reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

u nas na szkole rodzenia doradzali zeby okłady robić z mrożonych liści z kapusty albo mrozić pieluszki tetrowe okładać nimi piersi jak jest nawał a przed podaniem cyca rozgrzać prysznicem..
a i jeszcze różnie podstawiac dziecko żeby z różnych miejsc spływało mleko.. bo podobno jak przystawisz malucha dolną wargą do dołu to ściąga z dołu a jak masz twarde boki piersi to podstawiaj dzidzie spod pachy

reklama
Ewelcia nic nowego nie dopisze co juz zostalo tutaj napisane przez dziewczyny,ja masakrowalam cyce laktatorem do bolu i przez pierwszy miesiac mialam 100ml z obydwoch piersi z rana i okolo60-70ml z obydwoch piersi wieczorem:baffled:.Byly dni ze mialam 50 ml z obydwoch piersi,kapturki pomagaly przy peknietych brodawkach ..bo jak mialy nie bolec jesli dzidzi ssie,ciagnie a tu mleka zero.
Nie zalamuj sie ,nie placz bo to zle wplywa na dziecko tylko bierz butle i dokarmiaj .Lepsze syte i zdrowe dziecko niz glodne i poddenerwowane.I wrzuc sobie do glowy slowa : JESTEM CUDOWNA MAMA DLA MOJEGO SZYMONKA:-):-):-) ,podstawa jest dobre samopoczucie psychiczne:tak:.

P.s.Moja cora wychowala sie na mleku z cyca podawanym z butli plus dokarmialam mlekiem Cow &Gate(odpowiednik Bebiko w Polsce)zdrowa pannica i zero problemow a ma juz 2,5 roku:-)

Ewelcia matka będzie z Ciebie na pewno bardzo dobra, nawet jeżeli nie będziesz karmić piersią. Ale może jeszcze pokarm się pojawi w większych ilościach.

Ja odrobinke w nieco lepszym humorze.Odwazylam sie przystawic mala do cyca z peknieta brodawka i...o dziwo mala ma chyba jakis srodek znieczulajacy w buzi.Wiecie ze bolalo tylko kilka pierwszych pociagniec,potem juz nie i teraz po karmieniu tez nie.No i chyba sporo mleka sie w tym cycu uzbieralo bo ssala 20 min az sie sama odessala i jej sie ulalo z buzi.Moze jednak mam wiecej mleka niz mi sie wydaje,juz sama nie wiem.Aczkolwiek rozmiar biustu mam nieduzy a do tego cycki nie sa twarde jakby byly napelnione mlekiem tylko co najwyzej takie jak ma sie przed okresem-lekko twardawe ale nie twarde tylko sprezyste.

Sara ale to dobrze ze nie masz twardych bo to moze grozic zastojem. A rozmiar zdecydowanie nie wplywa na ilosc mleka. Im dluzej bedziesz przystawiac tym sytuacja bedzie coraz bardziej sie normowac wiec pewnie za chwile nie bedziesz musiala dokarmiac Julitki.

Ewelcia nic nowego nie dopisze co juz zostalo tutaj napisane przez dziewczyny,ja masakrowalam cyce laktatorem do bolu i przez pierwszy miesiac mialam 100ml z obydwoch piersi z rana i okolo60-70ml z obydwoch piersi wieczorem:baffled:.Byly dni ze mialam 50 ml z obydwoch piersi,kapturki pomagaly przy peknietych brodawkach ..bo jak mialy nie bolec jesli dzidzi ssie,ciagnie a tu mleka zero.
Nie zalamuj sie ,nie placz bo to zle wplywa na dziecko tylko bierz butle i dokarmiaj .Lepsze syte i zdrowe dziecko niz glodne i poddenerwowane.I wrzuc sobie do glowy slowa : JESTEM CUDOWNA MAMA DLA MOJEGO SZYMONKA:-):-):-) ,podstawa jest dobre samopoczucie psychiczne:tak:.

P.s.Moja cora wychowala sie na mleku z cyca podawanym z butli plus dokarmialam mlekiem Cow &Gate(odpowiednik Bebiko w Polsce)zdrowa pannica i zero problemow a ma juz 2,5 roku:-)

dziewczyny moja Marlenka ma teraz prawie 4 lata i tez tak robiłam i jak Sara również. mała ilość mleka albo mało tresciwe powodowało ze marlenka darła sie w niebogłosy i nie przybierała wcale wręcz chudła a wiec najpierw dawałam jej cyca a zaraz po 30 ml mleka i dziecko anioł:) spała po 3 h i pózniej znowu jedzonko a jak ostatni posiłek jej dałam o 22:30 to spała do 6 , 7 . na poczatku budziłam ja o 2 w nocy ale po 3 tygodniach zaprzestałam tego bo ładnie przybierała na wadze i była bardzo spokojna. Po 3 tygodniach nie chciała cyca ale sciagałam jej jeszcze przez 2 miesiace zeby rano i wieczorem wypiła mojego mleka i pózniej z butli.
Teraz jest zdrowa w symie pierwszy raz mi zachorowała jak miała 16 miesiecy jak poszła do żłóbka ale to było lato i lekki katar i w sumie nie choruje mi bardzo teraz to nawet wcale:-D
ja uwazam ze karmienie cycem jest super ale jak ktos sie ma męczyc i przy tym dzidzia cierpi to trzeba dac spokuj ..

Wyglada na to ze kryzys laktacyjny zarzegnany.Corcia coraz czesciej zasypia na 3-4 h po samych cycach,nie domagajac sie dokladki z butli.Teraz znow najadla sie i zasnela.:-)

Ale mam inny problem a raczej az 3:zawstydzona/y: Kurcze czy zamartwianie sie kiedys skonczy?Mianowicie:

• 1. Julitka ma czesto czkawke po jedzeniu-prawie po kazdym posilku,ale glownie po cyckach-czy ja zle z nia odbijam?Przeciez biore ja do pionu na ramie po jedzeniu.
  • 2. Jak dostaje butelke np mleko lub glukoze (teraz to juz doslownie z 1-2 razy na dzien bo same cycki jej wystarczaja) to bywa ze sie krztusi a ja bledne ze strachu.najbardziej krztusila sie po butelce Avent i baby Ono,Najmniej po butelce Lovi z Canpola bo ma wyraznie najmniejsza dziurke (sama ciagnelam z tych butelek zeby sprawdzic na sobie,oczywiscie pozniej wyparzylam:tak:).Po krztuszeniu biore ja w pion ale raz to mi sie tak zakrztusila ze az chlusnelo:baffled:
  • 3. Dzis mala bedzie miala bodajze 13 dni a nie odpadl jej jeszcze kikut.W ksiazkach podane jest ze powinien odpasc w ciagu 10-14 dni.Wprawdzie oddziela jej sie ale nie odpadl.

Czy jakas doswiadczona mama moze mi pomoc rozwiac watpliwosci i doradzic cos na powyzsze problemy?Dziekuje z gory-zmartwiona mamusia Julitki:-(

reklama
Sara27 co do czkawki to nie pomogę nie wiem czemu tak jest może łyka za dużo powietrza pamiętaj że podając cyca wkładaj całą brodawkę i częsc otoczki a przy odbijaniu z reguły słychać wyraźne beknięcie takie w głos,chociaż nie zawsze.
Co do butelek to faktycznie czasami dziurki sa za duże i dzieciaczki się krztuszą ale czasami ich taka natura więc jak podajesz butle to staraj się zeby główka była uniesiona wyżej,rób to bardzo powoli,co do pępka nie pomogę zanim synka odebrałam ze szpitala juz pępka nie miał

Do góry