reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

moich znajomych mały urodzony 27.03.09 waży 7kg, nie był wcześniakiem, ani nic z takich rzeczy, nie jest też niejadkiem, więc Wy się nie martwcie, że Wasze maluchy mało ważą, on jak na chłopca to jest chyba poza centylami ale tymi dolnymi

no a ja się chyba obrażę, Zuzka urodzona te ż 27 03 2009, ważyla 3200, i nie jest niejadkiem. je bardzo dużo a mimo to waży 7 kg. i nie jest zaniedbanym dzieckiem. tak ma i już. kiedys pediatra się burzyła i radziła natychmiast wprowadzać mieszankę - dostała wczesniej zupki, potem doszły kasze, bułeczki i inne smakołyki - i nic. nadal wolno ale systematycznie przybiera na wadze. większość dzieciaków popędziła z wagą do przodu a teraz stoi. Zuzka przybira wolno ale cały czas. teraz miała robione badania krwii - mam nadzieję, że nic nie wykażą ale Zuzka w żadnym razie nie jest zaniedbanym dzieckiem:confused2::confused2:dużo się rusza, nawet barzdo dużo...

i tak, Zuzka jest pod 3 centylem

Ostatnia edycja:
reklama
ja nie mówię, że któreś z Waszych dzieci jest zaniedbane, powiedziałam to o tamtym dziecku :-p nie zrozumcie mnie źle, wcale nie uważam, że z Waszymi dziećmi jest coś nie tak, dziewczynka powinna być drobna, a jak jeszcze jest niejadkiem to co zrobić? nic. dużo się ruszają, to jeszcze ciężej przybrać, a tamten chłopczyk w ogóle się nie rusza, bo nawet raczkować nie umie, nie ważne, nie wracam już do tego tematu, nie chciałam nikogo obrazić, sorry :tak:
tak ma być i już, kiedyś pewnie jeszcze rodziców przerosną te kruszynki :-p

Ostatnia edycja:
Justyna, moja Ada też do niejadków nie należy (potrafi zjeść jajecznice z 2 jajek z kromką chleba), ale waga jest taka i nie chce być inaczej. Wydaje mi się, że nasze dziewczyny mają dobrą przemianę materii i są b.ruchliwe i to wszystko :tak: Zresztą nawet dobrze się składa, bo pasuje nas jeszcze wiele tych mniejszych ubranek, a te większe dłużej ponosi :-D Chyba bym się bardziej martwiła serdelkami oprócz nóg i podwójnym podbródkiem. Otyłość też nie jest dobra.

No otyłość to jest gorsza na pewno:tak: Jak pisałam moja pierwsza córeczka jest bardzo drobna i na roczek to ważyła o ile pamiętam ok 8500. Myślę że najważniejsze to mieć pewność że to taka uroda:tak: najlepiej zrobić badania i nie martwić się więcej wagą:-)

Dziewczyny, dużo już tutaj zębaczy:-D Jak myjecie zęby Maluchom? U nas szczoteczka silikonowa poszła w odstawkę bo Hańka ją starsznie gryzła i przy okazji mnie w palec. Wróciłyśmy teraz do korzeni czyli wilgotny gazik:tak:
A jak u Was to wygląda teraz?

Ja uwazam tak: Kazde dziecko jest inne i ma inna przemiane materii,wchlanianie,charakter (czasem stres/lęk powoduje nadmierne tycie lub chuidniecie-nawet u doroslych) i geny.Jedno jest szczuple bo jest niejadkiem (ja taka bylam w dziecinstwie,mama zalamywala rece bo malo co jesc chcialam),inne ma apetyt na wszystko co mu sie poda (moja Julita:-D).Na pewno kazdy lekarz powie (bo i tak pisza) ze dziecko powinno sie znajdowac pomiedzy 3 a 97 centylem-bo po cos te siatki sa.Wymiary ponizej 3 centyla lub powyzej 97 warto obserwowac,moze zrobic jakies badania czy cos,powinno to sklonic do poglebienia czemu tak jest.Moja Julitka jest na 75 c,chopciaz puce to ma jak niemowle;-):-D

jeśli dziecko jest zdrowe i uśmiechnięte to nie ma się czym martwić, Justyna przepraszam, jeśli poczułaś się obrażona, nawet nie odważyłabym się tak pomyśleć o Waszych dzieciaczkach, bo nawet Was nie znam

reklama
są też szczoteczki sylikonowe takie jak normalna szczoteczka, nie na palec, my mamy pastę od pierwszego ząbka i myjemy, choć za wiele mycia nie mamy jeszcze :-p bo trzy wyszły prawie już całe ale czwarty tylko się przebił

Do góry