reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

moich znajomych mały urodzony 27.03.09 waży 7kg, nie był wcześniakiem, ani nic z takich rzeczy, nie jest też niejadkiem, więc Wy się nie martwcie, że Wasze maluchy mało ważą, on jak na chłopca to jest chyba poza centylami ale tymi dolnymi

no a ja się chyba obrażę, Zuzka urodzona te ż 27 03 2009, ważyla 3200, i nie jest niejadkiem. je bardzo dużo a mimo to waży 7 kg. i nie jest zaniedbanym dzieckiem. tak ma i już. kiedys pediatra się burzyła i radziła natychmiast wprowadzać mieszankę - dostała wczesniej zupki, potem doszły kasze, bułeczki i inne smakołyki - i nic. nadal wolno ale systematycznie przybiera na wadze. większość dzieciaków popędziła z wagą do przodu a teraz stoi. Zuzka przybira wolno ale cały czas. teraz miała robione badania krwii - mam nadzieję, że nic nie wykażą ale Zuzka w żadnym razie nie jest zaniedbanym dzieckiem:confused2::confused2:dużo się rusza, nawet barzdo dużo...

i tak, Zuzka jest pod 3 centylem

Ostatnia edycja:
reklama
ja nie mówię, że któreś z Waszych dzieci jest zaniedbane, powiedziałam to o tamtym dziecku :-p nie zrozumcie mnie źle, wcale nie uważam, że z Waszymi dziećmi jest coś nie tak, dziewczynka powinna być drobna, a jak jeszcze jest niejadkiem to co zrobić? nic. dużo się ruszają, to jeszcze ciężej przybrać, a tamten chłopczyk w ogóle się nie rusza, bo nawet raczkować nie umie, nie ważne, nie wracam już do tego tematu, nie chciałam nikogo obrazić, sorry :tak:
tak ma być i już, kiedyś pewnie jeszcze rodziców przerosną te kruszynki :-p

Ostatnia edycja:
Justyna, moja Ada też do niejadków nie należy (potrafi zjeść jajecznice z 2 jajek z kromką chleba), ale waga jest taka i nie chce być inaczej. Wydaje mi się, że nasze dziewczyny mają dobrą przemianę materii i są b.ruchliwe i to wszystko :tak: Zresztą nawet dobrze się składa, bo pasuje nas jeszcze wiele tych mniejszych ubranek, a te większe dłużej ponosi :-D Chyba bym się bardziej martwiła serdelkami oprócz nóg i podwójnym podbródkiem. Otyłość też nie jest dobra.

No otyłość to jest gorsza na pewno:tak: Jak pisałam moja pierwsza córeczka jest bardzo drobna i na roczek to ważyła o ile pamiętam ok 8500. Myślę że najważniejsze to mieć pewność że to taka uroda:tak: najlepiej zrobić badania i nie martwić się więcej wagą:-)

Dziewczyny, dużo już tutaj zębaczy:-D Jak myjecie zęby Maluchom? U nas szczoteczka silikonowa poszła w odstawkę bo Hańka ją starsznie gryzła i przy okazji mnie w palec. Wróciłyśmy teraz do korzeni czyli wilgotny gazik:tak:
A jak u Was to wygląda teraz?

Ja uwazam tak: Kazde dziecko jest inne i ma inna przemiane materii,wchlanianie,charakter (czasem stres/lęk powoduje nadmierne tycie lub chuidniecie-nawet u doroslych) i geny.Jedno jest szczuple bo jest niejadkiem (ja taka bylam w dziecinstwie,mama zalamywala rece bo malo co jesc chcialam),inne ma apetyt na wszystko co mu sie poda (moja Julita:-D).Na pewno kazdy lekarz powie (bo i tak pisza) ze dziecko powinno sie znajdowac pomiedzy 3 a 97 centylem-bo po cos te siatki sa.Wymiary ponizej 3 centyla lub powyzej 97 warto obserwowac,moze zrobic jakies badania czy cos,powinno to sklonic do poglebienia czemu tak jest.Moja Julitka jest na 75 c,chopciaz puce to ma jak niemowle;-):-D

jeśli dziecko jest zdrowe i uśmiechnięte to nie ma się czym martwić, Justyna przepraszam, jeśli poczułaś się obrażona, nawet nie odważyłabym się tak pomyśleć o Waszych dzieciaczkach, bo nawet Was nie znam

reklama
są też szczoteczki sylikonowe takie jak normalna szczoteczka, nie na palec, my mamy pastę od pierwszego ząbka i myjemy, choć za wiele mycia nie mamy jeszcze :-p bo trzy wyszły prawie już całe ale czwarty tylko się przebił

Do góry