reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

reklama
bylismy u alergologa - maly ma wg niego nie AZS, a łojotokowe zapalenie skory, ktore powinno przejsc w 6-7 mcu lub troche pozniej.
a propos alergii - z alergenami to roznie bywa i raz zmiany wystepuja od razu, a czasem po tygodniu. schodzic tez moga roznie, bo raczej powiinny szybko, ale moze dojsc do zapalen i chociaz alergenu juz nie ma to zmiany na skorze sie utrzymuja (bo dziecko sie poci, trze, bakterie moga sie przyplatac itd). tak wie jednoznacznych odpowiedzi niestey brak:-(
tak wiec bede delikatnie rozszerzac diete.
aa, no i w przypadku alergii najlepiej karmic piersia pierwse 6 mcy, to zwieksza szanse na wyrosniecie z niej.

Ja podobnie jak modroklejka, smaruje szyma co 2dni.
Raz oliwka a raz tym kremem ziajka.

Dziewczyny mam pytanie ile wasze dzieci jedza na dobe i jak czesto?
Jak wiecie my karmimy sie lyzeczka,o butelce maly nawet nie chce slyszec!!!!!
Moj je 4 razy w ciagnu dnia i raz lub dwa razy w nocy.
dzis jadl o 3-60ml i po 6 60-ml.
Rano na sniadanie o 9 je 150ml mleka z kleikiem kukurydzianym( dzis patrzylam ile tego wychodzi to tak prawie 180ml)
Obiad o 13-zupka i troche deserku.
Potem o 17-kaszka jablkowa/malinowa lub inna.Teraz mamy jablkowa moze byc na mleku lub wodzie.Ja na 150ml wody sypie 3lyzki mleka i ta kaszke i pewnie tez wyjdzie okolo 180ml.
Kolacja Przed 21-mleko 150ml z kleikiem ryzowym.

Zastanawiam sie poprostu czy maly nie za malo je.
On praktycznie nie domaga sie jedzenia i moze dlatego mamy taki rytm,ale jak kiedys probowalam mu dac jesc co 3h to nie chcial i plul.

Wczoraj okolo 19 dalam mu pol sloiczka zupki bo robilam i mialam tylko 2sloiczki a trzeciego nie mialam zeby wlozyc a do dwoch sie nie zmiescilo i zjadl to,ale nie zbyt chetnie.
Okolo 16 dalam mu tez troche deserku.To zjadl ze smakiem:tak:

Julitka nie jest najczesciej niczym smarowana-o oliwce mowila mi juz polozna ktora przychodzila do domu ze nie jest to najlepszy kosmetyk dla niemowlat (chociaz nasze mamy nas tym smarowaly i bylo OK).Kapiemy ja w oilatum lub,tak ja teraz mi sie skonczylo nie kupilam nic innego,wlewam troche oliwki bambino do wody (juz na koniec),podejrzewam ze efekt podobny do oilatum tylko nieco slabszy.

Ewelcia-sa dni ze Julita wypila LITR mleka,ale przewaznie okolo 800ml.Herbatke/soczek okolo 90-150 ml dziennie,do tego jedynie 1/3 sloiczka z obiadkiem lub deserkiem i na noc do mleka kleik kukurydziany.Jednym slowem nadal podstawa jest u nas mleko po ktorym rosnie jak na drozdzach.Na naszej wadze Julek wazy rowno 8 kg nago (wazona przed kapiela).Je panna tak co 4h to mleko.

Dzieki Sara:-).
No ja juz nie wiem czy ten moj szkrab je sporo czy nie;-).
moze zaczne mu robic 180ml mleka a nie 150ml moze zje:crazy::eek:.
Julitka fajnie wazy:tak:.
Z mojego to taka kruszynka mala,ale naszczescie jest zdrowy i bardzo wesoly:tak:

My kąpiemy w samej wodzie + mydełko bambino. Ostatnio też pediatra doradziła nam, żeby jak namniej kosmetyków stosować. A skórę ma OK. gładziutką i miękką. niczym nie smaruję po kąpaniu. oliwką to chyba ani razu od urodzenia go nie posmarowałam.... może to tez dlatego, że mamy dobrą wodę w domu, nie jest twarda, prawie nie ma kamienia.

Ewelcia - Jaś je na razie tylko mleko. Wypija ok. 900ml. mniej więcej co 2,5 - 3,5 godziny. Jak rzadziej to zje więcej - ok. 170ml, jak częściej to mniej - ok. 130ml

Ja smaruję małą oliwką z hippa albo mleczkiem z hippa tak co 2-3 dni. Posmarowałam ją raz oliwką Johnsona i dostała uczulenia! Teraz po tym uczuleniu skórka juz nie jest taka gładziutka:baffled:

my sie kąpiemy w Oilatum i smarujemy tez emulsja Oilatum - Nadia miała straszne problemy z sucha skóra i to zalecenie dermatologa, teraz juz jest git ale na razie pozostajemy przy oilatum:tak:

reklama
Natalka nie ma absolutnie żadnych problemów ze skórą - smaruję ją po każdej kąpieli niewielką ilością mleczka nivea - fajne jest wg mnie.

Pije głównie mleko, trochę herbatki jabłko melisa (wczoraj rekord bo wypiła 120ml tej herbatki, a najczęściej tak z 50-60ml co i tak jest postępem, bo niedawno ni echciała w ogóle nic pić). Mleka wypija ok 700ml (trochę ponad zwykle), raz dziennie daję jej kleik kukurydziany, ale z tym różnie - z butli nie bardzo chce ciągnąć, na łyżeczce taki bardziej gęsty tez nie bardzo jej smakuje - zje z 5-6 łyżeczek i plucie jest. Tak, że na razie podstawą diety jest mleko.

Na dniach wprowadzam marchewkę.

Do góry