reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Mi za to jeszcze nic nie opsikal anie nie obkupkal na szczescie.
Truda to u Ciebie produkcja wrze pelna para-super.
JA strasznie ubolewam nad tym ze nie karmie,ale coz zrobic:crazy:

reklama
Ewelcia biedactwo nie zamartwiaj się tym tak:-( Najwidoczniej nie mogłaś karmić piersią i tyle:-( niestety czasem się tak zdarza.
Najważniejsze ze próbowałaś a Szymonek na sztucznym mleczku tez pięknie wyrośnie:-D zobaczysz jaki bedzie zdrowy męzczyzna:tak:

Ale dziewczyny Wam zazdroszcze, tez bym chciała tulić już mojego Skarba;-)

Madzik jeszcze troszke i bedziesz tulic,zobaczysz jak szybko Ci zleci.
U mnie to bylo troszke zaskoczenie Mc Donald nie odwiedzilam a i do fryzjera mialam isc w tym tygodniu hehe

a tak w ogóle to na pocieszenie jeśli chodzi o karmienie piersią to moja mama mówiła mi że jak ona nas karmiła to nie było takiego parcia na karmienie piersią i karmiła bardzo krótko..1-2 msc a potem tylko mleko modyfikowane albo i kiedyś nawet krowie dawano dużo wcześniej. Jak widać wyrośliśmy na piękne dzieciaki i jest wszystko ok:tak::-) więc co kilkanascie lat się to jak widać zmienia;-)

Ewelcia czytałam o tym MCDonaldzie w opisie:-)a w ogóle to nie napisałam że się popłakałam jak czytałam.. Faktycznie najcięższy poród ale dałaś radę!! a z tym głupim Jasiem to było dobre:-Dwtedy to już się śmiałam:-D

Martynka mi zazwyczaj przysypia przy cycku ale jej cycek sam wychodzi z buzki i spi czasem je i je i nie spi i do tego mam bardzo duzooooooo mleka ze mam wycieki nic nie pomaga bo pielucha zalozona na jeden cycek jest zaraz mokra jak karmi z drugiego cycka i tak w kolko jak spie w nocy tez mam wycieki i musze sciagac malutka nie oprozni mi calego cycka nie ma szans musialabym miec blizniakow zeby moze sie udalo sciagnac z 2 cyckow

Truda to normalne że jak karmisz piersią to z drugiej też pokarm leci, i nie odciągaj za dużo z 2 piersi , chyba że ci się zgrubienia robia, bo im więcej odciągasz tym więcej piersi produkują pokarmu.
A o przysypianie pytałam bo moja córka przysypiała mi przy piersi i była trochę żółta, miała za dużo bilirubiny i dopajałam ją odciągniętym mleczkiem za pomocą takiej rureczki przyczepionej do palca i strzykawki:sorry2::dry:

Dzis juz odpadl kkikut pepowiny mojemu synkowi,Sara,Truda i inne mamuski czy waszym dzidzia tez odpadly kikuty?

czesc Kochane Mamusie:tak:

Najwazniejsze info-tak,odpadl kikut:-) w bardzo zreszta zabawny sposob.Otoz z rana byla polozna,macala kikutek i mowila ze lada moment odpadnie bo trzyma tylko sam srodek a brzegi odchodza.Nawet wachala ten kikut i powiedziala ze jest sucho pod nim.Powiedziala tez ze mala rosnie w oczach (bo miala u nas wizyte tydzien temu) i zebym nie przesadzala z wazeniem bo dzieci wazy sie raz na 2 tyg-miesiac a nie codziennie jak ja to robie:-D Polozna ma jeszcze 4 wizyty u nas-co wtorek.
Potem po poludniu przyszla pediatra,mialam do niej ten sam zestaw 17 pytan w tym m.in. o kikut ze nie odpadl.Pani doktor rozbiera mala,patrzymy a kikutka nie ma:-DSzukamy i spadl jej za pampersa miedzy faldy w udzie.Na pamiatke raczej nie bede go sobie zostawiac,chociaz jeszcze nie wyrzucilam tylko lezy na parapecie.Miejsce po kikucie ladne,pepek wyglada juz jak u doroslego czlowieka,ale spirytusem i tak kazala przecierac.No i pochwalila ze dzidzia ma ladna rozowa skorke bez znakow alergii czy odparzen.
A wogole to na net mam czas wchodzi wlasnie tylko z rana.
Julita budzi sie (juz pisalam kiedys) prawie jak w zegarku co 3-4 godz:
- okolo 7/8 rano
- okolo 12
- okolo 16
- okolo 19/20
- okolo 24/1
- okolo 4
Najgrzej ja uspic po obudzeniu sie o 19/20.Przewinieta,najedzona a marudzi i oczy ma dlugo otwarte,nie chce spac.Czasem udaje nam sie ja uspic dopiero o 22.
USG bioderek juz zamowione na 19 marca.Szczepienia pod koniec marca.
Czkawka i inne sprawy sa podobno w normie,zwlaszcza jak bobas juz w ciazy mial czkawke-moja corka czkala codziennie w brzuchu,czasem nawet 2 razy na dzien-taki urok.
Kupka podczas przewijania mi nigdy nie wyskoczyla ale zsikala mi sie juz kilka razy na reke i puszcza "mokre baki" czyli bak z odrobina kupki:-D

Sara super ze kikut odpadl,a ja dzis rano przewijalam i patrze nie ma kikuta a on lezal obok hehe.dzieki ze napisalas ze trzeba jeszcze przemywac spirytusem bo tego nie wiedzialam.
Nasz synek tez prawie regularnie sie budzi na jedzenie,s jekies male wachanie pol godzinne ale nie jest najgorzej.
Ja jak nakarmie i przewine to wkladam do lozeczka nawet jak ma otwarte oczka,czasem sobie posteka z 5min i zasypia,czasami jest tak ze marudzi dluzej ale daje mu smoczke(nie zawsze).
Nie mam zamiaru go nosic za czesto bo jak sie przyzwyczi to ciagle bedzie chcial na raczki,zreszta ciezko mi go nosic bo szwy czuje:crazy:

Ewelcia ja przyznam ze tez czasem daje smoka.
Wiem ze jest presja by starac sie wychowywac dzieci bez smoczka ale dajemy jesli:

• - mala wpada w histeryczny placz (a jest nakarmiona,przewinieta,nie ma czkawki,itp wiec pewnie boli ja np brzuszek albo nie wiem jaka przyczyna)
  • - dlugo nie moze zasnac,ma otwarte oczka a steka i kweka (przestaje jak ja sie wezmie na rece...)
  • - ssie paluchy symulujac glod a jadla dopiero co.(przestaje ssac paluchy jak ja sie wezmie na rece...wiec chyba pokazuje ze chce naszej uwagi a nie jedzenia).
W tych 3 sytuacjach smoczek zawsze szybko ja uspakaja i usypia.A dziecko jest cwane i intuicyjnie jak zasnie wypluwa smoka wiec i tak ma go w buzi niedlugo.
A smoka mamy NUK-niby ortodontyczny.
Ja tez nie mam zamiaru za duzo bujac,juz bardziej maz,bo po pierwsze sie przyzwyczai a po drugie mnie juz dosc plecy bola od ciaglego schylania sie i podnoszenia jej.

reklama
Moj na szczesnie nie wpada jeszcze w histeryczny placz,w sumie malo placze wiecej kwekac wtedy wiem ze musze robic butle,bo zaraz moze byc placz:tak:
Moj czasami tez steka i kweka jak nie spi i ma otwarte oczka ale ja go nie biore na rece daje czasami smoka possie troszke zasypia i wypluwa.
A ja swojemu jeszcze zakladam rekawiczki nie drapki bo ma ciagle zimne raczki,macha nimi na zewnatrz ile wlezie nie pozwoli sobie schowac:-)
My mamy tez NUK-a ale on woli TT,nie wiem czemu,

Do góry