reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

tak was czytam i ja malutka wczoraj mialam ubrana tylko w body dl rekaw i skarpetki bez czapki ale uszka przykrywalam zeby jej nie zawialo u nas byl 27 stopni wiec ciepelko i tak mala ciut glwke spocona wiec przypuszczam za jak by mala krotk rekaw to tez bylo by ok a w domu to ubiram w same body dl rekaw i skarpetki ewentualnie jakies spioszki cieniutkie na towtedy bez skarpetek:tak:

reklama
Jejku ale fajnie ze tak cienko ubieracie maluchy:-)
Tutaj zimno,chociaz wczoraj bylo troszke slonca i siedzialam z malym na lawce az mu zdjelam bluze bo strasznie pieklo.
Dzis pada:baffled::baffled::baffled:moze pozniej bedzie lepsza pogoda to wyjdziemy.
Moja maruda wczoraj polozona do lozeczka przed 22 zasnela przed 23:szok:nie wiem z kad on ma sile jak budzi sie rano tak nie chce spac w dzien.
No wczoraj zrobil wyjatek i spal 1h na dworku:tak:.
dzis nocka ok.wstal tylko o 5 na jedzenie a potem po 8

mamusie, pomozcie!! mojemu malcowi pojawila sie ciemienucha.... ale na brwiach; jak ja zlikwidowac?? poradzcie, prosze

U nas znowu kryzys wagowy. Ostatno juz bylo ladnie, a teraz znowu zonk i pediatra kazała wpychac malemu wiecej jedzenia. Kurcze, jutro konczy 6 tygodni, a od wagi urodzeniowej dopiero 500 g przybrał. Niby wszystko w porządku, juz troche mniej kup robi (jakies 4-5 na dobe, wczesniej to bylo chyba z 10), je ok. 500 - 600 ml na dobe. I przez ostatnie 2 tygodnie tylko 200 g przybrał:-( Chyba jako jedyna z tego forum mam ten problem, ze musze wciskac malemu zarełko.

moja mala w 7tygodni przytyla okolo 1800g i zdaniem mojego pediatry za duzo.. dziwi ja to bo Amelka urodzila sie malutka(2620g) ale przeciez to nie znaczy ze ma byc zawsze mniejsza od rowiesnikow. wogole jakas glupia ta baba:wściekła/y: jak karmilam u niej mala to stwierdzila ze minelo dopiero 1.5 h od wczesniejszego karmienia(pytala o to:) i ze jeszcze zawczesnie (a ryk byl niesamowity...:-p)
pozniej Amelka zrobila sobie chwilke przerwy(przeciez musiala zlapac oddech..) to mowi tak: "juz nieciagnie to zabierz jej butelke.." :angry:myslalam ze zaraz cos jej powiem.. chcialaby zebym ja glodzila bo wedlog jej obliczen przytyla za duzo... no i oczywiscie problem byl o to ze nieprzystawiam malj do piersi.. i mleko modyfikowane.. ale co do tego to powiedzialam jej ze to moja sprawa:laugh2:

co do ubierania to tez mam problem ... dzisiaj bylo 22st w cieniu(+wiaterek)w sloncu okolo27(tak na oko) i ubralam mala tak:
rajstopki spodenki skarpetni body z dl rekawem bluza polarowa z kapturem(z podszewka od wew.) i cieniutka czapeczka :baffled: czy to niezagrubo ?????? :eek: niewiem czy jej niezgrzalam jak dotykalam karczek to miala cieply ale spocony chyba nie...

Witam:-)
Czy ktores z Waszych dzieciaczkow maja swoja ulubiona strone do spania czy lezenia? bo moja mala przewaznie przekreca glowke na prawo nawet jak poloze jej ja na lewo to ona spowrotem.. i lekarz dal mi skierowanie do fizjoterapelty.. mam nadzieje ze to nic zlego bo to nie jest tak ze niepotrafi klasc na lewo mi sie wydaje ze jej tak wygonie i to jej ulubiona strona:tak: no ale nic pojdziemy i pewmie pokaza kilka cwiczonek wiec bedziemy trenowac:)

i jeszcze jedno czy kremujecie buzki maluszkow jakims kremikiem ochronnym ?
ja wczoraj kupilam jakas nowosc z nivea dla dzieci (ciekawe czy dobre.. moze ma ktoras z was juz to wyprobowane? podaje link:-pChildren's Pocket Size - NIVEA ) wlasciwie to dzisiaj posmarowalam jej buzke ale i tak odwracalam ja od slonca:tak: o wlasnie a ile czasu dziennie moze byc taki maluszek na sloncu?tzn buzka do slonca:-p bo ja sie zawsze boje zeby jej nie przypalilo:-p

Moje malenstwo moj maly tez lubi trzymac glowke na jedna strone(na prawa) szczegolnie wtedy jak lezy na macie ale ja mu przewieszam zabawki zeby patrzyl sie tez w druga strone i sie patrzy:tak:czasami tez mate przekrecam albo jego zeby mial zmiany:-D:-D:-D.

Co do slonca to przeciez nie da sie tak zeby calkowicie maluch byl w strone slonca bo zamyka oczy i sie denerwuje-przynajmniej moj Szymek tak robi.
Dzis o dziwo bylismy 4h na dworku z czego maly spal 3h:szok:juz dawno mi tak nie spal na dworku.
Rano padalo i myslalam ze lipa ze spacerku a tu o 12 takie slonce wyszlo:-)

po powrocie mialam duuuuuzoo pracy z duuuuuzaaaaaa kupa:-D

Jak malutką położę na wznak to lubi przechylać sobie główkę na prawą stronę więc myślę że też ma swoje ulubione położenie główki :tak:. Najczęściej jednak kładę malutką na boczkach, jak przestaje podobać się jej spanie na jednym boczku to przez sen zaczyna postękiwać i daje mi znać że mam jej zmienić boczek i wtedy potrafi dalej ładnie spać. Ale jej ulubionym boczkiem bez wątpienia jest prawy ;-), ale na lewym też leży dosyć sporo.

Dziewczyny!

Bardzo was przepraszam, ale ostatnio nie mam na nic czasu i nawet nie zagladam na forum, wiec kompletnie nie wiem co sie dzieje i nic nie robie- w sensie listy itp...

Nie wyjasnilismy jeszcze problemu jezyka Adasia-na lekarzy, szpitale i generalnie słuzbe zdrowia mogłabym klac ile wlezie...

Poza tym od poniedziałku jest u mnie moja mama i nareszczie odkryłam czemu moj synek był w ostatnim czasie taki marudny nocami i czemu nie spał jak kiedys 6 godzin tylko domagał sie jedzenia co 2,5 godziny-Adas nie dojadał...i dlatego mało przybrał na wadze-w 4 tyg tylko 480 gr-byłam juz tak zdesperowana ze chciałam mu podac mieszanke, ale sie powstrzymałam...Po tym jak karmie Adasia sciagam jeszcze ok 50-60 ml z piersi z której on jadł...a ja zamiast dawac mu mleczko sciagniete, dawałm mu druga piers-on spijał to pierwsze, rozwodnione melczko i był głodny...a ja powinnam mu dawac to tresciwe...ale syt juz opanowana i teraz adas je co 4 godziny w dzien i ma 7 godzinna przerwe w nocy...w sumie karmie go tylko 5 razy dziennie...i przez 6 dni przybrał łądnie 230 gr...

A odnosnie ubierania to nic nie powiem tylko wstawie zdjecie z wczoraj

meczymy sie co prawda jeszcze ze wzdeciami, ale na szczescie espumisan pomaga...ja nie jem prawie nic i dzieki temu mam tylko 4 kg wiecej niz przed ciaza-ale proporcje całkiem inne...w nic nie wchodze w udach, biodrach i piersiach...

uciekam do synusia...

postaram sie zagladac czesciej-moze teraz jak adas je rzadziej to sie uda

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Modroklejka ile bylo u was stopni ze tak cieniutko ubralas synka? byl wiaterek? ja to mam zawsze taki dylemat ze szok:eek:
wiem ze lepiej jest ubrac cieniej i jak cos przykryc kocykiem niz przegrzac ale mi to sie zawsze wydaje ze takiemu malemu to zimno ze nam jest cieplo bo sie ruszamy a takie maluszki tylko leza poza tym przewaznie moja Amelka spi w wozku wiec tym bardziej mysle ze jej zimno...:eek:

Do góry