reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Iwona ja z malym na dworze bylam juz w poniedzialek na 7min potem we wtorek na 10min w srode na 13min w czwartek na 15min wczoraj nie bylam bo padal maly deszczyk i troszke wialo.Dzis tez bylismy ale jakies 12min bo zaczelo byc zimniej.Nie wkladalam malego do wozka tylko trzymalam na rekach,nie chce mi sie narazie wozka wyciagac na tak krotko.
Co dziennie chce mu zwiekszac pobyt na dworku o kilka minut.
Mam nadzieje ze zle nie robie.
A moze bardziej doswiadczone mamuski by sie tez wypowiedzialy??

reklama
Ewelcia ja z dwójka starszych dzieci tez tak szybko wychodziłam a teraz trzecim jakos bardziej ze wszystkim panikuje.Nie wiem kiedy z nia wyjsc bo w szpitalu uznali ja za wczesniaka (mimo ze było 37 tyg.ciazy) , i chyba musze jeszcze poczekac z wyjsciem .

a ja jakos nie mam szczescia zeby werandowac malutka
bo zawsze jak sie zabieramy na zaczyna wiac lub slonko ucieklo i jakis deszczyk itp:baffled:

,a, pytanie malutkiej na prawym oczku znaczys ie wokol prawego oczka jakies krosteczki wyszly hmmm i martwie sie ma takie te krosteczki wokol zaczerwienione martwie sie

i w pachwinkach kolo piski pekla jej skurka a przeciez smaruje ja po kapieli oliwka i za kazdym razem jak ja przebieramy to kremem przeciw podraznieniom ale w pachwilnkach jej peklo

a wasze dzieciaczki tez maja takie cos ze ten naskorek tak schodzi ta skorka??????szczegolnie na stupkach i raczach?????

no i dzis malutka ciut zielonkawe kupki zrobila ale tak malutko wiekszosc zoltej bylo moze cos zjadlam hmmm ja juz chyba osiwieje tak sie zamartwiam malutka i tym co wam tu napislam

moze jestem za bardzo opiekuncza i sie przejmuje ale juz taka jestem boje sie o nia i tyle

echh w ogole dolka mam jakiegos niby wszytsko jest oki ale .......no wlasnie sama nie wiem martwie sie tym

a wasze dzieciaczki tez sie krztusza tak czesto jak karmicie z cycka malutka jakos czesto jak bardzo glodna a mi z cycka mocno leci bo mam duzo mleka to chyba przez to.........

hmmm co jeszcze mialam napisac to chyba tyle

Truda mojej małej też tak schodzi skórka i krztusi sie przy jedzeniu.Dzisiaj do kąpieli doleje jej oliatum może to coś da na suchą skórę.Moja Marysia mało je i muszę ją budzic na karmienie.ALe to budzenie nie bardzo pomaga bo ona za chwilę przy piersi usypia.Waże ją codziennie i chociaż dobre jest to że od 3 dni zaczeła przybierac na wadze.

To ze schodzi skorka to podobno normalne-polozna tak mi powiedziala w szpitalu.Ja smaruje kilka razy dziennie oliwka i jest coraz lepiej.

Szymon tez sie czasami ksztusi przy jedzeniu za szybko chce sie najesc.On jak wstaje to steka i ja w tym czasie mu szykuje butle ale on jak zwykle wybudza sie dlugo,ale juz chce jesc i czasami jeszcze sie dobrze nie wybudzi a juz ciagnie flache i mu tez czasami bokiem wylatuje mleko,odbije mu sie i juz dobrze pije.

Co do krostek-moj mial przez dwa dni na policzkkach takie malutkie jak go kremem posmarowalam,jak smaruje oliwka jest ok.
Taki sam mam plyn do kapieli jak ten krem i po plynie nic mu nie jest.

Dziewczyny- u nas jeśli Mały urodzi się zdrowy i nie bedzie innych zalecen lekarza, to mam zamiar werandowac go odrazu ....Ubiore go cieplutk tok jak na prawdziwy spacer, włożę w gondole i WIO na balkon na pare minut...i tak przez 3-4 dni a potem pierwszy spacer :)

Mam termin na koniec marca wiec myśle ze powinno byc juz cieplutko, zreszta u nas w rodzininach tak własnie się robi i wszystkie dzieci zdrowiutkie :tak:

No wiadomo, ze jak Mały bedzie przeziebiony to nie bede go męczyc werandowaniem ani spacerami!!!!!

ATsonia też mam nadzieję że pod koniec marca już będzie cieplutko i mam zamiar robić podobnie jak Ty. Stopniowo, na początku po kilka minut przyzwyczajać moją małą do przebywania na zewnątrz ;-)

Po kolei:

Iwona -a jaka jest Twoja metoda wazenia dziecka?Masz wage niemowleca?Bo ja sobie musze radzic tak jak opisalam:-DJulitka weranduje tydzien-wczoraj doszla do 35 min(troche sie na necie zasiedzialam bo mialo byc 25),zaczela od 10 min na pierwszy raz.Z tym ze najpierw bylo to tylko otwarte okno,a ostatnie 2 dni poniewaz ladne sloneczko w Lodzi i opadow brak-lezy na balkonie.Spi jak susel podczas werandowania-widocznie swieze powietrze dziala uspakajajaco:tak:Wg poloznej mala moze wyjsc na spacer jak skonczy 3 tyg - czyli...juz jutro!Jutro moja dziewczynka bedzie miala 3 tyg juppi :-)

I od jutra zacznie brac witaminke D3 bo tez od chwili jak skonczy 3 tyg ma brac a wit.K ma brac co 2 dzien ale kurcze jej mamie sie troche zapomina:baffled:

Trudzia,Ewelcia - te biale krosteczki to moze prosaki sa czy cos?Tak opisuja w poradnikach dla dzieci-ze to znika samoistnie najdalej w miesiac po porodzie.Moja ma pare prosaczkow na nosku ale faktycznie znikaja.Co do luszczacej sie skory-w sumie Julitce tez troche schodzi na brzusiu i raczkach (zwlaszcza ze lubbi ssac paluchy-wasze dzieci tez tak robia?).Wczoraj kupilam linomag i zobaczymy czy jej sie polepszy.Do kapieli moze dodawaj jakies olejki w stylu oilatum,balneum lub emolium?Moja kapie sie w 1 nakretce oilatum na wanienke,ale kapiemy ja raz na 2-3 dni-wskazania poloznej.A z tym oczkiem jakby sie pogorszylo to moze jednak pediatra?Moja miala raz tez lelko zaczerwieniona skore pod paszkami ale przeszlo po kremie alantan.Z kupkami to sama nie wiem-Julita robi takie zolte z grudkami.Pokazywalam nawet pampersa z kupa poloznej,mowila ze to sa stolce przejsciowe.Dziecko robi ich od 2 do 4 na dobe + mokre baki z odrobinka kupy.

Wlasnie,czy wasze dzieci tez puszczaja takie glosne gazy?Nie wiem czy Julitke nie bedzie meczyl problem kolek-ostatnio cos sie prezy,puszcza glosne mokre baki i steka-moze cos zjadlam nie tak i w moim mleku jej zaszkodzilo?A krztusi sie i owszem ale tylko przy butelce,na szczescie po tej wygietej duzo rzadziej,ulewa jej sie tez bokiem ale to ponoc norma a po kazdym ssaniu cyca ma czkawke...

Sara ja podaje witamine d3 jak tylko wyszlismy ze szpitala,lekarz tak kazal nie wiem czemu.
Biale krostki to on ma moze ze 3,ale ostatnio mial czerwone po tym kremie ale juz mu znikly.

Dzis przy zmianie pampersa zauwazylam krew na bodach patrze a tu z pepka mu troszke krwawilo-nie wiem czy to normalne??naszczescie jutro przychodzi pielegniarka.
Moj tez robi kupki zolte i z takimi grudkami,pewnie to norma.
Co do prezenia-cos wczoraj zauwazylam jak by sie prezyl i juz nie jest taki grzeczny po jedzeniu.
Zawsze jak zjadl kladlam go do lozeczka a on sie rozgladal,usmiechal,probowal zdjac reczawiczki dzis cos nie spokojny,ciagle kweka,steka,wyciaga sie-nie wiem czemu przeciez mu daje czasami takie cos na kolki-mozna stosowac zapobiegawczo.
Moze juz jest starszy i nie potrzebuje tyle lezenia spokojnie czy tez spania.
A czy wasze dzieci tez tak maja???

reklama
Ewelcia-moja tez tak ma.W pierwszym tyg w szpitalu to ledwo zjadla z butli (bo mialam puste cycki) to zaraz spala,potem w domu tez po jedzeniu szybko spala.Teraz ostatnio z kolei steka,kweka,wydaje dzwieki rozne i ma otwarte oczy rozgladajac sie ale i prezac oraz puszczajac baki.Albo ja cos meczy w brzuszku albo chce juz wiecej uwagi zamiast spania albo jedno i drugie.A co stosujesz na kolki?Bo chyba mozna infacol i jakas herbatke koperkowa ale poki co sama pije koperkowa by z cyca wyciagala-co z tego jak i tak sie prezy i steka.
Witaminy to pewnie kade dziecko ma dostosowane wg potrzeb.
Z tym pepkiem to dobrze ze polozna bedzie jutro u was to obluka.
PS.Ewelcia aczy Szymus puszcza baki?

Do góry