Gratulacje dla zebolkow
U nas zebowa cisza-ciagle sa 2 dolne jedynki tylko.
zaobserwowalam u Julity duze postepy w IQ ze tak powiem
Otoz ladnie rozpoznaje przedmioty ktore nazywam (oglada sie na nie)-czajnik,okno,miseczka,lyzeczka,obraz,lampa (na lampe mowi nawet "LA" i umie sama pstrykac
),lozeczko,smoczus,nosek (umie pokazac na mnie i na zabawkach),piesek,auto (jak robie brum brum to sie smieje
),misio,klocek,pileczka,wieza.Prawdziwym hitem jest choinka ktora mamy od 5.12.Przez to ze sie swieci i migaja lampki to mozna w kuchni zapytac "gdzie jest choinka" to biegnie na czterech do pokoju do choinki.Choinka wyparla nawet fretke;-)Jak robilam pranie i byly jej skarpetki,to probowala zalozyc sobie na nozki (zawsze jak ja ubieram to mowie np."teraz zakladamy czapeczke na glowke,teraz zakladamy skarpetki na nozki itp.),rozumie komende "usiadz" bo je na stojaco wiec w kolko powtarzam to slowo...A wczoraj pukalam w bongosa a raczej w bebenek djembe a ona doszla i tez zaczela pukac,nawet rytmicznie
Podryguje tez w takt muzyki.Coraz chetniej sie z nia bawie (bo u mnie raczej z tym ciezko,jakas dretwa jestem do dzieci),bo jest coraz bardziej kumata
Ruchowo to tak jak juz pisalam niedawno-szybkie chodzenie bokiem przy meblach,stanie bez trzymanki na stojaco,wolne spacery po calym mieszkaniu z pchaczem
przodem,prowadzona za raczki smiga wrecz.Z nowosci ruchowych to jedynie robi po 2 kroczki sama ale...w lozeczku.Straszna cwaniara-wie ze tam jak upadnie to na miekka posciel
Filmik z pchaczem:
http://w979.wrzuta.pl/film/5rOzy6y0MZI/spacery_z_pchaczem_10_mies
Ladnie i dosc pewnie chodzi,na calych stopach,nie krzywi nozek,potrafi calkim dlugo chodzic dopoki sie nie zaklinuje gdzies (narazie ja jej w wiekszosci skrecam jak sie zaklinuje).Tesciowie po obejrzeniu filmu napisali,ze w Nowy Rok zacznie smaa chodzic-pozyjemy zobaczymy
Z pchacza jestem bardzo zadowolona.Nie przewraca sie przy nim (moze na poczatku ze 2 razy),pchacz nie ucieka do przodu,dobrze jezdzi nawet po sliskiej powierzchni typu panele czy parkiet z gruba warstwa lakieru.
filmik z brawo (kosi-kosi),troche urwany ale musicie sie zadowolic tym co jest
http://w633.wrzuta.pl/film/3XoFDCxrnoO/kosi_kosi_brawo