reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Doczytałam teraz ze głowy :) już nie pamietam ale zdaje sie ze jeżdzi tą słuchawką w rejonach ciemionka - nic strasznego sie nie dzieje - u nas odwrotna kolejnosć - ale ja robiłam full pakiet usg bo znajomej jakiś guzek u dziecka w jamie brzusznej wykryli i kontolują na bierząco więc wolałam zrobić i WIEDZIEĆ jak coś.

reklama
USG głowy - przeciwcięmiączkowe, czy jak tam to się zwie to jeździ słuchawką po ciemiączku jakby i to wszystko, USG brzucha to po brzuszku, USG bioderek to dziecko lezy najpierw na jednym boczku i jeździ po bioderku a potem drugi boczek:tak:

A to siatki centylowe - fajna sprawa ja sie zalogowałam i wpisałam dane i mały jest na dolnej granicy normy:-(Siatki Centylowe - sprawdź wagę dziecka - prawidłowy rozwój dziecka

ja też jestem zalogowana, nie przejmuj się julia, u mnie też centyle na dole raczej, ale Zu jednak przybiera, mało bo ok 80 g tygodniowo ale jednak

Zu przy urodzeniu miała 25 centyl - teraz między 10 a 25 ale raczej 10

Ostatnia edycja:
rano jak Oliwier wstaje a mąż go przebiera to ja nie mogę się pokazywać dopóki nie skończy. Jak tylko Oliwier mnie zobaczy to od razu się śmieje a za chwilę zaczyna tak śmiesznie pojękiwać tak jak to Magdalenka napisała, jakby mówił "szybciej mamo szybciej":-D to taki jakby śmiech połączony z płaczem:-D, śmiesznie tez wtedy przebiera nóżkami i językiem, znaczy się mlaska:-D
Tez sobie wtedy myślę że warto było przejść popękane/pogryzione brodawki, zabawy z laktatorem aby mieć teraz takie widoki i poczucie spełnienia:tak:
Tylko te wielkie cyce mi trochę przeszkadzaja, znaczy się ich rozmiar:szok::-D

Natalia po tych problemach z bolącą zaczerwienioną nóżką po szczepieniu miała b. spokojną noc. Położona była bez wieczornej butli, bo zasnęła na rękach gdy tuliliśmy ja płaczącą, więc sądziłam, że obudzi się wcześniej na mleczko. Ale ona przebudziła się dopiero o 6.15 strasznie głodna, wypiła jednym haustem 150ml i zasnęła natychmiast. Wciąż jeszcze śpi. W nocy nie było gorączki bo sprawdzałam kilka razy, nie mogłam spać bo się o nią martwiłam. Najważniejsze, że gdy o 6 wzięłam ją na przewijak to na nóżce nie było żadnego śladu - a wczoraj była mocno zaczerwieniona i trochę opuchnięta. I nie boli ją już, bo pozwoliła bez protestów się dotknąć w tę nóżkę. Cieszę się bardzo.

Dziś jedziemy do rehabilitantki. Miałam odwoływać wizytę, ze względu na obolałą nóżkę - ale skoro rano było wszystko ok, to jeśli nadal będzie dobrze to pojedziemy, tym bardziej, że w przyszłym tyg lekarka ma urlop. Na szczęście tylko tydzień.

Dziewczynki, moze to głupie co powiem, ale ja się martwię, że u nas wszystko ok. Tzn tak mówi ta nasza pediatra, a ja co wizytę pytam, czy do neurologa nie muszę np iść. Ona że wszystko ok. Dziś idę na kontrolę wagi bo ostatnio stwierdziła, ze byłyśmy na 10 centylu a mnie się zdawało że na 25 :confused: Może ja poprostu nie umiem tego odczytywać.

Dziewczyny czy Wasze dzieciaki są też takie absorbujące, bo moja Zośka to od urodzenia wymaga mnóstwa uwagi, w sumie w dzień prawie nie śpi, jeszcze jej się nie zdarzyło nigdy w życiu pospać 2 godzin ciągiem, zazwyczaj łapie 2 drzemki po 20 minut. Na macie zle, w leżaczku zle, na karimacie na podłodze zle, na rękach tez nie dobrze. Spacery tez nie należą do przyjemności, bo wytrzymuje w wózku (tylko w spacerówce, gondoli nienawidzi) ok godziny, w nosidle jest trochę lepiej bo może obserwować świat, ale w te upały noszenie nie wchodzi w gre.
W domu nie moge nic zrobić, dopiero jak wraca mąż z pracy nadrabiam zaległości, Muszę ja cały czas zabawiać bo jak odejde od niej na chwilke to zaraz marudzi, a poza tm jest bardzo ruchliwa, może ma adhd;-). Już w ciąży dała mi popalić niezle, nie spalam po nocy bo harce mi w brzuchu urządzała, myślałam ze bede miała cesarke bo ona co dwa tygodnie zmieniała pozycję w brzuchu, raz głowa była w gorze a raz na dole, czułam jak mi sie w brzuchu obraca, a nie było to przyjemne w 9 m-cu.
Lekarz nie widzi u niej zadnego wzmozonego napiecia, mowi ze rozwija sie dobrze i ze to taki typ. Ile bym dała zeby mi choć z godzinkę pospała w ciągu dnia:-(Jak śpią w dzień Wasze dzieciaczki?

reklama
Dziewczynki, moze to głupie co powiem, ale ja się martwię, że u nas wszystko ok. Tzn tak mówi ta nasza pediatra, a ja co wizytę pytam, czy do neurologa nie muszę np iść. Ona że wszystko ok. Dziś idę na kontrolę wagi bo ostatnio stwierdziła, ze byłyśmy na 10 centylu a mnie się zdawało że na 25 :confused: Może ja poprostu nie umiem tego odczytywać.

Tu możesz dokładnie sprawdzić centyle, wystarczy wpisać wiek dziecka i wagę i samo wyliczy Siatki Centylowe - sprawdź wagę dziecka - prawidłowy rozwój dziecka :-)

Do góry