdjeli kwaratanny Z kontaktu bezobjawowym , szczepionym swiezo, Bo bysmy co pare dni mieli
gohya
Pytanie jaka ilość przeciwciał chroni? Ja tez jakiś czas temu badałam przeciwciała, ale ich ilość nie była zbyt duża.Chorowaliśmy co prawda rok temu (listopad) Najpierw mąż po 6 dniach ja i 8 mies córka a syna nic nie ruszyło. Po ponad roku zrobiłam badania i miałam przeciwciała. Test robiłam przed szczepieniem, chciałam mieć pewność że to co mi dolegało to był covid. Córka miała 2 dni tylko gorączkę do 38,5 st.
Helenka ma dysplazję oskrzelowa płucna spowodowana walka o życie, jak większość takich wcześniaków. Mam nadzieję, że covid ich nie doprawił. Na pewno coś z sercem zrobił, bo częściej sinieje. Jak skończymy antybiotyk to jeśli będę mogła, zrobię doagnostykeMnie chyba chore płuca najbardziej przerażają
Cookie_
Moderator
Tu akurat szukając informacji nie natrafiłam na taką z podaną dot. ilości. Mogę tylko powiedzieć na swoim przykładzie, że w listopadzie/grudniu w pracy chorował ogrom osób z którymi miałam styczność, mnie nic nie ruszyło. Jak minął ten okres w styczniu poszłam się zaszczepić.Pytanie jaka ilość przeciwciał chroni? Ja tez jakiś czas temu badałam przeciwciała, ale ich ilość nie była zbyt duża.
L
Lebkuchen_mum
Gość
Potwierdzam omicron niebezpieczny. Synek roczny prawie 40° gorączki i wymioty. My szczepieni a równie ciężko przeszliśmy...Według danych Centrum Kontroli i Prewencji Chorób, liczba nowych przyjęć do szpitala dzieci z Covid-19 wzrosła średnio o 66% do 378 dziennie w minionym tygodniu. Powagę sytuacji potwierdzają dane opublikowane przez amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej.
Wykazano, że liczba przyjęć do szpitali pediatrycznych osiągnęła rekordowo wysoki poziom, przyćmiewając wyniki zarówno świątecznego wzrostu w 2020 r., jak i Delty latem i jesienią.
Jest groźnie. Wczesne badania sugerują, że nowy wariant koronawirusa - Omicron - może powodować więcej problemów z górnymi drogami oddechowymi, w przeciwieństwie do poprzednich szczepów, które powodowały problemy z dolnymi drogami oddechowymi. Jednak schorzenia górnych dróg oddechowych mogą być bardziej niebezpieczne dla dzieci niż dorosłych.
Zaobserwowano także, że na każdą falę Covid przypada fala PIMS.
reklama
gohya
U mnie 38 stopni w jeden dzień. Dziś rano 36,2 czuje się mega słabo, wodnisty katar, ból gardła i takie okropne drapanie, że trzeba ciągle kasłać. Mąż choruje od soboty, dziś już całkiem dobrze się czuje. Synek póki co tylko kiepski apetyt i niech tak pozostanie.