reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Ewelcia to podobnie zachowuja sie nasze dzieciaczki,no poza tym histerycznym placzem.U nas jest tak ze jak mala nie zasnie przy cycu to jak sie ja odlozy do lozeczka to zaczyna plakac.Oczywiscie jak maz ja wyjmie z lozeczka to przestaje...Dlatego na taka histerie dostaje smoka.Ja domyslam sie ze ona chce naszej uwagi ale nie chcemy jej przyzwyczajac ze ciagle wisi albo na moim cycu albo w naszych ramionach.Julitka tez wywija raczkami,czasem musze jej unieruchomic te lapki co nie da sie cyca czy butelki podac.A rekawiczki niedrapki szybko jej spadaja-zaloze i za 5 min nie ma:baffled:To samo ze skarpetkami.
Zmykam z kompuera,chyba do juterka dopiero o ile mala pozwoli:tak:

reklama
Do tych mamusiek co już urodziły: używacie pieluszek tetrowych czy jednorazowych? hmm mam co prawda już spory zapas pampersów ale słyszałam że na początku powinno się używać tetrowych bo są lepsze na bioderka u dziewczynek.

Agusia jeżeli dziecko ma zdrowe bioderka to nie ma potrzeby pieluchować go pieluchami tetrowymi, bo maluch tylko niepotrzebnie się męczy.

dziewczyny nie wiem czy oglądacie tvn style, tam jest taki fajny program o opiece nad maluszkami , polecam :tak::-D

Agusia, tetrowe używa się dodatkowo, do tzw. szerokiego pieluchowania, czyli najpierw "pampers" a na to tetrowa, żeby bioderka szerzej ustawić, nie każde dziecko musi to mieć, ale często jest zalecane przez pierwszy okres

Agusia moim zdaniem dobrze założony pampers jest dłużej szeroki niż pielucha tetrowa z której po z siusianiu zrobi się tak kula,taki zgniot nie wiem jak to wytłumaczyć a pampers pozostaje szeroki i nóżki są tak z boku,chyba że lekarz zaleci szerokie pieluchowanie wtedy jakos używa się chyba więcej niż jednej pieluchy i tak specjalnie zakłada

maniulka, ale dziecko nie sika w tę tetrową pieluchę tylko w pampersa, który jest pod spodem... czasem nawet każą pieluchować flanelowymi, bo są jeszcze sztywniejsze... a pampersy nie są wcale sztywne, tylko właśnie bardzo plastyczne, uginają się od nóżek

ojej to te dzieci biedne są pampers i jeszcze na to pielucha tetrowa albo flanelowa :szok::szok::szok:biedne zgrzane pupki masakra przecież na pewno gorąco w tym na to jeszcze jakies spioszki :szok:no ale dla zdrowia bioderek chyba tak się robi chociaż ortopedzi maja różne zdanie na ten temat

Ostatnio czytałam w jakieś gazecie, że nie zaleca się już szerokiego pieluszkowania...jak znajdę ten artykuł to Wam napiszę...

no i znalazłam to "Dziecko" nr 2 z lutego:
Na temat tej pieluszki wypowiada się Paweł Zawistowski, tu jest tak napisane:

"Czy potrzebna jest szeroka pielucha? to MIT
Aparat ruchu rozwija się w ruchu, a każde jego ograniczenie nie mówiąc już o unieruchomieniu, obniża sprawność, zmienia sposób poruszania się i charakter ruchu...
Ograniczanie naturalnych ruchów nóżek osłabia sprawność mięśni brzucha.
To opóźni tempo zdobywania kolejnych umiejętności i dziecko nie będzie nawet myślało o raczkowaniu i turlaniu się...
Przy szerokim pieluszkowaniu na pierwszy rzut oka widać, że ruchy są niezgrabne, ograniczone i monotonne. Jeżeli dziecko unosi już nóżki to asymetrycznie i bardziej na boki niż do góry..."

Ostatnia edycja:
reklama
Pieluchy-mam kupionych az 35 tetrowych (rozpakowalam i uzywam narazie 15,paczka z pozostalymi 20 lezy nierozpakowana) i zakladam jej corci 1-max.2 razy na dobe-glownie w dzien.Myslalam ze bede uzywac tetry czesciej ale naprawde jest z nimi sporo roboty.Kupke i siku trzeba najpierw sprac pod kranem i dopiero wrzucic do miski/wiadra z woda + platki mydlane lub woda + ocet(my stosujemy wersje 1 bo 2 jest zbyt "aromatyczna").Potem dopiero takie odmoczone pieluchy (min.1 noc) wrzucamy do pralki.Do tego stosowanie pieluch tetrowych wiaze sie tez z czestszym praniem ubranek bo sa przesikane czesto.Patentem na to sa majteczki z oddychajacej ceratki (wielorazowe lub jednorazowe) zakladane na pieluche tetrowa ale poniewaz Julita najczesciej spi na boku (na zmiane prawy lub lewy) to scieka jej i tak mocz po udzie wiec przesikuje spioszki i pajacyki
Dlatego wygodniejsze jednak sa pieluchy jednorazowe-jak pisalam uzywamy bella happy newborn 2-5 kg i wydaja mi sie dosc szerokie.

Szerokie pieluchowanie-dokladnie,w ksiazce Zawitkowskiego tez jest napisane ze o ile dziecko ma zdrowe bioderka to nie ma wskazan do szerokiego pieluchowania.Inaczej ma sie rzecz jak jest dysplazja stawow biodrowych-wtedy uzywa sie 2 pieluchy tetrowe i dziecko ma nozki rozlozone na boki jak zabka.W ciezszych przypadkach wklada sie dziecku nozki w taka szyne a nawet w gips:baffled:

TVN Style - tak,ogladam ten program o dzieciach:-)

A u nas nic w sumie nowego.W dzien mala na cycach,w nocy na butli (troche z wygody).W kapieli nawet wczoraj nie plakala tylko jej sie podobalo,bo poprzednimi razami to biedna plakala tak ze balam sie ze sasiedzi policje zaczna wzywac ze katujemy dziecko:-D
No ale mamy pecha-po 1 siadla nam pralka (chyba programator).Dobrze ze jest na gwarancji wiec jutro przyjedzie facet z serwisu.Gorzej jak wmowi ze pralka zepsuta z winy uzytkownika,no ale moze bedzie uzciwy.
Do tego mam dosc jesli chodzi o termometry.Mam termometr jak wiekszosc z was na podczerwien kupiony na allegro do mierzenia temperatury na czole i w uchu-za 61 zl.2 dni mierzyl dobrze a teraz nie dosc ze jest niski stan baterii (po 2 dniach!) to pokazuje zanizona teperature-rzekomo maz,ja i mala mamy max 35.8- 36.3 stopnie.Rozjezdza sie to calkiem z rteciowym.No wiec ten bede reklamowac,ale wczoraj poki co kupilam zwykly elektroniczny termometr Microlife z apteki za 15 zl i...nie umiem go odpalic wogole...Kurde,masakra jakas:-D:rofl2::baffled:

Do góry